Încercarea de a găsi un înţeles în degringolada social-politică a acestor zile ne dă dureri de cap. Simţim că ne-a înşelat cineva şi acum râde de noi, considerându-ne naivi, ba chiar proşti. Este cineva care practică o politică de la o zi la alta, fără sens, fără ţintă, fără folos colectiv, ţinându-ne în loc de câţiva ani şi prostind un neam întreg. Iar riscul este ca vorba seculară „proşti, dar mulţi” să fie înlocuită de politicieni cu „oameni mediocri”. Parcă special pentru a provoca PSD, preşedintele Klaus Iohannis a declarat despre mitingul organizat de social-democraţi la începutul lunii iunie că a fost unul mediocru, deci format din oameni mediocri, trag eu concluzia. „Mediocri, dar mulţi”, aş putea spune.
Prin urmare, şeful statului nu are înţelepciunea lui vodă Lăpuşneanu, care ţinea cont de puterea celor mulţi şi atrăgea atenţia că poporul, deşi prost (necunoscător de carte), este o putere care trebuie luată în considerare şi de care trebuie să te fereşti atunci când îţi devine adversar. „Dar, milostive doamne, spunea Moţoc, nu-i asculta pe nişte proşti. Eu sunt boier mare, ei sunt nişte proşti!”. „Proşti, dar mulţi!”, a răspuns Lăpuşneanu. Iată o lecţie admirabilă de politică oferită de istorie şi de care politicienii ar trebui să ţină seama, dar ei au părăsit demult politica binelui obştesc din trecut şi au devenit propriii ghizi, călăuziţi doar de interese personale. Acum, politicienii noştri nu mai ţin cont de sfatul lui Lăpuşneanu şi ne amăgesc cu tot felul de idealuri în perioada electorală, pentru a ne trata cu indiferenţă în restul timpului. Şi totuşi, astăzi este şi mai grav, pentru că, vorba lui Alexandru Lăpuşneanu, „proşti, dar mulţi” are azi o semnificaţie inversă, şi anume: „mulţi, dar proşti” sau mediocri. Ceea ce înseamnă că actualii conducători nu se mai tem de „cei mulţi”, pentru că aceştia sunt consideraţi de ei „simpli cu mintea şi comozi cu fapta”, ba chiar „lipsiţi de informaţii”. Aceasta este realitatea vieţii noastre politice.
Aşadar, din vorba „mulţi, dar mediocri” se înţelege dispreţul celor ajunşi faţă de cei mulţi. Or, dacă sunt mediocri, ce căutăm cu ei în Europa? Astfel, astăzi se construieşte o morală pentru care imperativul este contestarea celor mediocri, fără să se mai ţină cont de problemele lor, fiindcă aceştia sunt consumatori de buget. Se judecă gerontologic şi contabil, nu clinic şi axiologic. Şi astfel, senini şi senili, mediocrii noştri, după o viaţă plină de privaţiuni, au ajuns să fie jigniţi de tot felul de lichele. Mai ales că astăzi tot ce vine din partea mediocrilor sau, mai direct spus, a proştilor se discută, se confruntă, dar se neagă. Şi totuşi, dacă până acum dispreţul acesta era oarecum subteran, astăzi el este pe faţă. Or, a face distincţie între bine şi rău înseamnă a face apel la legea morală din tine. Dar nu aşa cum a făcut recent preşedintele Iohannis, ci în sensul că, atunci când greşim faţă de un semen, ne cerem scuze, iar când ni se greşeşte, primim scuze.
Sub puternica influenţă psihologică a acestui fel de a fi, comportamentul unora dintre noi alimentează această retorică a dispreţului faţă de cei mediocri sau proşti. Acest dispreţ este împărtăşit de aproape toţi cei aflaţi în tabăra lui Klaus Iohannis. Îmi aduc aminte cu cât dispreţ i-a jignit anul trecut filosoful de televiziune Gabriel Liiceanu pe bătrânii fără dinţi. Apoi, mă mai gândesc la Monica Macovei. Aceşti oameni s-au transformat, peste noapte, în unelte docile ale unor sus-puşi de la Bruxelles. De exemplu, viaţa intimă a Monicăi Macovei este de o feroce ambiţie de a juca un rol de prim-plan în cadrul puterii de la Bucureşti. Oamenii aceştia merg la Bruxelles şi vorbesc despre problemele politice şi juridice ale României, referindu-se la persoane. Or, problemele respective sunt altceva decât persoanele individuale. Dacă la nivel social un eveniment este o întâmplare, la nivel individual el este expresia unui destin. Aceasta este diferenţa dintre social şi individual. Iar fiindcă aceşti oameni se referă la persoane, fie ele şi mediocre, eu cred că ei se prezintă la Bruxelles ca politicieni, nu ca reprezentanţii celor care i-au votat pentru a le apăra interesele.
12 Comentarii
ION
În toată Europa nu exista un popor mai dezinformat decât poporul român.
Serviciile și politicienii și-au făcut treaba cu din plin.
De altfel , din acest motiv suntem și coada Europei
Anonim
Excelent articol. Felicitări!
MARIN
În ziua de azi se numește deștept cel care deține informațiile. Cel care nu le are poartă denumirea de prost.
Din acest motiv românii sunt mulți și proști.
Goargăș
Mă raliez! Din păcate consumismul atacă neuronii și întoarce populația la instinctele primitive și la satisfacerea, cu preponderență, a cerințelor existenței fizice. Actualii conducători ai țării/lumii uită însă că ne naștem și murim egali. Își aduc aminte de asta doar când sunt grav bolnavi. Un articol care mi-a mers la suflet!
Anonim
Principial , moral , filosofic-umanist şi din perspectiva democrației (ca doctrină politică) ce se află la temelia statelor de drept moderne este ceea ce susține cu argumente peremtorii articolul de mai sus. Articolul acesta este un balsam pentru sufletul prea amărât al românului (şi nu doar mediocru, dar întotdeauna sărac şi bătut de soartă si majoritate zdrobitoare).
Realitatea politică şi socială din țara noastră este crudă .Conducătorii sunt cinici şi nemiloşi ,hulpavi care nu țin seamă de nimic şi de nimeni în afară de conservarea şi sporirea averii şi puterii lor, rod (mai ales) al încălcării legilor, care sunt funcționează cu asupra de măsură doar când vine vorba de cei mulți (aşa-zisa „prostime”).
Iată , din calcule politice meschine , numite de ei (cei de la conducere) „rațiune politică” , Alianța politică PSD-ALDE din Parlamentul României preferă să mimeze doar ( prin „arătarea pisicii” !) suspendarea (urmată de referendumul de demitere) din funcția de PREŞEDINTE al României a lui Klaus Werner Iohannis , fiind de fapt complicii şi cei care „țin spatele” preşedintelui în abuzul de funcție (autoritate) si nerespectarea Constituției acestei țări(în care trăim noi cei care i-am votat să facă şi să respecte legile constituționale din statul de drept democratic ,ROMÂNIA (aducând poporul la disperare prin bataia de joc la adresa lui).
Anonim
Eu sunt un om mediocru, dar am drept de vot.
Anonim
Sperăm câ e doar o „glumă proastă” din partea cititorului . Poate nu suntem deocamdată conştienți de ceea ce trădătorii interesului național (în folosul lor personal-privat şi al unor puteri economice duşmane ) întreprind şi escaladează zi cu zi . Nesupunerea civică la care este îndemnat poporul prin nerespectarea legilor şi ordinii sociale (de la cel mai înalt nivel de conducere din instituțiile care sunt coloana vertebrală a statului ROMÂNIA) sunt acte de ÎNALTĂ TRĂDARE a ROMÂNIEI (arma este „terorismul politic” al minorității împotriva majorității şi terorismul politic prin folosirea parghiilor politice). Stimate cititor , să ne reamintim de perioada anilor 1930-1945 în Germania şi în toată Europa , dar şi pe celelale continente-Asia (Japonia). Dar , mult mai aproape, Iugoslavia anilor 1990-2000 !
Anonim
Adevărata, reala MIZĂ a acestui război ECONOMIC , politic, social (şi PSIHOLOGIC !) etc. al „ocultei” mondiale împotriva României este anihilarea oricărei „independențe” economice a României prin FURTUL resurselor naturale uriaşe de gaze şi petrol recent descoperite în subsolul platformei continentale româneşti de la Marea Neagră si care ar reprezenta o şansă economică uriaşă pentru poporul român de a fi liber , iar pentru statul român de a deveni cu adevărat SUVERAN .
TRĂDĂTORII interni folosiți de puteri economice străine sunt folosiți de acestea pentru a devaliza economic ROMÂNIA.
Lupta împotriva corupției (care este un ideal al tuturor românilor şi pe care o sprijinim ferm) a devenit, din păcate , doar o armă de represiune politică folosită de trădătorii interesului național (in primul rând economic şi social) pe care aceştia o folosesc pentru anihilarea unor conducători care apără interesul național.
Anonim
Sperăm ca posturile tv „de ştiri”, ai căror patroni reali sunt companii de massmedia străine şi adversare puterii politice legitim (legal) şi democratic alese de popor în 2016,să nu mai „intoxice mediatic” pe români cu „fake news-uri”(minciuni) şi manipulări abjecte, menite să destabilizeze România, în interesul forțelor economice şi strategice ale unor diverse state străine .
De exemplu, acele televiziuni încearcă să acrediteze ideea că PSD +ALDE „nu câştigă nimic” dacă vor impune prin Parlament ca Iohannis, ca preşedinte si ca cetățean , să respecte Constituția şi legile României ! Revoltător !
ION
Domne fi serios!
Care conducători apără interesele poporului?
Eu până acum , de la lovitura de stat din 89 și până în prezent nu am văzut niciun conducător care să apere interesele celor mulți, ci doar interesele proprii.
Delia Dumitrica
Multa dreptate aveti! Ma bucur ca mai sunt si oameni care observa si recunosc fātis ca problemele noastre (si nu numai ale noastre) sunt generate tocmai de …bogatia acestei tari, bogatie pe care, evident, “oculta “ n-a vazut-o niciodata cu ochi buni.
Anonim
Din păcate mediocrii sunt mulți și s-au adunat la vârf.
Piramida mediocrității este cu vârful în jos și cu baza în sus.
Cei de sus sunt mediocrii în ale științei de carte, că în ale escrocheriilor nu-i întrece nimeni.
Oricum prin tăcerea noastră și lașitatea de care dăm dovadă noi, românii, ne merităm soarta.