# Lipsa infrastructurii ne desparte de orașele bune din România
# Atitudinea piteștenilor poate fi comparată cu cea a unui bolnav ținut la camera de izolare
Ca în fiecare an din ultimii cinci, mijlocul lui noiembrie este pentru mine rezervat la Sibiu. Probabil că a ajuns destinația mea preferată pentru o mică vacanță în centrul țării. Până la urmă, îmi spun, unde altundeva să merg ca să fie și aproape, și bine? La Brașov sau la Sibiu. Și colo, și colo am ajuns să cunosc destul de bine locurile. Comparativ, dacă ne întrebăm unde ne situăm noi sau de ce la ei se poate și aici nu, am câteva ipoteze. Cred că atitudinea face în primul rând diferența și faptul că sibienii sunt mai calmi nu este un banc despre ardeleni. Oamenii chiar sunt liniștiți, merg agale pe stradă și, atenție, chiar și în traficul auto unde la noi e nebunie. Iar asta se vede în statistici…
Mai puține accidente
Despre un singur accident mortal relatează presa locală că s-ar fi petrecut anul acesta undeva la ieșirea din Sibiu, iar accidentele grave sunt de asemenea foarte puține. Asta în condițiile în care traficul din Sibiu, cel puțin în zona centrală, este la fel de sufocant ca și la Pitești. Da, se circulă greu, sunt coloane lungi, intersecții mega aglomerate și alte zone unde polițiștii dirijează circulația ca să mai decongestioneze traficul ș.a.m.d. Cu toate acestea, nu am văzut șoferi nervoși, iar pietonii care traversează chiar sunt în siguranță pe zebră, ceea ce nu putem spune că se întâmplă la Pitești.
Până și în zonele unde se creează îmbulzeală (cum e târgul de Crăciun de pildă, abia deschis) ieși fără să simți că unul și altul încearcă să te storcească, să te înlăture ca să o ia el înainte.
Mai multă politețe și bunădispoziție
Fie că intri într-un magazin de cartier, într-un supermarket, restaurant, farmacie sau firmă de telefonie, angajații au o atitudine caldă și au vorbele la ei în așa fel încât să zâmbești indiferent de situație. Nelămurit fiind referitor la accesul într-o toaletă (care aparent avea un sistem electronic cu cod de acces), am întrebat un angajat care este codul? Răspunsul a fost… „da, avem un cod, acesta e <trage tare de ușă>”. Un mesaj simpatic l-au afișat și vecinii vâlceni la un restaurant din apropierea Parcului Național Cozia: „dacă voi nu mâncați, noi murim de foame”.
Ca experiență personală, discuțiile cu mai mulți angajați din Argeș se reduc la „probleme” și „supărări” pe fondul salariilor mici încasate. Atitudinea rece sau neutră pusă pe seama nemulțumirilor financiare nu este însă una interesantă sau de apreciat din partea clienților. La Sibiu, poate că se câștigă ceva mai bine, dar nu atât de mult, iar la o adică sunt convins că și ei și-ar dori salarii mai mari. Dar nu se apucă să plângă pe umărul clienților sau să se manifeste cu nervozitate. De pildă, cât câștigă o vânzătoare la un magazin de cartier din Sibiu? Din ce am văzut, oferta angajatorilor e undeva la 2000 de lei net.
Până la urmă, Sibiu nu este „buricul târgului” în România, având și el destule neajunsuri pe care administrația locală trebuie să le rezolve. Observ că se căznesc de câțiva ani să refacă turnurile și zidul de la Strada Cetății despre care ei spun că este „cea mai frumoasă stradă din oraș”. Chiar așa, avem și noi la Pitești cea mai frumoasă stradă? Care e aia, că eu unul încă nu am aflat…
Au făcut mall-ul în patru ani
Zilele trecute, sibienii au inaugurat noul Mall Promenanda și s-au grăbit cu deschiderea. Glumeam cu graba asta că nu li se potrivește deloc și mai bine fac lucrurile în ritmul lor natural că le iese mai bine. Așadar, au vrut să deschidă repede-repede mall-ul și au fost amendați în prima zi cu vreo 50.000 de lei fiindcă imobilul nu avea autorizație de securitate la incendii. În aceeași zi, s-a spart o țeavă și a fost inundat un spațiu comercial. Gresia cea nouă a fost și ea spartă când lucrătorii au adus obiecte grele și voluminoase în incinta centrului comercial. Undeva în spate erau încă montate schele… Una peste alta, imaginea de ansamblu era ok și nu prea. Dar uite că l-au făcut, lumea e fericită și pofticioasă la cumpărături. A fost o investiție de 100 milioane euro, cu primele documentații lansate prin 2015. În luna mai a anului 2018 au obținut autorizația pentru construcție și pe 14 noiembrie anul acesta s-a deschis.
Vă sună cunoscut până la un anumit punct? Desigur! Avem și noi un proiect de vreo 80 de milioane și e… tot un mall. Iar ca durată, va dura probabil tot vreo patru ani (din care unul a trecut deja), mai ales că dezvoltatorul a trebuit să lupte prin tribunale pentru a obține aviz de mediu.
Curățenie
Am observat mai multe persoane de etnie romă angajate la salubritate stradală. Pe cuvântul meu vă spun, într-una din dimineți m-am oprit să-l privesc pe unul dintre ei care practic insista să dezlipească o hârtie subțire ca foaia de ceapă care se lipise de piatra cubică și se încăpățâna să fie măturată. După distracția de seară, cu mii de persoane adunate în Piața Mare, la ora 8 dimineața nu am văzut urmă de gunoi, fie el ambalaj de șaormă, pahar sau chiștoc de țigară.
Îmi semnalează cineva o problemă: vezi că nu sunt sibienii chiar așa grozavi, au organizat ditamai târgul și nu era nicio toaletă publică sau „eco” în zonă. Nu îl contrazic, adevărul e că nu am căutat așa ceva și de ce să nu recunoaștem: Piteștiul chiar stă bine la capitolul toalete publice, în centru fiind vreo trei (la pasaje și lângă Grădina Publică), plus promisiunea uneia ultramoderne care va apărea odată cu modernizarea din Piața Primăriei.
Turiști
La Sibiu vin foarte mulți turiști fiindcă obiectivele sunt puse în valoare așa cum trebuie. Știți, avem și noi o mulțime de monumente istorice (case și clădiri), dar multe dintre ele au fost retrocedate și stau să se prăbușească în stradă. Ba chiar și o bună bucată din Pădurea Trivale a fost retrocedată și riscă să devină o zonă rezidențială, în loc de obiectiv turistic.
Desigur, în lipsa unei autostrăzi, a unei căi ferate și chiar a unui aeroport (chiar dacă mulți zâmbesc ironic la faptul că ne-ar prinde bine așa ceva), Pitești rămâne un oraș izolat unde băieții deștepți fac tot ce trebuie ca să le fie lor bine. Și probabil că puțini sunt interesați de turism, de comunitate și nu vor să fie deranjați.
9 Comentarii
Anonim
Câți ani aveți (ca vârstă), domnule Olteanu ? Vă întreb, că prea ați moştenit trăsături care țin de „Complexul de…inferioritate” în care au crescut (sunt crescuți !) copiii românilor (din Argeş!) de sute de ani !! …Ce s-o mai lungim atât…, ați trecut la… „liberali”, sau v-ați descoperit „rudă” cu sibianul care şi-a băgat în cap că noi, piteştenii, „merităm”…conduşi …de EL,… încă „un Mandat” !? (Întreb, nu dau cu…votul)!
George Olteanu
Colegii îmi șoptesc în „cască”… îmi spun că am folosit un titlu prea blând pentru Pitești. Poate e vârsta de vină…
Argeșel
Ha. ha, ha, la/pe Argeșul se bat ,,niște unii”. Care sunt mai tari? De cine țineți cont în final și pentru cine s-a dat ,,ordinul de zi pe unitate? Să nu ieșiți ,,șifonați”! Am zis, n-am dat cu parul. Să nu regretați. Parafrazându-l pe Zaharia Stancu, bătutul, f…tul și votul nu se mai pot lua înapoi. Lumea nu uită.
Adi
E intr-adevar de pe alta planeta, in sensul rau mai degraba daca au ajuns sa deschida un targ de Craciun cu mai mult de o luna de zile inainte, atat de critic o duce orasul asta capitala culturala ieuropeana.
Hai pe bune, n-avem cai ferate si autostrazi, tocmai noi, la primii din tara pe unde au trecut asemenea drumuri !? Tehnic si literalmente vorbind. Ce are Sibiul la infrastructura in afara de aeroport?
Si vorbind de aeroport.
Mi se pare mai benefic sa se gandeasca o modernizare a liniei ferate Pitesti – Bucuresti la viteze de minimum 160 km/h cu un racord direct spre aeroport (ocolind capitala) si in 40-45 minute cu niste trenuri express am ajuns astfel la aeroportul OTP din gara Pitestiului. Bucurestenii au nevoie de mai mult timp ca sa ajunga de la Piata Unirii la aeroport! Iar de o modernizare a acestei linii ferate avem nevoie oricum! Iar un aeroport la Pitesti cu nici 10 curse private pe zi ca la Craiova la ce rost zau asa !? In destule orase e oricum megalomanie in cel mai bun caz. Inteleg necesitatea la Timisoara, Iasi, Cluj, in rest absurd…dar in lipsa de infrastructura rutiera/feroviara pentru a scurta durata pana la cel mai apropiat aeroport uite asa o sa avem aeroport si la Costesti, la Mioveni, la Curtea de Arges…
Rumburak
Eu ii dau dreptate editorialistului fara sa-l banuiesc de niciun clivaj politic. Este o teorie comparativa de bun simt in care are perfecta dreptate. Cu siguranta ar putea scrie multe coborand in detalii insa pentru faptul ca rosteste adevaruri nu trebuie sa fie excomunicat. Pentru aceia care nu inteleg ii invit sa cumpere din Piata Ceair o bucata de branza. Sa ceara unui sibian si unui argesean. Este acelas cantar si poate acelasi pret. Gustul poate fi interpretabil insa omul…omul face toti banii. Pitestiul nu poate fi comparat decat cu o comuna bantuita de apucati in miez de noapte, de oameni care alcatuiesc zoaiele unei subculturi ajunse in anticamera unui balamuc. Un kitsch infiorator inconjoara si sufoca absolut totul si doar un cretin nu poate observa aceasta diferenta abisala. George Olteanu comite o singura greseala. Compara Pitestiul cu Sibiul. Hai sa-l comparam cu Sulina ca mult nu mai este pana ce bratele raurilor il vor fi inecat in propria mizerie. Si poate atunci ne vom fi spalat de mandria de a fi ocoliti de autostrazi, de arbori, de cultura si de orice reprezinta vocatia unui hommo sapiens. Montati o scuipatoare generoasa in fata primariei si una la prefectura si haideti sa mancam sarat.
George Olteanu
Vă mulţumesc. Recunosc că în afară de câteva comunicate de presă pe care le număr pe degetele de la o mână în decurs de ani de zile de când scriu, tot ce am scris la reportaj, am scris prin prisma a ceea ce am văzut cu ochii mei. Acum, dacă pică prost pentru unii, asta e. În seara asta de pildă, mergând către Pasajul Magnolia, am trecut prin mijlocul unui grup de, să spunem, boschetari care ascultau manele şi se destrăbălau în Piaţa Vasile Milea. Adică în centrul Piteştiului. Sunt convins că şi în alte oraşe sunt uscăciuni, dar parcă aici sunt mai… evidente.
Anonim
Felicitări pentru editorial, aveți perfecta dreptate. Numai ca speranța moare ultima, sa speram….
Anonim
Dacă de la București la Brașov se ajunge mai bine cu avionul, cum a zis L. Orban, tot așa și de la Pitești la Sibiu !
Anonim
Cu o cioara la conducere …..