Cu urşii nu e de glumă. Direcţia Silvică ne-a confirmat prezenţa în arealul din Argeş a unui număr de trei ori mai mare decât este normal şi nu e de mirare că tot mai mulţi localnici, turişti şi chiar forţe de intervenţie sunt luate prin surprindere de atacurile acestor animale sălbatice. Astfel, la sfârşitul săptămânii, doi turişti aflaţi pe un traseu montan au fugit pentru a evita contactul cu ursul şi au solicitat sprijin la 112 deoarece au rămas blocaţi într-o zonă stâncoasă.
Zona, după cum am aflat de la Jandarmerie, este Cornul Colţunului din comuna Sălătrucu. Iniţial, efective de jandarmerie împreună cu un salvamont au plecat după cele două persoane, dar acestea au revenit cu apel telefonic, anunţând că au ajuns într-o zonă sigură şi că nu mai au nevoie de ajutor. O poveste cu sperieturi, dar, ceea ce contează, cu un final fericit! Ceea ce nu putem spune după atacul de săptămâna trecută, când un bărbat a fost la un pas să-şi piardă viaţa după ce a fost sfâşiat de un urs.
În Argeş, situaţia este de-a dreptul alarmantă, fiindcă urşii reprezintă un real pericol după ce au atacat oameni, gospodării, animale. Zilele trecute, un alt urs a fost văzut în pădurea de la marginea oraşului Mioveni, în zona ICN, iar săptămâna trecută tot un urs a atacat un jandarm de la postul Hidrocentralei Vidraru. De altfel, la conferinţa de presă a Jandarmeriei Argeş, dincolo de bilanţul lunar, subiectul urşilor a fost cel mai discutat.
Nu le e teamă de nimic
„Urşii nu se mai sperie de sirene, de petarde, de alte zgomote puternice. Au început să se obişnuiască, iar asta este o mare problemă. Am transmis la Prefectură, la Direcţia Silvică şi la Garda de Mediu filmările să vedem ce e de făcut. Am avut un caz acum două săptămâni la Vidraru. Ursul s-a repezit în subofiţerul de la poartă. Norocul lui este că a reuşit să interpună între el şi sălbăticiune un grilaj metalic, pentru a se apăra. Situaţia nu este deloc bună. Ca atare, trebuie făcut ceva în viitorul cât mai apropiat. Oricând se poate întâmpla un necaz, Doamne fereşte!” – a spus colonelul Lupescu.
„Chestia cu relocarea nu este o soluţie. Îi muţi şi vin înapoi, fiindcă ursul este un animal teritorial. În altă ordine de idei, turiştii ar trebui să nu mai hrănească animalele, care au comportament imprevizibil şi pot ataca în orice moment. La Mioveni ursul o să ajungă să se plimbe pe străzi”, a continuat şeful jandarmilor.
Ce spune Bughiu
Potrivit subprefectului Adrian Bughiu, au fost mutaţi trei urşi, iar Direcţia Silvică Argeş a făcut documentele pentru mutarea a încă şapte exemplare, dar soluţia este să se revină asupra ordinului şi să se efectueze vânători controlate. Cota anuală pentru vânătoare ar fi de 25 de exemplare. Nu de alta, dar efectivele de urşi sunt de peste trei ori mai mari faţă de normal şi oamenii din zona de nord a judeţului mereu se confruntă cu urşi care le atacă gospodăriile. Oamenii se tem pentru viaţa şi avutul lor, dar mai ales pentru viaţa copiilor, care în drum spre sau dinspre şcoală riscă să dea nas în nas cu ursul.
Val. NICOLAU, G. OLTEANU
4 Comentarii
Anonim
După ALERTA cu „indivizi… dubiosi” de la GAZE şi Electricitate , care însală oamenii prin blocurile din cartierele Piteştiului, domnul G. Olteanu sperie LUMEA cu…URSU şi cere „opinia” unui monument…”de la Prefectură”, în loc să anunțe Poliția şi PARCHETUL ! Halal ORGAN de…presă ! ÎNĂLȚAREA a trecut. Urmează MOŞII , Rusaliile, Sân’ Petru & Pavel etc.
Anonim
Da, trebuie facut ceva! Opriti taierea padurilor! Nu se mai poate asa ceva…inundatii, animalele salbatice mor de foame si isi cer drepturile! Tot ecosistemul este distrus!
Anonim
Sa facă vânătorii organizate ca să mai reducă efectivul. De câțiva ani pe zona comunei Corbi după ce aveam destui urși au mai adus cu elicopterele alții din zona Brașovului. Trist la noi în țară prețuim viața unui animal mai mult decât a unui cetățean. Ne-au băgat în cap Europenii sa ținem de efectivul de animale pt a avea ei ce vana. As fi curios dacă sar întâmpla o tragedie cu un copil sau o persoana „importanta” atunci sigur se vor lua masurile de rigoare. 😥😥😥
Anonim
Nu stiu ce hotarare se va lua si mai ales daca se va lua vreuna, dar pericolul ce il ameninta acesti ursi e din ce mai evident. Referitor la mediu ar trebui sa fim dispusi sa ii donam tarilor care impun regulile referitoare la mediu: Germania, Franta, Austria au paduri netaiate si e un areal perfect pentru ursii carpatini: cu siguranta se vor acomoda excelent.