S-a stins din viață prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, romancier, critic și istoric literar – un apologet al ortodoxiei și un promotor al spiritualității românești autentice comparat cu autori ca Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Mircea Eliade, Vergilius, Seneca Philosophus, Tolstoi, Hermann Hesse, Robert Musil, Marguerite Yourcenar şi alţi mari scriitori.
Ieri, inima sa a încetat să mai bată. În toamnă ar fi împlinit 83 de ani. Distinsul om de cultură s-a născut la 8 noiembrie 1937 în comuna Vulturești. Nu întâmplător despre domnul Mihail Diaconescu, „magul de la Vultureşti” (prof.dr. Nicolae Georgescu, eminescolog), s-a spus că este „clasicul de lângă noi” (academicianul Gheorghe Păun), respectiv „cel mai important scriitor al spiritualităţii româneşti, începător al scrisului nostru viitor” (preotul academician Dumitru Stăniloae).
Bunul Dumnezeu să-l aibă în paza sa!
6 Comentarii
Anonim
Priboieni si Vulturesti sunt două localități diferite, care nu au format niciodată o unitate ad-tivă comună. Priboieni se află la nord de Topoloveni, pe Valea Cârcinovului, iar Vulturești pe Valea Argeșelului.
Ștefan Găitănaru
S-a stins Mihail Diaconescu. Din fericire, așa cum la puțini se întâmplă, opera sa monumentală rămâne o lumină vie care va veghea asupra coordonatelor fundamentale ale specificului nostru național. Patriot, trasând valorilor naționale dimensiuni protocroniste, conservator, cu o foarte bună cunoaștere a teoriilor moderne ale artei și culturii, ale rosturilor artistice și etice ale operei de artă, trăind mirajul unei eterne renașteri naționale. Uimește în mesajul cărților sale printr-o acută disponibilitate estetică, printr-o cunoaștere aprofundată a teoriilor actuale ale filozofiei, psihologiei și istoriei. Cunoașterea s-a n-a fost una interpretativă, ci documentată, științifică, dela adevărurile Antichității și ale Renașterii, până la teoriile prezente ale Occidentului. A fost primul meu șef, apoi, cu trecerea timpului, când mi-a devenit mentor, eu am fost șeful dânsului. Dar mi-am păstrat întotdeauna (și astăzi) postura de student, în fața unei personalități enciclopedice, cum puține au existat în cultura română, de la care, oricine, dacă este de bună credință, are lucruri decisive de învățat. Se știe astăzi ce rol important a jucat în cultura argeșeană și mai ales pentru învățământul superior din Pitești . Am fost mândri când a acceptat să fie doctor honoris causa al Universității.
Maestre, ne-ai lăsat spiritul, ne-ai lăsat cărțile. Dumnezeu să te răsplătească pentru tot ce ai făcut pentru noi. Și să te odihnească în pace!
Anonim
Nu pot sa cred! Dumnezeu sa il odihneasca ! L.am cunoscut pe dansul si pot spune ca era un om minunat cu o minte uimitoare si un suflet mare ! Te facea sa iubesti cartile orice ai fii facut ! Un om cu un caracter maret ! 🖤🙏😢
Anonim
Să pleci la Domnul de Buna Vestire, când în lume bântuie reaua vestire apocaliptică este, de fapt, o binecuvântare. Domnul Dumnezeu să îl odihnească în pace.
Crina Zarnescu
Acum trei saptamâni în urma am vorbit cu Maestrul despre un articol în care romanul sau istoric -despre care am scris acum trei decenii în urma în revista Arges – sa fie analizat într-o perspectiva comparatista, alaturi de „Memoriile lui Hadrian „, romanul Margueritei Yourcenar.
Maestre, îmi voi tine promisiunea!
Sa va odihniti în pace într-o lume fara pata, fara virusi si spaime sub Lumina vesnica a lui Dumnezeu!
Anonim
VA MULȚUMESC! CORINA DIACONESCU