Cu desăvârşire lipsit de acel stil al personalităţii prin care înţelegem o armonioasă sincronizare a gândului cu fapta, politicianul român e în stare ca după cel mai strălucit discurs parlamentar, din care să reiasă înalte preocupări morale, să treacă a doua zi, cu o dezinvoltură deconcentrată, la tranzacţiile cele mai josnice, la aranjamentele cele mai ipocrite şi la combinaţiile politice cele mai absurde petrecute în culise. Desigur, aceasta a fost morala curentă a partidelor de vreo treizeci de ani încoace. Şi în documentele istoriei politice contemporane vom găsi foarte puţine personalităţi la care fapta, actul, gestul, să coincidă cu ideile cuprinse într-un discurs, cu principiile sau protestele violente etalate într-un articol de presă. De aceea, ar părea prezumţioasă ideea de a pretinde toate acestea la vreun politician actual. Şi totuşi, politicienii ar trebui să facă repede ceva ca să se lege de pământul străbun. Nu ştiu ce anume, dar în niciun caz ce fac acum. Mai ales că guvernul instalat recent la Palatul Victoria este unul născut prematur. Fără susţinere populară, acest guvern pare a fi un copil din flori. El este probabil născut din voinţa celui mai oportunist politician român din câţi au fost de vreo treizeci de ani încoace, iar acesta este argeşean. Şi mă refer la vicleanul Daniel Constantin, cu faţă de copil.
Sigur, aproape toată istoria noastră e plină de începuturi strălucite, de întreprinderi generoase, de iniţiative promiţătoare, toate însă curmate brusc de graba unora de a se realiza pe seama noastră. Ei se folosesc de noi ca de o pastă moale, maleabilă, capabilă de a ne da orice formă sub mâna lor măiastră. B.P. Hasdeu era de părere că românii sunt un popor de copii. Şi, bineînţeles, nu este nicio ruşine că suntem copii. Un copil e un copil, nu-i bărbat şi pace. C.R. Motru spunea că în cimitirele noastre sunt mai mulţi copii decât adulţi, chiar dacă aceşti copii au murit la vârsta senectuţii.
Numai masca de pe faţă ne ajută, ne transfigurează, dar, atunci când ne-o dăm jos, devenim din nou copii. Este masca personalităţii noastre. Plini de slugărnicie în faţa străinilor şi indolenţi faţă de cei de acasă, politicienii aceştia ar trebui să facă repede o mărturisire de credinţă, adică să-şi dea jos masca maturităţii închipuite, care-i face să se gândească la ceea ce spun, ca să nu spună ce gândesc cu adevărat.
Prin urmare, politica dâmboviţeană se aseamănă tot mai mult cu o vitrină în care se înşiră zeci de televizoare, fiecare emiţând un alt program, cu alte imagini şi alte personaje, ce pot fi urmărite în acelaşi timp. Uneori, imaginile de pe monitoare se înceţoşează, se suprapun, unele întârziind să dispară, altele lipsite încă de claritate, ca, până la final, să apară noul „om providenţial” pentru unii, surâzător, mulţumit de sine, vorbindu-le oamenilor despre o „Românie normală”. Starea aceasta de lucruri e însă foarte veche, chiar istorică, aş spune. Prea mulţi ne-au privit de sus şi de prea mult timp. Iată de ce e nevoie ca guvernanţii să simtă româneşte şi pământul sub picioare! E nevoie de această simţire din partea lor, pentru a ne reda demnitatea istorică.
Acum se impune o întrebare: ce politică trebuie urmată în asemenea împrejurări? Una de colaborare între preşedinte şi guvern, ar zice cei mai optimişti dintre noi. Dar e posibilă o astfel de politică? Eu spun că nu. Şi argumentez astfel: ajunşi la putere, oamenii noştri politici văd că regulile democraţiei mai mult îi încurcă decât să-i ajute, mai ales cele referitoare la separaţia puterilor în stat. Aşa că, în faţa vieţii reale, în faţa faptelor aşa cum sunt ele, politicienii se deşteaptă din visuri democratice. Şi astfel, ei doresc toată puterea. Drept care, ambiţia unui om politic de a se salva pe sine şi voinţa de a-l distruge pe adversar este ceva obişnuit la noi. În sensul că politica noastră a urmărit totdeauna ca puterea să fie cucerită de un singur partid şi să încapă, în cea mai largă măsură, pe mâinile unui singur om. Şi vin cu altă întrebare: în aceste condiţii, ce-i de făcut? Singura soluţie este regăsirea capacităţii de a ne suporta unii pe alţii în cadrul democraţiei, de a accepta ideea că acel om aflat în opoziţie cu mine poate greşi, că are chiar dreptul de a greşi – că nu numai el, dar şi eu pot greşi – că trebuie să ne demonstrăm tăria morală de a asculta adevărul celuilalt, altul decât al meu. Or, toate acestea ne sunt străine, deci şi democraţia.
8 Comentarii
Dionosos
Suntem departe de civilizatie. Nu putem sa mergem pe strada fara sa vedem munti de gunoaie. Dar cine face toata aceasta mizerie. Tot noi, oamenii, romanii.
Pentru ca totul se reduce la educatie, la instinctele primite de la parinti si profesori in primii ani.
Si din pacate aveti dreptate, noi nu putem trai cu cei apropiati fara conflicte.
Pendiuk
Asa ati scris si cand a trecut pendiuc de la pdl la psdr??
Mircea
Pana acum un sezon era insuportabila dreapta. Acum printr-o minune invoci toleranta. Adevarul tau este rosu ca un gandac de bucatarie. Esti un om care traieste dintr-o pensie uriasa, un om care nu s-a putut adapta schimbarii si care astazi ca si ieri a facut un imens rau acestei societati incercand sa o influenteze prin privilegiul oferit de un ziar on-line. Daca iti place acest oras pe care-l umpli de osanale la pachet cu lighioanele acelea spalate pe creier care de trei decenii nu au fost in stare decat sa vanda viitorul copiilor si nepotilor lor, atunci afla ca porti o imensa vina. Vai de ziua in care vei fi deconspirat cu tot cu trecutul tau si atunci vei vedea cum multi din cei care astazi iti mai pun un scaunel sub fund ca sa-ti scrii versiunea stangii te vor lasa balta. Esti un om bantuit pana la ultima hematie de ura si frustare comunista. Din cauza ta eu si altii ca noi am luat calea pribegiei. Mi-am dorit tara mea, orasul meu si un rost pentru familia mea. Muncesc pe un vas de pescuit nemernicule pentru ca familia mea compusa din cinci persoane sa aiba ce pune pe masa. Tu unde Chist…ul M…tii ai fost cand s-au inchis pe rand fabricile vandute de sleahta lui Nicolescu? Taci? Mizerabilule ! Sunt inginer naval si am bantuit oceanele lumii pentru o bucata de paine, iar tu vorbesti de toleranta. Meriti un colac de salvare dupa ce ultima luminita a ,, titanicei” tale obsesii comuniste se va stinge in apa? Presupun ca-l meriti ma. Merita-l in Ch…sii M…tii si pe asta. Este ultimul…Luati-le pe toate. Asemeni mie multi au luat calea pribegiei. Din cauza ta si a altora ca tine. Ai macar decenta si taci naibii odata ca mi se face sila. Gheorghe cu fata de copil tamp.
Anonim
Vaaaaai, domnu’ Mircea…
Anonim
Oi fi Mircea cel Batran, pe care l-a cantat Miutescu in poeziile sale, pardon Eminescu. Lasa ca Miutescu are grija sa ne trateze de ciuma rosie. Daca esti pe nava, atunci cred ca ti-ai piedut busola, nu a vasului, ci a capului.
Anonim
Bă, gică Mircea, LuPule …de mare, ție ți-am dat să mănânci, când erai mic , în loc de Untură de Peşte, TESTOSTERON…pe pâine, ş-acuma…d’aia …faci aşa. .. ca PROŞTII !
Anonim
Nu e domnule inginer pe nava, e prietenul nostru sub masca, cel care a scapat de la Vedea, dar acum se da Mircea. Ma mir ca nu se da drept Hamlet, print de Danemarca. Argeseni, pazea ca vine!
marin
Aici vă dau dreptate cel mai mult: Drept care, ambiţia unui om politic de a se salva pe sine şi voinţa de a-l distruge pe adversar este ceva obişnuit la noi.