Nu mi-aş fi imaginat vreodată că frământările politice de astăzi mă vor cuprinde atât de mult în desfăşurarea lor, pentru că am scris pe această temă multe articole. Şi am scris cât se poate de dezinteresat, deci fără să urmăresc vreun interes personal, poate numai pe acela ca societatea noastră să intre într-o nouă lume cu o viaţă mai bună. Dar de ce să mă ascund, să mă mint, pentru că ar trebui să-mi examinez sentimentele de profundă nemulţumire, determinate de faptul că primarul din localitatea mea a primit peste 70% din voturi din vreo 35% de cetăţenii cu drept de vot?! Majoritatea nu a participat la acest scrutin. Drept care, primarul ales nu are reprezentativitate. Însă acest lucru nu mai contează, pentru că totul este legal. Primarul acesta este, într-adevăr, un om gospodar, dar procentul obţinut de el mi se pare prea mare şi mă întreb: unde este opoziţia? Unde sunt celelalte opinii politice din localitatea mea? Să fie totul adus la tăcere de către un primar care este un adevărat agent de putere politică la nivel de judeţ?
Prin urmare, când aştern pe hârtie aceste rânduri, îmi apar în minte alţi oameni care ar putea fi cel puţin la fel de gospodari ca primarul ales. Aceştia sunt doctori, profesori, ingineri, muncitori, iubitori ai localităţii şi de oameni. Or, primarul actual a redus totul la orizontală şi la o singură culoare ideologică. Nu are nicio opoziţie. Sau, poate, una destul de firavă. Acum câteva săptămâni, în plină campanie electorală, am participat şi eu la o manifestare colectivă organizată de el. Priveam oamenii şi mărturisesc, ca pe o spovedanie: am trăit un sentiment de infinită jale, contopit cu o tristeţe fără nume şi fără cuvânt. Aveam în faţa mea o lume marginală, oameni care nu au reuşit să-şi facă vreun rost în viaţă, dar măcinaţi de ambiţii, sfâşiaţi de intrigi, în care nu întrezăreşti nici măcar umbra vreunui ideal comunitar, ci exclusiv interese personale. Localitatea aceasta este aproape golită de oameni de vârstă mijlocie, care au plecat prin alte zări pentru a câştiga o pâine mai bună. Alegătorii rămaşi sunt nişte bieţi oameni, cu prea multe nevoi şi acute boli, aflaţi la discreţia unor indivizi prost crescuţi. Aşa se explică procentul atât de mare obţinut de primarul ales. Pardon, reales. Vorbim despre o minoritate electorală interesată şi manipulată de aceşti indivizi. Drept care, principiul suveranităţii poporului nu este unul adevărat, ci unul mincinos, ca atât de multe alte principii mincinoase ale societăţii noastre. Funcţionarii publici nu sunt nici pe departe aleşi de majoritatea cetăţenilor, şi nici aceşti cetăţeni nu sunt majoritatea alegători. În astfel de condiţii, egoismul politic individual a pus stăpânire pe o minoritate electorală.
Pe de altă parte, analiza mea, oarecum subiectivă, poate fi extinsă şi asupra altor localităţi ale judeţului nostru.
Aproape toate aceste localităţi sunt cucerite politic de către adevăraţi agenţi ai puterii, care profită de acelaşi gol demografic, creat de către cei care au emigrat prin alte ţări ale Europei sau ale lumii. Iată cum victoria aleşilor în urma scrutinului din 5 iunie s-a purtat pe un teren gol, sterp, fără glorie şi fără vreun merit. Neantul politic continuă pe fondul vidului demografic. Degeaba se fudulesc politicieni PSD, pentru că victoria lor este mincinoasă. Nu au reprezentativitate. Politicienii aceştia nu ştiu ce gândesc cu adevărat oamenii şi nu cunosc nevoile comunităţilor pe care le reprezintă parţial. Drept care, măsurile lor politice nu reglementează, ci tulbură. Şi sunt multe asemenea hotărâri, care nu fac altceva decât să despartă comunităţile rurale sau urbane de politicienii lor, iar instituţiile să nu-i mai reprezinte pe cetăţeni. Şi astfel, comunităţile noastre sunt lipsite de unele drepturi, distribuindu-şi puterea doar în interiorul unui cerc restrâns de persoane. Nu vorbim noi de vreo douăzeci de ani despre aceiaşi politicieni? Aceasta este explicaţia. Localităţile din Argeş, cel puţin, au ajuns sub tutela unui număr restrâns de persoane, ceea ce are ca efect ca localităţile respective să se îngrijească de interesele personale chiar ale celor care le tutelează. Este vorba aici despre un cerc vicios.
Prin urmare, în localităţile noastre, fie ele urbane sau rurale, nu există, la drept vorbind, decât un singur funcţionar al administraţiei: primarul, care este un adevărat agent al puterii. Iar dacă privim mai sus de comună, abia dacă desluşim urma unei ierarhii administrative. Acesta este motivul pentru care vorbim despre vidul administrativ. Şi corupţia se explică prin această realitate. Acest primar nu face ce spune legea, pentru că este susţinut de cei pe care tot el îi propune în consiliul primăriei. De aici decurge faptul că primarul respectiv nu este conştient că este o persoană coruptă. Toate acestea mă îndreptăţesc să afirm că noi tindem către partidul unic şi către conducătorul ales pe viaţă. Această meteahnă este în subconştientul nostru. Iar la alegerile parlamentare de la toamnă vom vorbi cu adevărat despre „partidul unic” al democraţiei dâmboviţene. Nu se poate cere de la cineva care a trecut de la votul unipersonal (Ceauşescu) să voteze în cunoştinţă de cauză pe liste democratice.
19 Comentarii
Mariana
Primarii sunt agentii puterii, dar si ai coruptiei
Doctorul
Ma-am intrebat de ce anumite persoane, aproape fara niciun merit, ocupa functia de primar de peste un sfert de veac. Raspunsul este ca ei sunt votati de 10% dintre cei cu drept de vot. Iar din acesti 10% voteaza vreo 30% ceea ce inseamna….ca primarii acestia sunt alesi de catre gastile personale. Acestia formeaza o minoritate corupta, pentru ca cea activa a plecat afara.
Andrei
Contează mai mult să fii agent al acţiunii, subiect al propriei existenţe, decât parte într-o masă amorfă. Ceea ce presupun că aduceţi în discuţie este opoziţia dintre egoism şi altruism, dintre eu şi tu, dintre noi şi voi. Dar noi este format din mulţi eu diferiţi. Apoi intervin verbele, iar cele mai importante sunt a avea şi a fi. Iar unul fără altul nu se poate.
Andrei
În limba română, viitorul se formează cu verbul a vrea. A nu se neglija însă verbul a putea, şi reflexivitatea ambelor, a se vrea şi a se putea.
Andrei
În limba română, viitorul se formează cu verbul a vrea. A nu se neglija însă verbul a putea, şi reflexivitatea ambelor, a se vrea şi a se putea.
Puiu
Oricât de bun ar fi un primar, nu este de neînlocuit. Dacă locuitorii acestui oraş , pe care fostul primar Costescu îl numea „oraş dormitor”, sunt mulţumiţi de primarul lor, nu mai apare opoziţia şi judecata dumneavoastră este perfectă. Personal , nu-l văd pe arogantul Ion Georgescu, „agent de putere politică la nivel de judeţ”. Nu este singurul din ţară care dă senzaţia că este conducătorul ales pe viaţă, iar culoarea roşie a Mioveniului predomină de ani de zile şi întăreşte convingerea dumneavoastră că tindem către partidul unic. De aceea, eu sunt pentru alegeri în funcţie pentru două mandate. Poate vin alţii cu contraargumente şi din această cauză Parlamentul nu dă o lege să nu-i mai lase pe viaţă. Nu ştiu, zic şi eu. Reacţia domnului Pendiuc la gândul că nu mai este primar, mă face să cred că e mai bine să nu laşi boala să pătrundă şi să te retragi la timp. Arogant şi grandoman cum e, primarul Georgescu îşi face treaba, fostul primar Pendiuc şi-a făcut-o , dar gata, ajunge ,să-i mai vedem şi pe alţii la treabă! Cât de greu le-o fi să dispară din centrul atenţiei!? Sunt asemenea celor care atunci când nu prea au ce spune ,nu ştiu ce să facă cu mâinile!
P.S.Şi mie imi păreţi un jurnalist dezinteresat, care nu face jocuri politice şi vă felicit pentru asta!
Savu Gheorghe
Domnule Puiu, imi pare rau, nu vreau sa fiu inteles gresit, dar conceptul „oras dormitor” despre Mioveni imi apartine. Este un concept sociologic. Fostul primar Costescu l-a preluat dintr-un studiu pe care mi l-a solicitat despre orasul Mioveni. Pe timpurile acelea sociologii erau bagati in seama de catre oficialitatile locale. Astazi vorbim de niste oficialitati deja imbuibate, deci nu mai au nevoie de nimic in afara de bani, cati mai multi bani. Si pentru acest lucru sunt folositi indivizi care stiu sa faca bani, de felul „Tehnocratului de la Mioveni”- a se vedea articolul respectiv. Mai mult, studiul meu a fost apoi folosit in actuala monografie a Mioveniului, fara sa fiu mentionat (a se vedea articole semnate de mine in fostul saptamanal „Puls”, avandu-l ca director pe dl Badiu). Nu spuneati dvs intr-un comentariu anterior ca se fura si idei?! Alaturi de conceptul „oras dormitor” am mai folosit sintagma „taranul rupt cultural”, adica un fel de individ care nu este nici orasean, nici taran din punct de vedere cultural etc. In rest, va multumesc pentru comentariile dvs deosebit de interesante.
un pitestean
D-le Savu ,toti locuitorii peste 18 ani au drept de vot ,cu exceptiile prevazute de lege. Faptul ca unii nu vor sa participe la vot nu este vina celor ce candideaza .Daca vrei sa te implici nu te opreste nimeni. Nu mai plangeti ca prezenta la vot nu este de 100% sau pe aproape.Nici in occident la alegeri prezenta nu este mare,iar vesticii nu pleaca la munca in est. Asa ca …despre ce vorbim ? Iar despre faptul ca exista pericolului partidului unic sa fim seriosi chiar asa ? Glumiti sau nu ati citit rezultatele din tara ?Iar despre faptul ca unii primari nu au reprezentativitate nu sunt de acord ,ei au reprezentativitatea pe care le-au dat-o votul celor prezenti la vot , ceilalti nu conteaza,m-am saturat de comentatorii din tribuna care nu vin la vot si apoi comenteaza .Sa fie sanatosi, nu te implici,taci din gura ,nu te plange post factum.
ELENA DELIA DUMITRICA
Pot sa confirm, in deplina cunostinta de cauza, ca respectivele sintagme („oras dormitor” si „taran rupt cultural”) va apartin, domnule Savu! Eu nu cred ca sociologii nu (mai) sunt bagati in seama.Cred ca sunt bagati in seama tocmai aceia care slujesc anumite grupuri de interese,anumite personaje (non literare!!), exact cu scopul de a lua pulsul societatii, de a indica manevrele optime pentru castigarea alegerilor; cred ca ar trebui sa fiti efectiv MANDRU ca nu v-au bagat in carti asemenea personaje. Altfel, ar fi trebuit ori sa-i refuzati, nefiind dispus sa va murdariti, ori sa va „imprieteniti ” cu ei…Din cate va cunoastem, stim ca sociologul din Dv. a semnalat mereu diverse fenomene sociale, pozitive si, mai ales, negative, cu scopul de a le indrepta sau de a le preveni pe cele din urma.Nu cred ca Dv. ati putea face echipa buna cu acesti corupti care nu numai ca nu incearca sa elimine fenomenele negative, ci, din contra, le agraveaza, in scopul imbogatirii personale si a grupului mafiot care i-a propulsat.Deci: va sta bine asa cum sunteti si sunt sigura ca ,atunci cand va priviti in oglinda ,nu va e rusine de propriul chip!
TILICA
Este adevărat 75% din cei 35% cetăţeni cu drept de vot, înseamnă că doar 26,25% din cei cu drept de vot, l-au votat pe ac est Georgescu.
Situaţia este întrradevăr gravă având în vedere că 73,75% dintre cetăţenii Mioveniului nu l- au votat pe domnul afacerist Georgescu şi pe prietenul învăţător- şef de drumuri Udroiu (că doar sunt la pachet).
Care sunt motivele pentru care peste 70% din cetăţenii cu drept ve vot nu au votat candidatul în cauză? Răspunsul este simplu cetăţenii nu mai vor Mafie şi corupţie în primărie.
Voctor Viorel
Pe primarul Geoegescu nu l-am votat.Ne-a pricopsit cu el fostul primar Vasile Costescu.
Dora
Nici eu nu l-am votat pe actualul primar din Pitesti.Mai bine nu mai votam.
ION
Hoţi, şi încă ce hoţi.
Samir
Agenti ai puterii nu sunt numai primarii, ci si toti directorasii si consilierii. Domnule Savu i-ati uitat pe politistii, mai ales cei de la tara.
Seneca
Ati vazut ce oameni speciali sunt primarii, cum au ei saracii drept la pensii speciale? Si parca scria ceva prin Constitutie ca oamenii sunt egali.
COMI
Cata dreptate aveti dle Savu, primarii sunt agenti ai puterii si si-au tras pensii speciale
Doctorul
Nu o sa mai votez niciodata pentru privilegiul altora. Primarii sunt agenti ai corputiei, in primul rand. Parlamentarii spun ca o sa le creasca pensia primarilor si presedintilor de consilii judetene din fondurile locale, atunci s-a dus cu plata navetei profesorilor, atat cat se facea. Si cu bursa de merit pentru copiii cu rezultate foarte bune la invatatura. Si cu ajutoare pentru cei nevoiasi si bolnavi. Nici nu va dati seama ce implica aceasta lege. Isi vor umple ei burdihaniile si buzunarele, mai ales ca acum sunt acopereti si de lege. Hai Romania!
DRAGOS
PRIMARI AU LEGI SPECIALE SUNT NISTE BULANGIIIII, NOI MUNCIM PE BRANCI CA SA SE BUCURE IEI DE PRIVILEGII. EU SUNT CONTABIL SI AS VREA SI EU O LEGE SPECIALA PENTRU MINE SI CELALTI COLEGI. LUCREZ TOTO LA STAT DECE SA NU BENEFICIEZ SI EU. SUNT CONTABIL LA O PRIMARIE SI MA IA DUREREA DE CAP CU ACESTI INCOPENTENTI CARE UNII AU VENIT DUPA CAMP SI ACUM SE DAU MARII SI TARI. RUSINE RUSINE . HAI ROMANIA SA LE DAM O LECTIE DE VITA.
un pitestean
La modul cum scrii d-le Dragos, sunt convins ca gramatica si limba romana iti sunt straine cu totul.Esti contabil cum sunt eu papa de la Roma. Daca totusi (prin absurd) esti contabil cred ca am gasit explicatia de ce lucrurile asa merg bine la noi in tara.