# Peste 1.000 de urşi în Argeş! Adică De 3,65 ori mai mulţi decât ar fi normal!
# Urşii de la Arefu au ajuns să mănânce câinele în lanţ!
# Când atacă urşii
Drama bărbatului în vârstă de 64 de ani atacat de o ursoaică, duminică, în pădurea de la „Dealul Pietrişului”, ceva mai sus de Curtea de Argeş, continuă să fie un subiect la ordinea zilei. Cele două articole publicate de ziarul nostru pe această temă au stârnit interesul a peste 20.000 de „cititori unici” pe ediţia online a „Argeşului”. Nici n-avea cum să fie altfel de vreme ce Emil Tuţă (Emi), fiul celui sfârtecat de urs în zona „Groape”, a povestit tot ce s-a întâmplat atunci când fiara s-a năpustit asupra lor. Şi nu o dată, ci de două ori! Tulburătoare a fost, de asemenea, şi relatarea despre cum s-au derulat evenimentele după ce el a cerut ajutorul echipelor de intervenţie, care, aşa cum v-am informat, au rămas blocate cu maşinile în noroaie. Urmarea o ştiţi: cel sfârtecat de ursoaică şi-a pierdut un picior, fiara a dispărut în pădure, iar în urma ei au rămas… foarte multe semne de întrebare, la care încercăm să aflăm răspunsuri.
Ursul atacă omul în trei situaţii
Mulţi se întreabă – şi pe bună dreptate – cum a fost posibil ca o fiară să atace de două ori doi oameni, la un interval foarte scurt de timp. În literatura de specialitate – conform celor spuse de Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş – ursul nu atacă omul decât în trei situaţii: dacă e turbat, dacă e femelă cu pui (şi nu-şi mai vede puii sau omul se interpune între ea şi pui) şi dacă îl surprinzi pe hoit (e ştiut că el mănâncă din animalul respectiv şi când se satură astupă resturile cu crengi şi cu pământ).
În cazul la care facem referire, ar putea fi următoarea explicaţie dată de vânători: pe lângă puiul văzut de cei doi lângă ea, ursoaica mai avea un pui; pe acesta nu-l vedea; ori era prin apropiere, urcat în vreun copac, ori era prins în vreun laţ. Altfel nu se explică furia sălbăticiunii care, după ce a sfâşiat o dată, a revenit să atace din nou. Când puii ei sunt în pericol, o ursoaică nu mai ţine cont de nimic; se luptă şi cu masculul, mult mai mare decât ea, dacă acesta vrea să-i omoare puii pentru ca ea să intre în călduri.
În orice caz, omul a avut mare noroc că a scăpat cu viaţă. Totul se putea sfârşi tragic dacă în locul femelei era un mascul. Iar sfaturile legate de ce poţi face în cazul în care dai nas în nas cu o astfel de fiară – de genul, stai nemişcat, îţi înfăşori o haină pe mână ca să atenuezi muşcătura etc, etc – sunt în opinia „silvicilor” doar poveşti. Şi dacă tragi cu pistolul în ditamai animalul, mai rău îl enervezi… Poate doar să ai la tine spray cu piper, dar nu din cel mic, de poşetă…
Autorităţile tremură de frica ONG-urilor
Cea mai mare problemă este că urşii s-au înmulţit peste măsură în Argeş. Iar autorităţile par incapabile să rezolve problema. Pădurarii nu au voie să vâneze astfel de animale, pentru că autorităţilor de la Bucureşti le e pur şi simplu frică de ce ar putea spune ONG-urile! Nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea, nici dacă ursul vine şi le bate la uşă…
Miercuri, la Ministerul Mediului, la o întâlnire la care a participat şi directorul Armand Chiriloiu, s-a vorbit din nou despre această problemă pe care o reclamă din ce în ce mai insistent primarii din zona de nord a judeţului. „Vine un ursuleţ să răstoarne doi-trei stupi şi voi cereţi aprobare să-l împuşcaţi” – li se tot spune „silvicilor”, cu tremur în glas, să nu cumva să fie tulburată vreo organizaţie de mediu… Duminica trecută nu a fost vorba despre niciun ursuleţ şi despre niciun stup, ci de o ursoaică furioasă care a sfâşiat un om!
Şi uite aşa s-a ajuns la următoarea situaţie: pe cele şase fonduri de vânătoare din Argeş ale statului există 290 de urşi, conform unui recensământ făcut acum o lună. Iar efectivul optim este 110. Deci, numărul acestor animale este aproape de trei ori mai mare decât ar fi normal! Cifrele sunt însă şi mai alarmante dacă adăugăm şi situaţia fondurilor private. Conform acestora, în 2017, în Argeş existau în total 847 de urşi, iar anul trecut, numărul lor ajunsese la 1020, în condiţiile în care efectivul optim este de 279. Deci, de 3,65 de ori mai mulţi decât ar trebui să fie!
„I-am împuşca doar pe cei răi”
Cei de la Direcţia Silvică Argeş spun că situaţia ar putea fi controlată dacă li s-ar permite să vâneze 20-25 de urşi pe sezon, adică pe an. „Cota de intervenţie”. Or, până acum au primit autorizaţie să „recolteze” doar trei! In-cre-di-bil!
„Vă daţi seama că nu i-am împuşca decât pe cei răi – ne spunea ieri un pădurar. Nu e vorba despre cei care vin pe la maşini după mâncare. Cele mai mari probleme ne fac urşii de la Arefu. Ăia cu capul mare. Au ajuns să mănânce câinele în lanţ, în curtea omului. Îl ia cu tot cu cuşcă! Până acum au mâncat 40-50 de câini! De ce? Pentru că fac gălăgie.”
Acelaşi om ne-a confirmat că sălbăticiunile, pe care n-ai voie să le vânezi, s-au înmulţit peste măsură: „Am mers într-o după-amiază cu maşina de la Oticu până la stâna Buda şi am întâlnit pe drum nu mai puţin de nouă urşi! Aceste animale vin după tine să-ţi ia mâncarea din traistă!”
Iar ursoaicele nu mai fac, ca pe vremuri, unul, maximum doi pui. Acum au doi, trei, chiar şi cinci pui, după cum am văzut ieri într-un filmuleţ făcut pe un fond de vânătoare!
Sălbăticiunile s-au obişnuit foarte mult cu prezenţa omului. În urmă cu două zile, la Căpăţâneni, la Cetate, peste drum, erau nu unul, ci trei urşi! Cum să mai faci turism în astfel de locuri, chiar şi păzit de jandarmi?!
„Ne aflam într-o noapte la unul dintre punctele de hrană pentru mistreţi – ne spunea Armand Chiriloiu. Veniseră acolo doi urşi să mănânce, dar era şi un mistreţ. Am tras spre mistreţ. Un urs a luat-o la fugă. Dar celălalt a continuat să mănânce, imperturbabil”.
Lupii vin tare din urmă
Punct şi de la capăt. Nu doar urşii constituie o problemă în Argeş. Ci şi lupii. Conform unor date oficiale, pe fondurile de vânătoare din Argeş (private şi de stat) erau 354 de lupi în 2017. Anul trecut, numărul lor a crescut la 430. În condiţiile în care efectivul optim este de 83. Deci, de peste cinci ori mai mult decât ar fi normal! Şi nici pe ei nu ai voie să-i vânezi.
Gabriel LIXANDRU, Flavius PETRESCU
5 Comentarii
Anonim
Să-i ia ONG-urile ca animale de companie, dacă nu găsesc soluții de relocare a lor într-un habitat normal, într-o rezervație naturală, unde să le asigure și hrana necesară pentru a nu mai coborî de la munte în curțile oamenilor!
Anonim
Nu fac polemica, nicidecum politica…
Mi-amintesc ca tot referitor la mediu era problema cu cainii comunitari…
…si cineva parca a luat atitudine si i-a rarit si controlat cat de cat numarul lor (in Bucuresti cel putin) in pofida lui BB (pe vremea aceea). Rezultatul nu il stiu, dar banui ca a fost pozitiv.
Iar un urs e mult mai periculos si mult mai pretios (trofeele sunt pe bani grei)!
Dan
Sau sa nu se mai taie in asa hal padurile,sa se replanteze masiv si cu niste reguli bine puse la punct sa se vaneze.
Cristian
Toată vina o au autoritățile, pentru că nu fac nimic impotriva tăierii pădurilor. Normal ca urșii coboara in orase , pentru că pădurile au fost tăiate și li s-au distrus habitatul. Ar trebuie vânătorii să meargă să împuște gunoaiele care taie pădurile nu urșii.
jumbo
pai aduceti ONG-istii la oamenii atacati si care toata noaptea nu dorm ca le maninca ursul tot ce au prin curte si nu-i despagubeste nimeni
nu mai ramine din ONG-isti nici fulgii
atunci sa ne-a dea liver la regimul armelor
au populat zona si cu sacali nu doar lupi
nu mai ai curaj nici sa iesi din casa
o asa rusine de alesi locali si mai ales cocostarcele de la Bucuresti nu am avut niciodata