În încercarea de a bloca un proiect de investiţii din Piteşti – este vorba despre scoaterea din anonimat a cartierului Tudor Vladimirescu prin construirea unui mall, a unor blocuri şi a unei pasarele – aşa-zişii „ecologişti de asfalt” au reclamat distrugerea habitatului păsărilor care trăiesc pe lacul din apropiere. După ce investitorul a demonstat punct cu punct toate acuzele aduse de către anumite ONG-uri, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a emis acordul de mediu necesar pentru Planul Urbanistic Zonal, în vederea construirii complexului comercial, precum şi a ansamblului rezidenţial şi a pasajului. N-a fost suficient. S-a ajuns la proces, dezvoltatorul câştigând, în primă instanţă.
Şi totuşi, prin modernizarea cartierului Tudor Vladimirescu sunt afectate interesele care protejează mediul? Răspunsuri avizate la această întrebare au fost date, azi, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Atena 3” Piteşti realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. La masa dezbaterii televizate au fost invitaţi conf.univ.dr. Cristiana Sima, preşedintele Fundaţiei „Aspretele”, şi Alexandru Căutiş, jurnalist în presa naţională, analist media şi preşedinte al Fundaţiei „Plus Natura”. Ideile principale ale discuţiei, în ceea ce urmează.
Cartierul gri
Cristina Munteanu: „Până în urmă cu un an, nu am acordat o atenţie prea mare cartierului Tudor Vladimirescu din Piteşti. Nimeni nu a scos o vorbă despre faptul că acea zonă este practic ruptă de restul oraşului. Nu am fost interesaţi de faptul că oamenii din cartier trec zilnic peste liniile de calea ferată, prin faţa trenului pentru a ajunge la staţia de autobuz din Fraţii Goleşti. După ce a apărut vestea că într-unul dintre cele mai gri cartiere din Piteşti se vor construi un mall, o pasarelă modernă, blocuri de locuinţe, sensuri giratorii – adică o modernizare – au apărut şi ecologiştii, cei care, iată, protestează şi motivează că proiectul va afecta mediul înconjurător. Aşa cum s-a procedat în încercarea de blocare a altor mari proiecte de infrastructură din România «ecologiştii de asfalt» – cum îi numesc toţi colegii noştri de presă – au băgat în orice sesizare la înaintare distrugerea habitatului păsărilor care trăiesc pe lacul din apropierea cartierului Tudor Vladimirescu, de parcă mall-ul s-ar construi pe apă şi nu pe uscat. S-au mai legat de pasarela pe care investitorul o va construi pe banii săi – circa 10 milioane de euro – şi o va dona apoi Primăriei Piteşti şi de blocurile ce se vor ridica în zonă. Vezi, Doamne, de aceste blocuri s-ar izbi, în zbor, păsările migratoare de parcă ar fi înalte cât Munţii Himalaia.”
„Păsările sunt capabile de adaptare”
Cristiana Sima: „Din punctul meu de vedere, nu sunt afectate interesele mediului atâta timp cât principiul dezvoltării durabile a fost aplicat de la bun început. Am plecat de la un studiu de impact pe baza căruia a fost obţinut acordul de mediu, chiar dacă sunt procese în instanţă. La modul general putem să plecăm de la faptul că obiectivele economice social culturale s-ar putea altera dacă nu sunt îmbinate toate principiile pe baza cărora ar trebui să ne dezvoltăm: ecologice, economice, sociale şi de etică. La modul general, natura nu este afectată. Păsările migratoare sunt în tranzit, s-au cuibărit aici şi sunt capabile de adaptare. Noi nu construim pe lac. Dispare o zonă industrială – este bine de precizat. Pentru că în acea zonă solul a fost cercetat în cadrul studiului de impact şi s-a demonstrat că solul este poluat cu uleiuri şi cu o serie întreagă de carburanţi. Iar dezvoltatorul îşi asumă până la urmă preluarea acestor reziduuri. Atâta timp cât dezvoltatorul asigură o serie întreagă de beneficii pentru ecosistemul urbanistic din Piteşti şi le duce la bun sfârşit, ţinându-se de promisiuni, acest proiect nu poate fi decât benefic. Ar trebui să îl impulsionăm pe dezvoltator, la masa negocierilor, să aducă un şi mai mare plus pentru comunitate: să realizeze un plan de amenajare durabilă a Lacului Prundu, să-l ecologizeze.”
„Nu se face mall în Delta Dunării!”
Alexandru Căutiş: „Sunt foarte multe ONG-uri în România care, invocând protecţia naturii, au alte interese. Pentru mine, natura reprezintă ceea ce ştie toată lumea: mediul plăcut înconjurător, spaţiul din care ne tragem şi energia sufletească şi bunăstarea fiziologică. Dar natura are şi rolul de a susţine omul. Acest rol este deseori ignorat. Natura nu este doar bună pentru pictat, ca să faci peisaje. Natura nu este doar spaţiul în care ne petrecem vacanţa. Natura nu este doar locul unde copiii învaţă despre animale etc. Natura este şi locul din care omul poate supravieţui. Are un rol economic natura. În cazul de faţă este bună intenţia unor ONG-uri de a vedea dacă nu cumva sunt afectate vietăţile din zona respectivă. Dar nu trebuie să alunecăm în exagerări.
Chiar şi din Fake News (n.n., ştiri false) se poate face ceva bun. ONG-urile care au lansat pe piaţă Fake News, cum că, vai, e un dezastru pentru habitatul păsărilor de pe Lacul Prundu, au făcut, până la urmă, un lucru bun fără să vrea. Au generat discuţii multiple care vor duce până la urmă la o forţare a dezvoltatorului de a-şi asuma nişte obligaţii – poate mai multe decât şi-a dorit la început – sau de a crea alte lucruri pe care nu le avea în vedere la începutul negocierii. Nu se face mall în Delta Dunării! Se face un mall în cartierul Tudor Vladimirescu, într-o zonă industrială deja existentă, unde păsările respective vieţuiesc de mulţi ani. Invocarea creşterii traficului auto e o porcărie! Acolo se circulă intens şi acum, deci nu e ceva nou. Păsările acelea nu or să facă infarct dacă or să vadă o maşină sau o clădire. Vă felicit că dezamorsaţi această falsă bombă de presă arătând că, de fapt, în spatele unor aşa-zise «ocupaţii de mediu» sau «intenţii bune pentru protejat un habitat natural» sunt deja interese meschine, un şantaj şi aşa mai departe. Cu o presă care spune adevărul şi cu ONG-uri care fac apel la argumente ştiinţifice lucrurile ajung pe făgaşul normal.”
În loc de concluzie
Mihai Golescu: „Atenţie, autorităţi! Urmăriţi cum faceţi contractul de aşa manieră încât dezvoltatorul să fie penalizat dacă nu-şi duce la capăt intenţiile bune puse în contract, dacă nu le finalizează! Fiindcă una e să promită şi alta e să facă…”
2 Comentarii
Alex
Ce face PK in Tudor Vladimirescu este doar un mic exemplu de cum ar trebui facuta o regenerare urbana. Intr-un oras normal toate zonele industriale ar trebui sa fie relocate in 2-3 parcuri special amenajate (exemplu fostul CED Sud). Toate halele, fabricile si spatiile logistice care sunt de-a lungul caii ferate ar putea fi inlocuite de proiecte mixed-use, zone rezidentiale, comerciale, office, institutii publice, parcuri s.a.m.d.
Problemele sunt sutele de proprietari si parcele cu care primaria si eventualii investitori mari ar trebui sa negocieze iar apoi sa existe niste PUZ/PUD-uri bine puse la punct care daca ar exista initial, proiectele ar putea fi realizate pe viitor intr-un mod etapizat.
NIR
„După ce investitorul a demonstat punct cu punct toate acuzele aduse de către anumite ONG-uri, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a emis acordul de mediu necesar pentru Planul Urbanistic Zonal, în vederea construirii complexului comercial, precum şi a ansamblului rezidenţial şi a pasajului. N-a fost suficient. S-a ajuns la proces, dezvoltatorul câştigând, în primă instanţă.”
…. Multe ONG-uri sunt nu numai degeaba – adica pe zero, sunt pe dedesubt, sunt niste capuse scarboase ! Si, mai ales, periculoase. Este democratie, si este bine sa fie asa si nu altfel . Dar, nici nu trebuie sa accepti, ca prostul, sa te incaiere capusele scarboase !