Acum câteva zile, alături de fratele meu, căutam într-un sat înconjurat de păduri să prindem viaţa aşa cum a fost ea încă de la începuturi. Aflat la cel puţin 10 km distanţă de orice altă aşezare omenească, satul părea o… shambala. Mergeam pe drumul principal, având dimensiunile unei poteci, fără grabă. Priveam oamenii şi vedeam cum orice gest se făcea agale. Totul îşi lua parcă răgaz. Era şi zi de sărbătoare, zi duminicală, când bătrânele merg după buruieni tămăduitoare. Aici am cunoscut oameni aparte, ieşiţi din tipar. Ne aflam într-un sat al basmelor, al celor aleşi de ursitoare pentru a desluşi ce vorbesc păsările. Priveam sălciile blajine cum se transfigurau în vrăjitoare. Iar din tulpinile copacilor se ridicau spre soare nenumărate braţe! În aceşti copaci trăiesc toate înfăţişările gândurilor noastre.
Acum, însă, aceste zone, cândva împădurite, sunt chelite de copacii falnici şi seculari. Ei sunt încărcaţi în maşini puternice şi duşi tocmai în Austria. Copacii tăiaţi au făcut loc viiturilor care, atunci când pornesc, curăţă totul în cale. În urma ploilor de la începutul acestei luni, apele au luat câteva case şi vreo zece odăi ceva mai izolate. Toţi aceşti oameni sunt la cheremul calamităţilor naturale. Dacă ei nu ar fi caracterizaţi de o anumită nepăsare, de bucuria de a trăi oarecum uşuratic, bucurie favorizată de generozitatea incredibilă a naturii, această situaţie ar fi fost intolerabilă. Destul de aproape e un pârâiaş ce suspină pe sub crengile copacilor, printre care am văzut o pasăre moartă ce semăna cu o poamă rămasă singură pe o ramură înfrunzită. Acolo se înalţă o fântână cu cumpănă, siluetă venită parcă din universul lui Giacometti.
Împreună cu fratele meu, am mers mai departe prin văile întunecate şi am văzut cum, la tot pasul, fagii şi stejarii erau tăiaţi de la aproximativ un metru înălţime. Probabil, drujbarii şi cei cu joagăre nu s-au mai aplecat să-i taie mai de jos. Sau, poate, o fi vreo tehnică a tăierii pe care nu o cunosc eu! Or, în trecut, românii au iubit atât de mult pădurea, încât au divinizat până şi tufişurile, văile şi apele ei. Mihai Eminescu spune că românul a mers prin pădurile ţării atât de mult şi atât de adânc, încât a ajuns până acolo unde trebuie să ajungă oricine străbate ceva: la temelia lucrului. Poetul nostru a cântat ce se arată acolo: „În temeiul codrului/ Cale nu-i, cărare nu-i”. Aşadar, românii şi-au croit poteci prin păduri pentru a deschide poarta unei salvări. Dar potecile pe care le-au croit şi le-au străbătut ei cândva s-au dovedit până la urmă că au fost cărări ce au dus… nicăieri.
Prăpădul creat de ape a provocat în sat o adevărată panică regională, dar care a ţinut numai trei zile. Apoi lucrurile au intrat în normal. Oamenii au alte griji legate de anotimpul verii, respectiv plecatul în vacanţă sau în concediu, plimbări şi grătare, politică, poate prea multă politică… Ei nu mai vor să-şi petreacă vacanţele pe plaiuri mioritice, ci în Austria, Italia sau Grecia. De altfel, lumea actuală a satului coexistă cu o altă lume, dezvăluită de cercetările materialiste ale lui Dimitrie Gusti. Este vorba de un amestec de violenţă, de toleranţă şi de corupţie, dar şi de cinste, bunătate şi ospitalitate. Motiv pentru care nu ai parte nici de una, nici de alta.
Mirarea mea constă în faptul că pagubele create de apele ce s-au revărsat în sat nu au avut aceeaşi mediatizare ca un alt eveniment petrecut în acelaşi timp.
Este vorba de un divorţ al unei tinere familii, care a dat de lucru gurii satului câteva săptămâni. Deci, între prăpădul creat de ape prin gospodăriile unor ţărani nefericiţi şi divorţul unei familii din lumea bună, oamenii au ales să discute mai mult despre acest divorţ. Am încercat să le amintesc câtorva săteni că unii semeni ai lor au fost învinşi de ape, dar am fost imediat redus la tăcere de un ţăran guraliv, care m-a întrebat, probabil retoric şi sigur de competenţa sa asupra problemei în discuţie, de ce politicienii au luat pensii speciale, nu pentru a rezolva problemele oamenilor?! Parcă-l auzeam spunând ce-i pasă lui de inundaţii! E treaba autorităţilor să le facă faţă acestora, nu a lui. Acest dezinteres faţă de problemele comunităţii sale merge atât de departe, încât în loc să întreprindă ceva pentru a ajuta la rezolvarea lor, omul încrucişează braţele şi aşteaptă să-i vină statul în sprijim. Drept care, o naţiune care a ajuns în acest stadiu, în care oamenii oscilează între servilism şi neruşinare, trebuie să-şi schimbe mentalitatea şi să-şi modifice moravurile sau riscă să piară. În sânul unei astfel de naţiuni există indivizi, dar nu mai există cetăţeni.
9 Comentarii
Anonim
Elvetianul cu rădăcini italiene Alberto Giacometti , desigur, nu l-a impresionat pe Gh. Savu prin operele sale (impresioniste) de sculptură, sub influența lui Bourdelle, şi nici prin dragostea lui pentru siluetele unor „femei şnur”, ci pentru că figura sculptorului „individualizează” bancnota de 100 Franci elvețieni, iar pe el(Savu Gh.) l-a ironizat …o „bronetă” când l-a întrebat…”cine e ăla” de pe $ (Dolar) că nu semana cu nici un Preşedinte pe care ea „îi cunoaşte”!?!…
Anonim
Învinși de prostie
Zmaranda
Ți s-a rupt apa? Ai născut! Hi
Anonim
Statul Român a devenit o adunătură de hoți și borfași.
Statul Român, precum haiducii (cu semnul -) adună de la mulți români pentru a da la bogați.
Astfeș ne-am trezit cu pensii speciale la primari, Președinți de Consilii Județene și o multitudine de borfași care au furat când erau în activitate.
Pensionarul român de rând trebuie să fie conștient că pensiile speciale ale oricărui gargaragiu politic sunt din buzunarului și nu de aiurea și în consecință pensia reală a omului de rând va fi mai mică.
În concluzie cu cât avem mai mulți politicieni cu pensii speciale, cu atât vor fi mai mici pensiile oamenilor de rând.
Pentru a rezolva situația inundațiilor , s.a, există o singură soluție revolta oamenilor împotriva politicienilor care se află în spatele distrugerii a tot ce ne înconjoară.
Se spune că Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă.
Diocletian
Ne meritam soarta. Omenirea va fi distrusa nu de vreun cataclism cosmic ci de propria nepasare si prostie.
Inca de acum mii de ani Budha a spus ca cea mai mare greseala a omenirii este ignoranta/prostia.
Isus a propavaduit aceleasi idealuri, iubirea de aproapele tau, grija fata de tine si ceilalti cautarea adevarului ce te va elibera., dar mesajele lor sunt de fapt ignorate de societatile si orientale si occidentale.
Ne meritam din plin soarta.
catel
Pensie specială? Cine ne pune sa ii votam? Nu mai votați oameni buni! Sunt toți niste capre!
Maya
Învinși de ape si de indiferență….natura se răzbuna cum stie ea mai bine, numai că nu se răzbuna pe cine i-a ciuntit din măreție ci tot cel de la talpa țării are de suferit. Cât despre guvernanți… toti sunt la fel. Sunt dezrădăcinati si si fara niciun fel de legatura cu natura. Păi cum poti sa simți natura daca nu esti in consonanță cu ea? Natura aleșilor e cea din mall -uri . Aceea creata de om. Nu, natura n -a creat -o omul ci Dumnezeu iar daca nu-ti traiesti viață in mijlocul naturii create de Dumnezeu, cum sa spui ca esti un om cu frica de Dumnezeu? Nu ai Dumnezeu, nu ai natura, nu ai rădăcini! Daca am avea rădăcini nu ne -ar mai lua puhoaiele…..
marin
Eu sunt ,,pentru” plantarea a 100 de stejari în zonele calamitate! Cine subscrie la propunerea aceasta să-i comunice autorului articolului, să începem acțiunea în luna noiembrie! Anul de grație 2019…
Goargăș
De acord! Și sub egida ziarului ,,Argeșul”.