Activităţile culturale din Piteşti sunt, cred, insuficient promovate. Dar nu e vina scriitorilor, a artiştilor că evenimentele de profil sunt eclipsate de ciorbele şi fripturile din centru, prezente pe toate pancartele scoase în drum, în faţa restaurantelor şi cantinelor. De fapt, pe o piaţă liberă unde fiecare alege ce i se potriveşte (micul alunecă mai bine pe gât cu o manea în nişte difuzoare obosite), oamenii de afaceri s-au orientat către ceea ce se caută şi aduce profit: mâncare ieftină, pe fugă, jocuri de noroc, case de amanet, credite rapide, farmacii, pentru că, nu-i aşa?, suntem un judeţ cu o populaţie pe jumătate bolnavă. Până şi cei din fruntea unor instituţii publice, cum e Casa de Cultură a Sindicatelor, dau din coate pentru bani şi fac compromisuri, permiţând desfăşurarea de bingo şi alte jocuri de noroc precum păcănelele în clădirile pe care le păstoresc.
M-aş fi bucurat să văd totuşi că se încearcă aducerea Piteştiului pe linia de plutire, oferind tinerilor puncte de interes unde să-şi dezvolte cunoştinţele, unde să se îndrăgostească de cultură. Pentru asta, e nevoie şi de o ambianţă plăcută. Mi s-a propus să promovez de pildă Casa Cărţii, să vorbesc despre posibilitatea de a susţine mai multe evenimente culturale în locul cu pricina sau de a reveni la ceea ce a fost – librărie. Da, ar fi grozav, doar că nu ştiu câte persoane (şi mai cu seamă tineri) ar dori să treacă pragul unei clădiri cu un aspect deloc plăcut, privată de renovare şi alte îmbunătăţiri absolut necesare din punctul meu de vedere. Mai grav e că multe clădiri emblematice ale Piteştiului au rămas blocate în trecut – şi nu în trecutul Brătienilor, ci al regimului comunist. Or, cu aşa ceva, nu poţi ridica nivelul unui oraş – mai ales din punct de vedere cultural.
8 Comentarii
Anonim
Este mai ușor sa persiflezi decât sa promovezi
Goargăș
Alo, Consiliul Județean Argeș? Domnul președinte Dan Manu? Dați bice la Teatrul de vară că dacă nu vă imput pariul pe care o să-l pierd.
Puiu
Ceafa de porc mâncăm, ceafa de porc avem și caracterul tot de porc. Nu cred ca mai este cazul sa susțineți setea de cunoaștere a tinerilor de astazi. Sunt dezamăgit 90% de imbecilii tineri de astăzi, chiar ii detest. V-am spus ca în ziua de Sf. Gheorghe am fost atacați, eu și soția mea, de doua fete și 3 băieți, de 15 ani, pentru ca se comportau sub orice critica la 5 pași de noi și le-am făcut observație. Acum, va scriu live, lângă banca mea e un grup de 10 pusti, băieți și fete care fac circ și vorbesc ce vor fără nici oi retinere. Niște scursuri, niște drogați. Nu cred ca m-ați auzit vreodată vorbind, scriind, asa. Nu-i mai îndreaptă nimeni, asa ca nu mai insistați, ca vedeți ce zice lumea: persiflati.Cred ca sunteți dintre ultimii tineri care nu au fost „combinați chimic” Asa ceva nu se mai naște și o spun cu durere pentru ca și eu am copii. Nici ai mei nu sunt perfecți, pentru ca s-au mai stricat și ei. Am sa revin și îmi cer scuze dacă am greșeli, pentru ca scriu mai greu pe telefon.
Puiu
Ma bucur ca ati apărut, domnule Goargas! Vreau sa cunosc părerea domniei voastre, iar pariul îl pierdeți sigur. Numai bine și multa stima!
Goargăș
Vă mulțumesc, m-am conformat!
Puiu
Cred ca se vede ca nu-mi convine ce se întâmplă cu tinerii de aceea va rog pe dvs. „Argeșul” sa faceți presiune pe autorități, pentru ca nu se poate continua asa. Sa fie înțelese și cadrele didactice, pentru ca nu mai pot face fata decât dacă se transforma în dresuri. Nici cu spor de periclitate nu as lucra în invatamant, iar jurnaliștii din media sa critice mai ușor cadrele care sunt aduse la depresie!
Puiu
Dresori, ca asa se numesc cei care îmblânzesc animale. Rog părinții care nu sunt în cauza, sa nu se supere, dar să-și supravegheze mult mai atent copiii, pentru ca nu se știe.
Goargăș
Motto: Lăcomia va distruge lumea!
Mai există educație prin cultură? Dar promovare prin competență? De la cine să ia exemplu tinerii de azi? De la conducătorii și ,,aleșii” lacomi de bani, de funcții, de notorietate și de…altele? Sunt foarte greu de educat copiii și adolescenții în aceste condiții. Ei văd în fiecare zi exemple de îmbogățire rapidă, fără niciun temei, fără muncă, fără merit, promovări în funcții doar pe criterii politice sau subiective. Și atunci, care ar putea fi idealul multora dintre ei? Cred că apropierea de sufletul lor, exemplul personal, de moralitate, cumpătare, educație și bunăcuviința îi mai pot, totuși, schimba.
Și instituțiile de cultură ar putea avea un mare rol dar nu cu un repertoriu excesiv de comercial ci printr-unul nerigid, cu o componentă tinerească, modernă și educație pe tot parcursul, ca o picătură chinezească. Nu mai vorbesc de rolul școlii, acesta există și se subînțelege. P.S. Ne doare și Teatrul de vară!