Premierul Viorica Dăncilă a prezentat luni bilanţul la şase luni de guvernare. Un bilanţ la fel de bine coafat, am spune, precum părul Domniei Sale. Datele sunt triumfaliste, dar realitatea este un pic diferită…
De la statistică la adevăr
România multilateral dezvoltată – aşa arată bilanţul prezentat de prim-ministrul Viorica Dăncilă la şase luni de când conduce Guvernul. O prezentare cu multe cifre, cu creşteri procentuale extraordinare, cu grafice menite să arate că ţara se află pe drumul cel bun şi că persoanele care contestă activitatea Executivului nu au niciun motiv temeinic.
# Astfel, economia „duduie”. Ni se spune că în primele şase luni ale lui 2018, veniturile bugetare au crescut cu 12%, atingând 132 miliarde lei. Însă în afară de salariaţii din sănătate şi educaţie, cărora le-au crescut consistent veniturile, ceilalţi angajaţi suferă, mai ales în mediul privat, care tot cocoşat de taxe a rămas. În plus, atenţie: unii primari din Argeş se plâng că nu mai au bani de salarii!
# Conform bilanţui, există şi o creştere a sumelor primite de la Uniunea Europeană, dar şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Oare? Noi ştim că în Argeş abia se „dezgheaţă” unele proiecte cu finanţare UE, cum ar fi reabilitarea unor obiective şi drumuri ale Consiliului Judeţean şi Planul de Mobilitate Urbană al Piteştiului. Efectiv, în acest an, în judeţul nostru nu a fost făcută nicio investiţie cu bani europeni şi, probabil, la fel stau lucrurile şi prin ţară. Ca să nu mai spunem că tot cu bani europeni ar trebui să se facă şi autostrada Piteşti-Sibiu, dar nu se mişcă nimic!
# Premierul mai susţine că, în domeniul investiţiilor publice, în primul semestru din 2018, guvernul a alocat 9,1 miliarde lei, cu aproape 50% mai mult decât anul trecut, fără însă a menţiona unde s-au dus aceşti bani, ştiut fiind faptul că la nivel naţional infrastructura rutieră, feroviară şi aeriană se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al finanţării lucrărilor publice. Ştim însă că în Argeş fondurile respective provin în special din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care abia începe să se pună în mişcare. De asemenea, s-au făcut unele investiţii pentru dotări în sănătate (computer tomograf la Spitalul de Pediatrie, RMN la Spitalul Judeţean etc.). Dăncilă s-a referit şi la investiţiile străine directe, care au crescut, conform datelor din bilanţ, şi au ajuns la 2,21 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an. Sunt câteva şi în Argeş (la Oarja, Piteşti, Căteasca), dar este loc de mai mult!
# Sănătatea, educaţia şi pensiile au înregistrat creşteri semnificative. Aici nu putem contrazice pe nimeni, dar efectele nu sunt dintre cele mai bune. De exemplu, deficitul la sistemul de pensii rămâne, deşi a fost redus cu 50% faţă de anul 2017. Pe de altă parte, a fost stopat, oarecum, exodul medicilor din România, dar sunt încă nemulţumiri în acest sector (de pildă, medicii de familie).
# Agricultura vine cu cele mai bune cifre, de la subvenţii plătite la suprafeţe cultivate. Problema este că, în lipsa unei infrastructuri adecvate, ploile din ultima perioadă au afectat deja destule culturi. Deşi prim-ministrul s-a lăudat şi cu numărul mare de staţii de combatere a inundaţiilor, nu putem să nu observăm că multe culturi agricole au fost afectate grav de ploile şi inundaţiile din această vară. Nici sistemul de combatere a căderilor de grindină, care ar trebui să protejeze şi Argeşul, nu a funcţionat cum trebuie.
# Infrastructura – din raportul prezentat de Viorica Dăncilă, reţinem că în privinţa marilor proiecte – autostrăzi, aeroporturi, complexe medicale, spitale regionale, amenajarea cursurilor unor râuri şi turism – Guvernul a aprobat mai multe investiţii strategice care urmează a fi realizate în parteneriat public-privat şi nu numai. Din raportul cabinetului Dăncilă lipsesc însă, cu desăvârşire, proiectele privind reabilitarea sistemului de transport pe calea ferată, tronsonul de autostradă Piteşti-Sibiu, iar autostrada spre Moldova este redusă la jumătate. Un plus este însă gazoductul BRUA, care trece şi prin Argeş şi la care se lucrează.
# Şefa Guvernului nu a spus însă nimic de faptul că cele şase luni de guvernare se soldează cu creşterea inflaţiei la 5,4%, creşeterea ROBOR, care a dus la mărirea ratei dobânzilor la creditele în lei, creşterea deficitului bugetar şi neîndeplinirea criteriilor de aderare la moneda euro.
2 Comentarii
Pacient neinsemnat
Ar fi cazul sa vorbiti mai putin si sa faceti mai mult.Cum deschideti gura de majorari de salarii si pensii,romanii fac ce au facut toata viata: trec la majorari de preturi. Va laudati ca o sa cresteti punctul de pensie la 1775.Pana cresteti voi punctul de pensie un pachet de unt ajunge la 15 lei si un ou la 2lei .Nu faceti un lucru bun!Aveti ministrii in guvern care nu vad nimic. Nu vad de ce se produc inundatii ,nu vad raurile pline de peturi, nu vad CA NU SE MAI OPRESC DIN TAIAT PADURI, NU VAD MULTE.CEl mai urat lucru s-a intamplat recent si nimeni nu a scos o vorba.Ati lasat si lasati milioane de oameni bolnavi sa alerge pe drumuri,pe cheltuiala lor, pentru ca s-a gasit un nesimtit sau mai multi sa scoata de pe piata medicamentul Valsartan Hidroclorotiazida 80 mg/12,5mg.de la Torrent.Nimeni nu stie nimic ,nimeni nu da nicio explicatie. DA-i dracu de prosti,e afacerea noastra! Stiti cate implicatii are gestul asta,doamna Dancila?MInistrul sanatatii ,Sorina Pintea, directorii de la judete, medicii specialisti, medicii de familie,habar nu au si te resping asa ca intotdeauna cand ii intrebi.Asta trebuia sa subliniati in bilant si mai aveti multe pacate ,dar si prosti destui,Daca eu m-am tratat cu acest medicament si nu a fost bun,acum trebuie sa stau cu teama .M-am tratat de inima si poate imi cade un rinichi sau mai stiu eu ce!? Vreau sa stiu cum se rezolva aceasta situatie ca daca esti pacient nu ai decat dreptul la umilinta. Sunt ferm cconvins ca este un subiect de interes pentru „Argesul”.Sunt un pacient revoltat si nu-mi dau numele pentru ca sunteti foarte razbunatori.
Anonim
Ne trombonesc cu punctul de pensie ca l-au marit cu 10% , dar autorul articolului spune ca inflatia a crescut la 5,4 %.Atunci cu cat au crescut pensiile? Niste papagali ca ei cred ca ne iau de prosti?Ca sa nu mai zic de faptul ca toti au mers pe acelasi principiu cretin,au dat mai mult tot celor care au mult, pentru ca nu stiu sa aplice procente diferite.ASA AU FACUT TOATE GUVERNELE DE DUPA LOVITURA DIN 89.De autostrada PItesti-Sibiu nu a scos un cuvintel,a pomenit de altele, care nici alea nu se vor face in urmatorii 20 de ani. Olguta o sa vina cu noua lege a pensiilor dupa ce mai dispar cateva mii sau zeci de mii de pensionari,si cu calculul grupelor de munca la fel.