„Via Valahia”, proiectul Asociației montane „Vidraru”, pune în valoare, la pas și cu bicicleta, una dintre cele mai frumoase zone din România, prin explorarea istoriei, geografiei, tradițiilor și a obiceiurilor locurilor. Traseul tematic de drumeție se întinde pe sute de kilometri; pornește de la Corbi – Corbii de Piatră – și ajunge până la Olt – Racovița -, urmând a fi amenajat cu borne, semne de orientare, panouri de informații și stâlpi de orientare, acolo unde este cazul.
Inaugurare, degustare, drumeție
Duminică, a fost deschisă oficial prima porțiune a acestui traseu, cuprinsă între Corbi și Nucșoara. Panglica inaugurală a fost tăiată la poalele mănăstirii Corbii de Piatră. Pe platoul unde este organizat „Stonebird”, cel mai mare festival rock din mediul rural din România, participanții au degustat brânzeturi, preparate din carne de porc, zacuscă și alte bunătăți ale locului. Aici a fost montat și primul marcaj „Via Valahia”, prima piatră de temelie fiind pusă simbolic chiar de primărița din Corbi, Anca Baciu. După… siesta făcută în mijlocul superbului peisaj, temerarii au pornit la drum, străbătând la pas primul segment al traseului, Corbi-Nucșoara, având o lungime de cinci kilometri.
Printre cei care au luat cuvântul la evenimentul de inaugurare s-au numărat: primărița comunei Corbi, Anca Baciu, Mihai Răvescu, președintele asociației montane „Vidraru”, istoricul Ștefan Dumitrache, Ion Sănduloiu, șeful „Salvamont” Argeș ș.a.
„Pentru mine, proiectul „Via Valahia” este o mulțumire pentru că, sinceră să fiu, la nivel de buget local eu nu mi-aș fi permis să fac o promovare a comunei, în momentul ăsta. Vă mulțumesc pentru că ne-ați ales. Vă mulțumesc pentru că ați vrut să facem împreună acest eveniment. Vă mulțumesc pentru că ați ales ca noi să fim punctul de start”, a rostit primărița Anca Baciu.
„Este un proiect în care vom promova zona și va fi un lucru interesant de parcurs. Este importantă experiența spiritulă care se va mula pe aceste locuri”, a spus Mihai Răvescu, președintele asociației „Vidraru”.
Drumul, marcat cu borne albe și logo-ul albastru
„Via Valahia” reprezintă o alternativă la traseul montan. Traseul tematic a fost gândit asemenea unui arbore. Traseul principal este de fapt drumul și va fi marcat cu borne albe, turnante din beton cu spărtură de marmură, având logo-ul „Via Valahia”, de culoare albastră.
În prima etapă, traseul „Via Valahia” porneşte din comuna Corbi, mergând apoi spre Nucşoara, coborând spre Brădet, pentru ca apoi să treacă dealurile şi să ajungă la Corbeni. Din Corbeni, traseul de drumeţie merge spre Arefu, îndreptându-se apoi spre Sălătrucu şi, după ce urcă pe Muntele Poiana Spânului, coboară în Ţara Loviştei, ajungând până la Olt la Racoviţa -Perişani. Din această rută se desprinde un traseu spre Curtea de Argeş.
În a doua etapă, traseul „Via Valahia” pornește din Corbi spre Slănic, Bughea, Albeştii de Muscel,pentru a ajunge la Câmpulung Muscel.
Din Câmpulung Muscel, în a treia etapă, „Via Valahia” se îndreptă spre Nămăieşti şi Mateiaş, pentru ca mai apoi să coboare pe Valea Dâmboviţei la Cetăţeni pentru a ajunge în final la Târgovişte.
Toate localităţile unite de traseul Via „Valahia” spun istorii ale acestui popor: Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte – primele capitale ale Ţării Româneşti, Corbi – neamul Corvineştilor, Nucşoara – rezistenţa anticomunistă din munţi, Brădet – replica mănăstirii Cozia şi aspretele, Corbeni -sat unicat prin arhitectura sa, refăcut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Arefu – Cetatea Poienari şi, poate, un posibil loc al bătăliei de la Posada, Sălătrucu – Poiana Spânului – luptele din Primul Război Mondial, Perişani – Racoviţa – o posibilă locaţie a Bătăliei de la Posada, castre române şi cruci malteze, Nămăieşti şi Cetăţeni (Cetăţuia) – biserici rupestre, alături de mănăstirea rupestră de la Corbi.