Nu ştiu cum se face, dar ne întâlnim tot mai rar cu excelenţele. Autentice! Ocupaţi, de prea multe ori, cu falsele valori care şi-au făcut loc dând din coate până şi-n mediul universitar, ba chiar şi în cel academic.
La mai fiecare colţ de stradă, vrem, nu vrem, avem „şansa” să dăm peste doctori în ştiinţe, profesori universitari, academicieni, mai toţi genii.
Mulţi dintre ei, false valori, ajunşi pe val în contextul confuziei de valori de după ’89.
Graţie reputatului neurochirurg prof. univ. dr. Mihai Popescu, am avut, vineri, şansa să văd pe viu, la Universitatea din Piteşti, cum arată o excelenţă autentică. Invitat de universitatea noastră din Piteşti pentru a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa.
Este vorba despre prof. univ. dr. MSc. Multi. h.c. ALEXANDRU VLAD CIUREA. Care, mărturisesc, m-a cucerit total. Şi m-a cucerit nu neapărat graţie numeroaselor şi prestigioaselor titluri ştiinţifice obţinute în ţară şi peste hotare: cinci titluri de Doctor Honoris Causa, preşedinte al Societăţii Române de Neurochirurgie, vicepreşedinte al Societăţii Mondiale a Neurochirurgilor (cel mai înalt for mondial în domeniu), Visiting Professor la Internationale Neuroscience Institute Hannover ş.a.m.d.
În prezent, este şeful secţiei de neurochirurgie şi directorul ştiinţific al Spitalului Sanador. Excelentului neurochirurg îi datorăm înfiinţarea primului Centru de Excelenţă în Neurochirurgie şi Neurologie din Bucureşti, brevetul de invenţie folosit pentru tratamentul hidrocefaliei (Drena Unitub), nu mai puţin de 20.000 de operaţii, Tratatul de neurochirurgie în două volume (Ed. Med. Buc. 2010-2011), introducerea curentă a operaţiilor neurochirurgicale cu microscopul operator încă din 1988, 34 de cărţi ştiinţifice şi beletristice al căror inspirat şi avizat autor este.
La rândul meu, îi datorez excelenţei sale minunatele „Călătorii în centrul gândirii”, în care l-am însoţit virtual, citindu-i cartea fascinat şi cu sufletul la gură, ca să mă conving că, dacă e să fie Dumnezeu, n-avem unde să-l găsim decât în creierul nostru, un veritabil briliant.
Şi-i mai datorez gânditorului, cercetătorului, medicului, scriitorului, dascălului, omului de mare suflet şi vibraţie naţională o incursiune de o rară expresivitate în universul a două creiere, al omului şi al delfinului, care se aseamănă uimitor de mult.
Atât de mult încât, dacă de la delfini am împrumuta măcar bucuria de a trăi şi de a fi fericiţi, aşa cum sunt fericiţi delfinii când dansează pe valuri, tot ne-am alege cu cel mai frumos lucru în scurta ori lunga noastră viaţă pe pământ. Unde, ce-i drept, am fost comparaţi şi cu maimuţele, şi cu cine mai ştiţi dv.
Vorba unui faimos jurnalist, ratând discursul d-lui Vlad Ciurea, cu prilejul acordării titlului, nici nu ştiţi ce aţi pierdut!
Ba, îi mai datorez ceva ilustrului medic neurochirug: un Premiu de Excelenţă la viitoarea ediţie a distincţiilor pe care le acordă ziarul „Argeşul”.
E drept, nu-l onorăm noi pe Domnia Sa, dar îl rugăm noi să ne onoreze, aşa cum a făcut-o cu Universitatea din Piteşti, al cărui corp didactic şi academic merită toate felicitările pentru această „ispravă”.
Cum spuneam şi altădată, avem nevoie de modele autentice, mai ales pentru studenţi, iar prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea este un model de urmat. Cu sfinţenie!
Un Comentariu
Daniela Cucu din Ploiesti
Pe unde trece, Dl. Prof. Dr. Ciurea, LASA OAMENI FERICITI. Fie ca vindeca pacienti de diferite varste, fie ca lanseaza carti, fie ca impartaseste din intelepciunea sa, tuturor care sunt in preajma sa, ACEST OM ADUCE FERICIRE IN INIMILE (SI MAI ALES, IN CREIERELE) TUTUROR CARE SE AFLA SAU S-AU AFLAT CANDVA, IN PREAJMA SA! VALOAREA SA ESTE EVIDENTIATA ATAT PRIN PREMIILE DE EXCELENTA, PE CARE LE-A PRIMIT DE-A LUNGUL CARIEREI SALE, CAT MAI ALES, PRIN CEEA CE RAMANE IN URMA SA- O MULTIME DE PACIENTI FERICITI CA TRAIESC SI GANDESC! Dansul NU ESTE NUMAI UN MODEL PENTRU STUDENTI CI ESTE UN MODEL PENTRU NOI TOTI ROMANII! SA-L CINSTIM CUM SE CUVINE, ORI DE CATE ORI AVEM OCAZIA! MERITA!