# Controale cu… clopoţei în transportul cu maxi-taxi
Că transportul cu maxi-taxi e unul care lasă de dorit ştim toţi cei care am circulat cel puţin o dată cu aceste mijloace de transport: aglomeraţie, certuri ca la balamuc, mai ales la orele de vârf când lumea se înghesuie să prindă un loc, nu pe scaun, ci la „concasor”, în mulţimea sufocată fiind strecurate, cum-necum, şi paporniţe, sacoşe de rafie sau alte obiecte voluminoase umplute cu te miri ce.
Dublă măsură?
Autorităţile judeţene ne-au transmis o serie de documente cu reglementări ca să ne dăm seama ce au voie şi ce nu să facă şoferii microbuzelor respective. Conform legislaţiei, nu este permis transportul călătorilor în picioare. Evident, faptele se petrec exact pe dos, exceptând o rută mai de „Doamne ajută”, cum este Piteşti-Mioveni.
Tot pe traseul respectiv, dar şi pe cel spre Ştefăneşti-blocuri există vehicule care au casă de marcat, restul operatorilor speculând o gaură legislativă pe care Fiscul argeşean o explică în felul următor.
„În lipsa normelor metodologice prevăzute la art. 40 alin. (4) din OG nr. 27/2011 – legea specială, aplicabilă în opinia noastră, dotarea efectivă a mijloacelor de transport (n.r. – maxi-taxi) nu este posibilă la această dată şi, în aceste condiţii, apreciem că aceşti contribuabili nici nu pot fi sancţionaţi pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, la această dată.”
E ciudat cum pe două rute este posibil acest lucru, iar pe celelalte nu. Să fie, oare, vorba despre… o dublă măsură?
Controale anunţate
În orice caz, şoferii sau personalul auxiliar sunt obligaţi să „taie” bilete, lucru care, pe anumite rute, se întâmplă doar la „semnalul” telefonic. Din discuţiile pe care le-am purtat cu mai mulţi călători, reiese că şoferii şi dispecerii sunt anunţaţi când au loc controale pe traseu, iar atunci se insistă pe tăierea tichetelor de călătorie.
„Vrei, nu vrei, îl iei, fiindcă am aflat că e control” – ne transmite un angajat al unei firme private cu staţie pe Calea Bucureşti.
Întrebarea noastră: cine îi informează? Cine sună „clopoţelul”? Asemenea controale nu trebuie să fie anunţate.
Informatori sunt şi când se fac razii în trafic pentru depistarea şoferilor care transportă călători peste capacitatea admisă.
Vă mărturisesc, s-a întâmplat să fiu dat jos din maxi-taxi (împreună cu alţi cinci-şase călători), undeva la Smeura, în momentul când s-a aflat că e poliţie pe traseu. Şi nu mă refer la poliţaii de la rurală care îşi beau cafeaua de dimineaţă pe capota Loganului cu girofare, ci la cei care sunt trimişi special să verifice mijloacele de transport.
Aflăm că se dau şi amenzi, de pildă un operator a fost sancţionat săptămâna trecută cu vreo 9000 lei fiindcă nu avea documentaţia de transport pusă la punct. De fapt, nu o avea deloc.
M-aş bucura să văd mai des controale pe traseu, cu toate că unii oameni s-ar putea să mă facă nebun. Păi, pe noi ne interesează să ajungem cât mai repede acasă, nu să aşteptăm verificarea maxi-taxi-urilor de către poliţie.
Dar cineva trebuie să ia măsuri!
8 Comentarii
Geo
Faza cea mai de groaza pentru mine este aceea in care soferul numara banii, da bilet, da rest, vorbeste la telefon si mai si conduce in acelasi timp. Si, ati ghicit, are microbuzul intesat. Vorbesc de ruta Pitesti Topoloveni si nu numai. Am si o galerie foto daca o fi cineva interesat… dar de fapt se stie cum e. Daca incerc sa atrag atentia soferului, primesc apostrofari in timp ce toti calatorii tac malc.
George Olteanu
Recunosc, şi pe mine mă sperie faza aia… sunt atent la drum în ideea ca măcar să-l anunţ dacă el nu vede
Lucian
Același lucru se întâmplă în toată țara. Și faza cu număratul banilor, vorbitul la telefon și chiar scobitul în nas în timp ce conducea, am întâlnit-o și eu pe ruta Predeal-Târgoviște-Pitesti-Craiova.
Anonim
Cred ca daca se introduce transport in zona metropolitana cu autobuze se rezolva o parte din problema( o parte din calatori merg cu autobuzul iar maxi taxi ramane mai relaxat). Dar nu cred ca se doreste acest lucru
Anonim
Pe ruta pitesti cotmeana e mai rau caz din maxi taxi
mihnea
Cred ca Romania are cel mai mare numar de politisti pe cap de locuitor din Europa.Pun la socoteala si jandarmeria sau SRI.Ce pazesc oamenii astia?Cat costa o camera fixa pusa pe principalele drumuri judetene sau europene?Solutii sunt dar aici intervine iar coruptia.Firmele de maxi sunt detinute sau sub influienta oamenilor politici.
Anonim
Mergeți pe ruta Oarja în „cutiile de chibrituri troncaitoare și vedeți și gropile primăriei,nu doar pe cele ale județului. De gropile din comună nu se vrea a planta flori în ele.Vedem paiul, și nu vedem bârna din comună. Mergeți la vot blânde ,”oițe” și primiți hrana(„banii” )operării.SUCCES!!!
Anonim
Pe ruta Pitești -Rosiori de vede, Roșiori de Vede -Pitesti ,niciodată nu se da bilet. Și au șofer un „bătrânel”… ,care tot drumul da muzica la maxim.