Politicienii au vocaţia momentului. „Acum ori niciodată” este principala lor deviză. Dacă în trecut toţi simţeau chemarea momentului, caracterul imediat necesar, imperiozitatea intervenţiei active, modificatoare, reformatoare, astăzi, acest caracter a luat forma unei dorinţe individuale de a accede la putere şi la bogăţiile ţării. Acum este momentul să fiu trecut pe liste pentru alegerile parlamentare, acum ori niciodată voi ajunge senator sau deputat, acum este timpul să fiu numit într-o funcţie importantă în stat, acum e momentul să-mi rezolv soţia, amanta, copiii, rudele. „Acum ori niciodată” trebuie să eliminăm taxele în primul rând pe creaţia celor care trudesc cu spiritul, pentru că doar suntem de stânga, îşi zic pesediştii. „Acum ori niciodată” trebuie să ne arătăm puterea împotriva unor asemenea propuneri aberante, pentru că doar suntem de dreapta, îşi zic şi liberalii. Iar tehnocraţii vor să-i taxeze pe bunicii care îşi închiriază apartamentele nepoţilor. Şi tot acum vine un ministru tehnocrat şi-i umileşte pe cei care primesc ajutoare sociale. Pentru ministrul Dragoş Pâslaru, cei care depind de sistemul de protecţie socială sunt nişte puturoşi. Or, într-o ţară civilizată, cum ne pretindem că suntem, sistemul acesta trebuie protejat. Mai ales că în mijlocul nostru trăiesc şi oameni bolnavi şi neputincioşi.
Prin urmare, în aceste timpuri absurde, pline de tot felul de isterii politicianiste, avem totuşi dreptul să ne deosebim unii de alţii, ca oameni, fără îndoială. Iar sinteza acestor deosebiri nu e dată numai de suma cu care contribuim la buget, ci şi de însăşi viaţa noastră de zi cu zi. O viaţă activă, productivă, reproductivă şi creatoare, la care participăm cu toţii, nu numai ca nişte contribuabili trecători şi responsabili, ci ca o colectivitate organică şi morală. Deci, astăzi, problema se pune vital şi brutal pentru munca celor care depind de bugetul statului, inclusiv pentru profesori, medici şi pentru multe alte profesii bugetate. Iar dacă în timpurile acestea crunte nu-i lăsăm bietului poet, de exemplu, nici măcar dreptul de a-şi scrie slova pe unda fugitivă şi nici libertatea de a-şi apleca urechea, într-un ceas de chef, pentru a asculta un cântec de inimă albastră, fără ca agentul fiscal să apară cu chitanţierul, atunci ne întrebăm unde să-şi verse el dorul şi amarul. Vorba poetului: „De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a”. Desprindem din versurile lui Mihai Eminescu că în trecut neamul românesc se înfăţişa ca o chemare, nu cu oportunitatea unui moment, aşa cum se înfăţişează astăzi politicienii.
Pe de altă parte, nefiind un oportunist din fire, românul a ratat aproape toate momentele favorabile sorţii lui. El a tot sperat la putinţa unui astfel de moment, dar numai virtual. Şi astfel, oamenii obişnuiţi se trezesc astăzi tot mai singuratici, părăsiţi şi de prisos, într-o lume de triumf al statului fiscal. Ei nu spun „acum ori niciodată”, ci „nu a fost să fie”.
Drept care, în lumea lui „acum ori niciodată” avem poeţi de partid cum avem oratori de partid. Iar adevăraţii creatori de plus-valoare vor fi lăsaţi la discreţia statului fiscal. Şi astfel, un partid oportunist va recurge în timpul campaniei electorale la lozinci de genul să eliminăm o sută de taxe, aşa cum recurge şi pe timpul guvernării la bacşişul de stat de câteva procente la sută, pe care îl va împărţi poeţilor, scriitorilor, artiştilor, cu generozitate, în cadrul emisiunilor televizate. Iar noi îl vom găsi pe acest partid cu dare de mână. Poeţii îşi vor convoca muzele şi îşi vor pregăti lirele. Mulţumirile lor se vor scrie în versuri, iar omagiile pentru darnicul partid vor rula la nesfârşit pe ecranul televizorului. Şi astfel, majoritatea românilor vor fi cu toţii făcuţi dependenţi de un stat care se vrea regulator al finanţelor publice.
Prin urmare, viaţa poeţilor, scriitorilor, actorilor, a tuturor celor care se ocupă de creaţie la noi, de exemplu, va fi în continuare peticită cu tot felul de legi şi ordonanţe, pentru ca statul fiscal să se elibereze de ei şi să-i înlocuiască cu membrii partidului aflat la putere. În felul acesta vor reapărea poeţii, scriitorii şi artiştii „de curte”, iar oamenii cu adevărat de valoare vor rămâne veşnic nişte clienţi ai neputinţei şi ai umilitoarelor expresii: „muncă de doi lei, profesori şi medici pomanagii, trântori în sistem etc”. Ei vor avea viaţa stridiei care numai bolnavă produce perle. Ştim că perlele sunt produsele durerii, iar o stridie care nu a fost rănită niciodată nu poate produce perle, pentru că perla este o rană cicatrizată. Să sperăm, prin urmare, că, deşi rănit, spiritul atâtor oameni de creaţie nu va dispărea şi el va continua să creeze, aşa cum, de exemplu, a creat spiritul lui Mihai Eminescu, precum o stridie născătoare de perle. Avem o stridie eminesciană care ne însoţeşte istoria. Aşadar, din mersul istoric de profundă suferinţă în structura noastră cea mai intimă, ne vom opri la Masa Tăcerii lui Brâncuşi şi vom rosti vorbele milenare „n-a fost să fie”, aşa cum a spus odată sculptorul însuşi, referindu-se la soarta poporului român. Iar vorba „acum ori niciodată” este valabilă numai pentru politicieni.
Gheorghe SAVU
9 Comentarii
Doctorul
Suntem o colonie, foarte multi romani au urmărit toată noaptea ce se întâmpla cu alegerile in America, de parca aceste alegeri s-ar fi desfășurat la București.
Doctorul
La ora 7.00, m-am uitat pe situl ziare pe net, unde aveați peste 50 de accesări, aceasta înseamnă ca romanii au făcut noapte alba cu ocazia alegerilor din america.
Viki
Pe situl „ziare pe net”, pozele lui Gerea si Pendiuc este sub articolul semnat de domnul Savu
Viki
Pardon: sunt sub…
samir
Cand va veni si momentul nostru, al celor multi
Dora
N-a fost sa fie este valabil astazi si la americani!
Elena Delia Dumitricai
E deranjant si grav cum acesti autointitulati „oameni politici” folosesc aceasta sintagmā desprinsa tocmai din imnul nostru sfânt! Tocmai ei care nici nu cunosc imnul Romaniei (poate cel mult prima strofa)! Am auzit de multe ori acest îndemn la multi in campania electorala; se folosesc acesti nerusinati de elocinta acestei expresii, dar in interes strict personal, cu scopul de a ajunge la ciolan. Cand ma gandesc la ceea ce a insemnat, istoric vorbind, aceasta expresie pentru românii din toate provinciile românesti, in momente de mare rascruce pentru destinul nostru, imi vine sa…-i scot pe usā afarā pe acesti fātarnici. Ei , desi scriu istorie, trāiesc în afara ei. Da, ei scriu istorie , din moment ce manualele de istorie sunt pline de personaje moderne , unele vedete de televiziune… Mare pācat!
ION
Se pune întrebarea cine este mai trântor şi mai leneş ministrul Dragoş Pâslaru sau asistaţii social?
Părerea mea este că acest ministrul este mai trântor şi mai leneş decât oricare dintre asistaţii social. Nu de alta dar şeful trântorilor este plătit cu salariul de ministru pentru lenea care o manifestă la ministerul în cauză.
Oare cum putem să comparăm aşa zisă pagubă produsă de asistaţii social, (care nu au ajuns aşa cu voia lor) şi paguba pordusă de cei 1000 asistaţii social din Minister cu salarii de peste 1000 Euro fiecare.
Oare nu ar fi mai bine ca asistaţii din Minister să fie retribuiţi cu salariu minim pe economie şi să ne poată spune dacă le ajung resursele să plătească chiria şi întreţinerea lunară, nemaipunând problema să cumpere de ale gurii la copiii.
Tilică
Oricând un asistat social de România ar renunţa la lene în schimbul unui salariu şi loc de muncă la orice minister şi nu neapărat pe vre- un post de Ministru.
Lenea apare întotdeauna când munca nu este retribuită corespunzător.