Azi, în cochetul restaurant „La Dolce Vita” de pe bulevardul Republicii din Piteşti a avut loc cea de-a 21-a ediţie a Galei „Premiilor de Excelenţă” ale ziarului „Argeşul”. O ediţie organizată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Argeș în care alături de noi s-au aflat prieteni şi colaboratori… de cursă lungă, precum academicianul Gheorghe Păun, prefectul Emilian Dragnea, Filofteia Pally, fost director al Muzeului Goleşti, medicii Tiberiu Stănescu, Victoria Irimia, Viorel Pătraşcu, Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, George Caval, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti, oameni de afaceri, personalităţi din diverse domenii de activitate, jurnalişti. Ideea desprinsă din această întâlnire de suflet a fost nevoia de solidaritate în jurul valorii autentice. Amfitrioni au fost, ca de obicei, directorul cotidianului „Argeşul” – Mihai Golescu, redactorul şef – Gabriel Lixandru şi directorul adjunct – Cristina Miliare. O prezenţă aparte a fost aceea a Roggero Bontacchio, mareşal locotenent de Carabineri din Brescia, Italia, cel care, la semnalele cotidianului nostru, a sprijinit un băieţel sărac din Argeş.
Monografie…
Cu acest prilej, a fost lansată şi o carte realizată de „Argeşul”. O monografie a comunelor judeţului, o fotografie, dacă vreţi, a mediului rural – cu bunele şi relele sale – în Anul Centenarului. Referindu-se la acest an etalon, academicianul Gheorghe Păun, prezent la eveniment, a reliefat faptul că în 2018 nu ne-am ales numai cu Catedrala Mântuirii Neamului, ci şi cu „catedrala din sutele de cărţi editate în acest an”.
„Cine ne scoate din criză?”
Cel care a avut ideea „Premiilor de Excelenţă” este directorul Mihai Golescu, care a rămas preocupat de a aduce în atenţie repere demne de urmat. „Care e ideea cea mai importantă? Cine altcineva ne scoate din criză decât valoarea? Cine o poate promova? Noi, cei din jur, noi, ziarul, noi, autorităţile. Mi-aş dori ca premianţii de astăzi să aibă sprijinul, pentru că ei sunt şi vor rămâne valori, dar pierdem noi ca societate dacă nu pe asta construim. Ne-am străduit să fim un ziar serios, echilibrat şi independent. Cu acest drapel călătorim şi ne dorim să ţinem cont de valori. Nu vom putea construi dacă nu punem la temelie omul valoros, care să ne scoată deasupra nevoii, mai ales în cultură, educaţie şi economie. Primul şi cel mai important om care face ceva în zona economică este fără doar şi poate dl. Gheorghe Badea – un inginer care gândeşte la scară largă şi o face cu succes, în ciuda adversităţilor. Aici, dar şi în alte domenii, trebuie să înlăturăm spaţiile mari dintre noi, să fim tot mai aproape. Solidaritatea este motorul care ne va duce în faţă. Altminteri, nu vom avea propăşire nici economică, nici spirituală, nici sănătate ş.a.m.d. O serie de lucruri sunt foarte importante pentru noi acum, iar unul dintre ele este ca autorităţile să înţeleagă fenomenele de care depinde bunăstarea oamenilor”, a declarat, în deschidere, Mihai Golescu.
„Catedrala din cărţi”
Un vechi prieten al „Argeşului”, el însuşi premiat de-a lungul vremii de ziarul nostru, academicianul Gheorghe Păun, a ţinut să transmită un mesaj de esenţă şi a făcut unele dezvăluiri importante privind valorile pe care acest judeţ le-a dat ţării. „Cred că am supravieţuit prin cultură. Supravieţuirea prin cultură e o strategie pe care trebuie să o avem foarte activ în vedere. Iar în acest an, pe lângă Catedrala Mânturii Neamului, ne-am ales şi cu o catedrală din sutele de cărţi editate în Anul Centenarului. S-a vorbit despre birocraţie, asaltul la identitate ş.a.m.d. Prin cultură trebuie să rezistăm. Iar reţeta longevităţii cred că ţine de optimism şi cumpătare. Aşadar, haideţi să fim mai optimişti! Românii suferă de o boală a pesimismului care ne-a fost inoculată, începând de la lucruri mărunte (de pildă, să vină primăria să ne cureţe în faţa porţii) şi până la problemele majore cu care ne confruntăm. Trebuie să fim mândri că suntem argeşeni. România are 41 de judeţe, o Academie cu peste 170 de academicieni în viaţă. Media e de 4,2 academicieni pe judeţ. Ştiţi câţi academicieni sunt în viaţă din Argeş? Zece! Ştiţi câţi membri ai Academiei are Liceul «Vlaicu Vodă» din Curtea de Argeş? Patru! Tot ce facem bine aici trebuie să fie un motiv de mândrie. Să fim aşadar optimişti şi cumpătaţi şi vom ajunge departe!”, a spus academicianul Păun.
Teofil Vlad, „Omul anului 2018”
„Omul Anului” a fost declarat în acest an alpinistul Teofil Vlad, membru al Serviciului Public de Salvamont Argeş. Urcând în premieră mondială pe vârful Pumori din Himalaya, el a reuşit să instituie în lume termenul de „Ruta românească”. „Am împlinit în 2018 nu mai puţin de 20 de ani de alpinism. Dincolo de valoarea sa, alpinismul are o componentă educaţională importantă şi oferă inspiraţie tinerei generaţii. Ca alpinist şi ca salvator montan, sper ca în viitor să aşez o cărămidă în fundamentul educaţional al tinerilor din Argeş”, a declarat Teofil Vlad, alături de care s-a aflat ieri şi directorul Serviciului Public de Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
Gheorghe Badea, din nou primul
Tot un prieten al cotidianului nostru este şi omul de afaceri Gheorghe Badea, manager al Grupului Industrial Componente. Ieri a primit premiul pentru afaceri ca o recunoaştere (în plus) a implicării sale în dezvoltarea mediului economic argeşean.
„Salut această reuniune, fiind o plăcere să mă întâlnesc cu oameni ai Piteştiului, ai Argeşului, mai ales când se dezbat aspecte pozitive ale societăţii şi când participă o paletă cât mai largă din sectoarele de activitate, inclusiv din industrie. Spun asta fiindcă, dacă mergeţi la 80% din întruniri, constaţi că mediul de afaceri e aproape absent sau neglijat. Asta arată o anumită ruptură, o nepricepere, o nepercepere a fenomenului economic şi nu numai – fiindcă toate sectoarele trebuie să fie în armonie. Nu întâmplător am ridicat problema, pentru că am venit la un cotidian care reflectă această situaţie. Distincţia o dedic celor peste 3.500 de oameni ai Grupului Industrial Componente, de la Costeşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Piteşti, Craiova, Bucureşti. Se poate face performanţă. Am avut o cifră de afaceri de peste 180 milioane euro, am vărsat la bugetul de stat peste 30 milioane euro şi consider că este un aspect de alăturare a efortului în economie. Cu toate acestea, parcă de multe ori se observă că nu numai persoane fizice, ci şi instituţii ale statului pun piedici în calea succesului. În loc să ne alăturăm, să sprijinim, prin tot felul de mijloace, cum ar fi birocraţia (care depăşeşete media europeană), noi blocăm. Probabil că o să ne trezim, aşa încât fiecare să aibă un aport la binele acestui popor. Sunt convins că grupul GIC este pe un drum pozitiv, că va fi alături în toate iniţiativele locale, de aşa manieră încât să mergem pe o linie ascendentă. Mulţumesc instituţiilor care au fost alături de noi, inclusiv primarului Piteştiului, dl. Cornel Ionică. Cred că judeţul Argeş, din punct de vedere spirit-cultură, este cu mult în faţa altor zone precum Valea Prahovei”, a punctat Gheorghe Badea.
Cornel Ionică, premiat
Premiul pentru Administraţie Publică – mediul urban – a revenit în acest an primarului municipiului Piteşti, Cornel Ionică. „Sunt foarte bucuros că particip la această Gală care pune în prim-plan munca şi valoarea. Am în fiecare zi «Argeşul» pe masă şi vă pot spune în orice moment ce se scrie, pentru că mă interesează, iar cotidianul dv. tratează problemele cu profesionalism şi seriozitate, plus echilibru. În ceea ce priveşte administraţia publică, pot spune că este foarte importantă legătura continuă cu cetăţenii – care plătesc taxe şi impozite – şi cu mediul de afaceri – că tot este aici domnul Badea, un om cu o largă cunoaştere a mediului de afaceri şi cu pricepere. Cât despre munca în administraţie, vreau să spun că vom avea în 2019 sume importante la dispoziţie şi vrem să facem cât mai multe lucruri, dar legislaţia este absolut inadecvată, ne pune piedici. În plus, preconizez că ne vom confrunta şi cu o criză a forţei de muncă în perioada următoare şi că va fi pregnantă aceasta în anii 2020-2021”, a precizat primarul Piteştiului.
Şi Constantin Bâlea, laureat
La categoria Administraţie Locală – mediul rural – a fost declarat câştigător Constantin Bâlea, primarul comunei Oarja, care a reuşit în ultima vreme să atragă investiţii importante în localitatea sa. „Mulţumesc mult pentru acest premiu, dar totul s-a făcut în echipă. În plus, ţin să îi mulţumesc domnului Badea care este alături de noi în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului economic. Suntem în continuare deschişi pentru toţi cei care vor să facă investiţii în acord cu legea!”, a specificat primarul Constantin Bâlea.
Dumitru Chirleşan, premiu pentru Educaţie
În acest an, Universitatea din Piteşti a ajuns la cote… de excelenţă nemaiîntâlnite, iar meritul îi aparţine în primul rând rectorului instituţiei, prof. dr. univ. Dumitru Chirleşan, care a şi fost premiat ieri pentru Educaţie. „Mulţumesc pentru distincţie. Premiul este o recunoştinţă a faptului că la Universitatea din Piteşti facem ceea ce trebuie. Vă lansez o provocare – vă invit şi pe dumneavoastră, cei de faţă, şi pe cititori să vă luaţi porţia de UPIT pe care o meritaţi. Fiindcă UPIT este a noastră, a tuturor”, a spus Dumitru Chirleşan.
Mihail Ghiţescu, premiu pentru Cultură
Premiul pentru Cultură a revenit sciitorului Mihail Ghiţescu, cel care a ajuns la venerabila vârstă de 98 de ani şi a filtrat, prin propria-i experienţă, istoria unui secol într-o carte care merită citită. „Secolul XXI este unul semnificativ pentru că promite ţării un pas înainte spre stabilitate şi îndepărtarea haosului. Îi mulţumesc pentru premiu distinsului director Mihai Golescu, pe care îl cunosc încă de când era student. Mihai Golescu este un brand. În egală măsură le mulţumesc şi cititorilor acestui ziar. Un ziar este mijlocul prin care comunică ideile cu oamenii… În ziar se află ideea de unire. Presa reprezintă chintesenţa spiritelor umane. În această lună, eu am împlinit 98 de ani şi vă urez să ajungeţi cu toţii la vârsta asta. Important este să nu îi marginalizaţi pe cei bătrâni. Faptul că dumneavoastră mă priviţi în faţă este o bucurie pentru mine”, a declarat Mihail Ghiţescu.
Viorel Bădănoiu, premiu pentru Sănătate
Medicul chirurg Viorel Bădănoiu a primit premiul la categoria „Sănătate”, iar mesajele de mulţumire pe care le-am primit la redacţie sunt o dovadă că pacienţii nu uită cine le-a salvat viaţa. „Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. După 40 de ani de muncă în chirurgie, cred că pacienţii sunt cei care m-au apreciat. Unii oameni se întreabă de ce am ieşit la pensie? Păi, faptul că acum sunt la pensie e ceva normal; după o anumită vârstă trebuie să te mai şi odihneşti. Totuşi, continui să practic medicina, fiindcă fac gărzi la spital”, a precizat medicul chirurg care, deşi pensionat, salvează în continuare vieţi.
Adrian Preda, primul la Sport
Secţia de box a fost înfiinţată relativ recent la FC Argeş – CSM, dar iată că a dat deja roade. Adrian Preda a devenit în acest an vicecampion european la juniori, după 10 ani de la ultima reuşită de acest gen a unui argeşean. „Vreau să vă mulţumesc pentru premiul acordat şi pentru că mi-aţi reflectat această performanţă pe plan internaţional, de vicecampion european. De asemenea, ţin să-i mulţumesc din tot sufletul şi antrenorului meu, Ioniţă Mărăşescu, pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut şi pentru că a fost ca un al doilea tată pentru mine. Acesta este un început în cariera mea şi vă promit solemn că voi aduce mult mai multe medalii atât pe plan intern, cât şi internaţional”, a promis tânărul sportiv.
Mulţumiri…
În ceea ce ne priveşte, ne pregătim să tragem cortina peste încă un an în care vă mulţumim din suflet că ne-aţi fost aproape. Dumneavoastră, cititorii noştri, sunteţi motivul pentru care noi existăm, pentru care încercăm să aducem adevărul la lumină şi să vă oferim informaţiile de care aveţi nevoie. Vă mulţumim şi pentru implicarea în ediţia din acest an a „Premiilor de Excelenţă” şi vă invităm să ne fiţi în continuare alături. Să aveţi sărbători fericite şi ani mulţi şi buni!
Mirela NEAGOE, George OLTEANU, Claudiu DIŢA, Monica CRISTEA, Flavius PETRESCU
Foto: Al. OPREA