Mă întreb cum de mai e posibil să mă pasioneze sau măcar să mă preocupe problemele politice, din moment ce ştiu că politicienii mă mint. Încerc să-mi justific această pasiune prin speranţa unei schimbări în bine a societăţii noastre. Însă dintre toate partidele care stau faţă în faţă, nu sunt de partea niciunuia. Sunt în situaţia celui care ar vrea să câştige lozul cel mare fără să fi cumpărat vreun bilet de loterie. Politica nu mă preocupă îndeajuns şi observ aceeaşi lehamite la mulţi dintre conaţionalii mei. Avansez o predicţie, anume că la apropiatele alegeri europarlamentare se vor prezenta la vot aproximativ 20% dintre alegători, probabil activul partidelor. Or, societatea pe care o aştept eu este cea descrisă de Eugen Ionescu în „Cântăreaţa cheală”. Este vorba de o societate perfectă, adică una în care toate problemele din administraţie, economie, politică sunt rezolvate. Deocamdată, însă, societatea românească poate fi asemuită cu cea descrisă de Kafka în romanele sale sau cea despre care vorbeşte Huxley în „Cea mai bună dintre lumi”. Este vorba de o societate cu două dimensiuni: una a politicienilor, alta a oamenilor de rând.
Prin urmare, de câte ori votez, parcă o iau de la început. De fiecare dată sper că votul meu va duce la ceva bun. Dar nu! În anii ’90 am primit prima lovitură. M-am îndoit, dar am sperat la o îndreptare. În 2000, am primit a doua lovitură, dar nu mi-am pierdut speranţa. Apoi a venit a treia lovitură, când a fost ales Traian Băsescu, dar nu m-am frânt. După aceea a venit a patra lovitură, a lui Klaus Iohannis. Când vorbeşte actualul preşedinte de ţară, vorbele lui cad ca nişte lovituri de măciucă. Câte lovituri vor mai urma? Câte minciuni? Aşa stând lucrurile, vor veni şi alte lovituri, dar eu tot nu-mi pierd speranţa. Acum plouă cu lovituri din toate partidele, mai ales că între ele nu există deosebiri ideologice, ci apropieri sau distanţări dictate de interese personale. Dacă în afară de aceste interese oamenii se înţeleg atât de greu de la un timp încoace, asta este cred din cauza câtorva obsesii, aşa încât de oriunde ar porni o dezbatere trebuie să se ajungă neapărat la ele. De exemplu, preşedintele Iohannis are obsesia justiţiei. Această preocupare prezidenţială este un gen de fixaţie psihotică. Adevărul e că între politică şi justiţie există profunde deosebiri de mentalitate şi psihologice, deosebiri atât de profunde, încât separarea lor în preocupările unui singur politician înseamnă politicianism. În genere, politicianul care clamează justiţia în politică ori încetează a mai fi om politic, ori se simte cu musca pe căciulă.
Sigur, aceste afirmaţii sunt prea generale, de aceea ele pot fi şi particularizate cu exemple concrete. Putem, deci, să distingem aici două perechi de politicieni: este vorba pe de o parte de Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, iar pe de altă parte de Liviu Dragnea şi doamna Dăncilă. Dacă primii pleacă totdeauna de la o intenţie colectivă şi ajung la un scop individual (vezi ideea referendumului), la ceilalţi doi este invers: ei pleacă de la o intenţie individuală şi ajung la un scop colectiv. Normal ar fi să se plece de la nevoile poporului, nu de la cele de partid.
În ceea ce-i priveşte pe cei de la USR, pot spune că acest mic partid a redeschis pe malurile dâmboviţene vechi conflicte şi opoziţii între diferite grupuri de interese. Fostul consilier al lui Dan Barna, fiul lui Caramitru, a venit cu un limbaj politic pe care l-am crezut de mult stins. Prins în aceste curente şi ciocniri care răstoarnă orice ierarhie a valorilor obiective, politicianul îşi pierde orientarea, iar instinctul său de conservare îl va mâna să-şi caute un reazăm într-o „minoritate agresivă”. Aşa se va întâmpla cu politica liberalilor, care deja s-a dat pe mâna lui Rareş Bogdan. USR îmi aduce aminte de dispărutul PDL, care şi-a avut rădăcinile tot într-o fostă alianţă. Născut dintr-o alianţă, aşadar, fostul PDL a dus viaţa politică de la noi într-o adevărată degringoladă, iar societatea într-o decadenţă de neînchipuit, manifestată printr-o stare de atomizare care înlesneşte propagarea celor mai stranii ideologii. Sectarismul, în toate formele sale, utopismul social, relativismul şi scepticismul moral, apatia completă faţă de viaţa politică au înflorit sub regimul lui Băsescu şi al lui Boc. E evident că într-o societate ajunsă în această situaţie, politica devine pradă oricărei minorităţi bine organizate şi dispusă să-şi impună dominarea prin tot felul de jocuri de culise, prefăcând statul într-un domeniu de exploatare prin demagogie şi corupţie. Iată unde ne-a adus politica dâmboviţeană timp de aproape treizeci de ani! Drept care, presimt că şi în urma votului exercitat cu ocazia alegerilor europarlamentare voi mai primi o lovitură. Pentru a mă feri de ea ar trebui să votez în cunoştinţă de cauză. Cu o condiţie însă: să nu fiu minţit. Lucru greu de imaginat.
18 Comentarii
Anonim
Un articol reusit. Ati pus cetateanul de rand in fata optiunii de a votam, aratand cum apar si dilemele. Bun.
Anonim
Nu-mi explicam un anumit „mgnetism”, totuşi, al articolelor , altfel destul de cuminți, pe alocuri anoste, ale unui autor anodin de „încercări”/compuneri cu trimiteri maniheiste de un eclectism necenzurat ce sugerează, mai degrabă, preocupări de dascăl de …”băligăroase”(obiectul „Agricultură”- predat pe timpuri de „mamy Jenny”!), decât de fost ofițer de „Contrainformații”(azi pensionar!) al glorioaselor trupe ale Armatei !
Dar el există! …Deşi, probabil, i-aş mai fi căutat sursa susurătoare încă, …dacă, mai sus, autorul nostru (Gh. Savu) nu făcea aluzie (nefericită, fiind vorba de Alegeri „democratic-originale”-Made in România !) la celebrul scriitor britanic, emigrat în SUA, ALDOUS HUXLEY (1894-1963) ale cărui romane şi scrieri filosofice fascinează cu adevărat cititorul : „Punct. Contrapunct” ; „Frunze uscate” ; „Geniul şi maimuța” etc.etc. …La mai mare, maestre, îți urează ultima admiratoare , PUSHYCA
Anonim
„Nu trage, domn Semaca, sunt eu Lascarica!”
Anonim
Se scrie: „sunt eu vigula (lui) Lăscărică”. Altfel, de atunci, regizorul-actor a murit, iar „Piştruiatul” se luptă cu Casa de pensii 034 care vrea şi-i cere „Adeverință” de la Primărie că s-a născut acum 60 de ani şi altă „”Adeverință” că actorul „Bălăşoiu” e …el şi… încă mai…trăieşte, după atâta…BEUTURĂ !
Anonim
Cititi Spionajul modern, de Gheorghe Savu
Anonim
Ca sa vezi, exista numai un singur Savu Gheorghe in tara asta!
Zorro
Da !!! Un singur gheorghe savu, un gheorghe savu pe care îl citim mereu cu plăcere !!
Anonim
M-aș bucura daca alegerile de mâine ar confirma la guvernare alianță PSD, ALDE. Succes
Anonim
O Alianță ca cea pe care o evocați/doriți ,PSD-ALDE, devine tot mai greu de „confirmat” la Guvernare…când cei 2doi parteneri POLITICI doresc, unul de la altul, dar şi de la alegător/alergător exact ce n-are celălalt : TĂRIE (PSD) – STATORNICIE/CREDINȚĂ (ALDE) !
Chit că Opoziția vrea tot,… fără să ofere ceva la/în… Schimb ! Dar, Minuni s-au mai văzut , chiar dacă la români ele durează/au durat/durut…3 zile !!!
Anonim
Domnule „Anonim”, e clar, sunteți un… „medium”! Rezultatele Alegerilor de azi, 26 mai 2019, confirmă ce spuneați despre o „alianță” contraNaturii (PSD-Alde)!
Ce „a pierdut” PSD-Dragnea e doar o CURVĂ expirată/bătrână aşa cum se întâmplă când un BĂRBAT sănătos se „vindecă” de …PROSTITUATA cartierului de țigani, pushyca! Scapă de…râie !
Anonim
Dumneata ești curva, pentru ca faci comentariu la propriu comentariu
Boni
Nu este curvă (ce bine ar fi pentru el!) ci doar um amărât de bonav mintal și mental! P.S. Am (mi-am) promis că nu mai comentez (stric orzul pe gâște, scuze!) dar nu mă pot stăpâni! P.P.S. Nu-l iubesc pe Dragnea pentru că a făcut rău județului Argeș, iar PSD-iștii argeșeni n-au avut cojones, nu l-au contrat ci, ca Nae, au gândit că capul (cacofonie asumată) cel plecat, sabia nu-l taie. Sunt expert judiciar, cunosc multe, ce a făcut Dragnea este un laitmotiv al tuturor șefilor politici. A cazut doar el pentru că suntem un popor de râme și așa a vrut ieuropa, mult mai coruptă decât noi. Va veni vremea plății pentru toți, inclusiv pentru penalul incontestabil, cel mai de rușine conducător al românilor din toate timpurile, retardul inept pre numele său de neromân și neortodox (halal alegători) Joianis. Să țineți minte!
Anonim
Oricum, imediat după aflarea rezultatelor finale de la BEC , ORGANELE fiecărui Partid (câştigător sau nu !) vor intra în…Şedință (erecție) !!!…
Kamaradul
Fiecare votant, chiar daca nu s-a dus inca la vot, crede ca politicienii sunt acolo pentru a il reprezenta. Fals.
Cum arata foarte bine si autorul articolului, politicienii sunt acolo pentru interesul propriu nu pentru interesul general.
De ce?
Pentru ca nu pot fi sanctionati decat prin vot. Si asta trebuie sa se schimbe.
Sa existe macar o sanctiune de genul : ai mintit in campania electrala si nu ai facut nimic , nu ai voie sa mai candidezi.
Relu
Asta e primarul PNL?E si ziarist?????
DIRECTOR
sa nu iti micșoreaze salariu de psiholog ……. . Ai votat cu Usr plus si ai dresat un PSD CARE TEA ANGAJAT cu un salariu de bastan cat o pensie specială. Nu mai acceptăm curve naziste în TITESTI
Politistul
capra capra la pușcărie si ea.
marin
Nu ne mai surprinde nimic: nici lovituri, nici minciuni, nici promisiuni, viata merge inainte.