În ritualul zilnic al meseriei de gazetar există un act prealabil, de care niciodată nu m-am dispensat: pentru a-mi găsi subiecte, trebuie să cobor în stradă. Numai în stradă pot să stau de vorbă cu un om care suferă, să văd grupuri de tineri care protestează, să împărtăşesc neputinţa bătrânilor etc. Şi astfel mă întâlnesc zilnic cu situaţii dintre cele mai absurde. În stradă aud despre tot felul de farse şi păcăleli. Multe situaţii aberante sunt suportate de unii oameni fără să fie cunoscute de noi toţi. E vorba despre un exces de trucuri instituţionale, despre abuz în numele legii, despre falsificări, disimulări, care devin sufocante pentru cel nevoit să le suporte. Mă gândesc serios dacă nu cumva mecanismul nostru instituţional nu e unul de farsă, corupt şi opresiv pentru oamenii simpli.
Prin urmare, nicăieri ca în stradă nu se încâlcesc atâtea iţe, nu sunt atât de strâns legate nevoile oamenilor de funcţionarea instituţiilor publice. Şi nicăieri nu se vede şi nu se aude mai clar ceea ce întâmpină oamenii atunci când au de rezolvat vreo problemă. Se spune că sângele unei comunităţi circulă prin arterele rutiere. Aici îi întâlneşti pe oamenii grăbiţi şi hărţuiţi. Iar dacă ne-am duce sângele comunităţilor noastre la analize, sigur s-ar constata că acesta e bolnav. Un sânge contaminat de leucemie, pentru că avem prea multe cazuri de supurare. Un astfel de caz este al unei unităţi bugetare care căuta să angajeze un informatician. Au fost anunţate datele pentru susţinerea probei scrise şi pentru interviu. Or, ce credeţi că s-a întâmplat? Afişarea rezultatelor s-a făcut cu o zi înainte de susţinerea probelor, iar procesul verbal al examenului a fost semnat de o singură persoană. Un alt caz: unui conducător auto, dintr-o comună limitrofă oraşului Mioveni, i-au fost ridicate numerele de înmatriculare ale maşinii, pe motiv de transport ilegal de persoane. Argumentul poliţiştilor din Mioveni a fost că i-au văzut maşina, pe camerele video, că a intrat de mai multe ori în oraş. Şi încă un caz: un angajat a fost admonestat de către directorul unei instituţii bugetare fiindcă a avut tupeul să-şi revendice unele drepturi în instanţă. Poate că nu e nimic extraordinar până aici, dar trebuie să precizez că în aceeaşi speţă, dar într-un alt proces, se află însuşi directorul exigent. Drept care, se impune o întrebare: dacă directorul are dreptul de a-şi da instituţia în judecată, de fapt, de a se da singur în judecată, de ce un simplu angajat nu are acest drept?
Prin urmare, după ce am cules astfel de informaţii, tind să cred că mulţi semeni ai noştri cad victimă unor măsuri abuzive ale celor puşi să apere legea. Tot zilele acestea, a fost comis un alt abuz. O femeie cu vârsta de peste 60 de ani a câştigat în instanţă nişte drepturi băneşti. Însă bucuria i-a fost stricată de apelul fostul ei director, făcut după şase luni de la pronunţare. Toate acestea se întâmplă la noi, în Argeş, cu avocaţi şi experţi angajaţi pe bani publici, împotriva unor oameni simpli, care nu au alte mijloace de a-şi revendica drepturile decât adresându-se instanţelor de judecată.
În tot acest tablou pluteşte în văzduh un zumzet, ca al motoarelor maşinilor. Sute de oameni se strivesc zilnic pe străzi, cu maşini sau fără, iar în Mioveni, de exemplu, cei de la administraţia oraşului au făcut şi o pistă pentru biciclişti pe trotuare… Iar deasupra se află camerele de luat vederi care te surprind în orice ipostază, imaginile fiind traduse de cel ce te vede fără să-l vezi. De altfel, nimic nu are durată în stradă, în afara poliţistului care, în plin centru al oraşului, stă ca un cowboy, cu picioarele crăcănate şi cu mâinile în şolduri, lângă pistolul agăţat de centura care îi atârnă pe burtă. Iar cel care trece cu maşina prin centru este întâmpinat de acest poliţist, care are cel puţin doi metri, de parcă e Turnul Eiffel. Omul legii se simte foarte important şi pare a transmite că de el depinde dacă vei trece mai departe. Bănuiesc că postura marţială a acestui poliţist e determinată de mişcările pe care le face regulamentar, dar care au devenit, cu trecerea orelor, prea monotone. Aceasta este democraţia din stradă, care îţi poate furniza fel de fel de subiecte pentru a-ţi scrie cronica zilnică.
23 Comentarii
Mihai
Toate posturile din sistemul de educație se dau pe șpagă, pile, relații si în natură.
Drept urmare, este normal ca rezultatul concursului să se afișeze din greșeală și cu o zi înainte de a fi suținută proba în cauză.
Oricum, câștigătorul postului fie el contabil, informatician, secretar, femeie de servici, etc. este cunoscut înainte de scoaterea la concurs a postului în cauză, deci este normal să fie cunoscut înainte de susținerea concursului sau înainte de corectare.
Anonim
Ruta Mioveni- Vulturesti (inclusiv drumul) aparține fostului primar Posirca, care practica pret la bilete la sume mai mari decât duble față de alte mijloace de transport în comun care tranzitează zona făcând legătura între alte localități.
Și cum la întâlnirile de la vila de protocol din comuna la bairamurile în cauză ținute („în vie”) de Mister bucătar Georgescu și mister Valeca este nelipsit boierul Poșircă, este normal ca toată Poliția să se pună în mișcare și să sancționeze pe ruta în cauză orice conducător auto care are în mașină mai mult de o persoană (adică șoferul).
Sunt nenumărate cazurile când șoferii au fost amendați că fac taximetrie ilegală pe motiv că- și transportau vărul sau vecinul la spital.
Practic s- a creat o teroare printre șoferi din comunele învecinate, ajungându- se de multe ori ca șoferii să/ și ducă rudele bolnave la alte spitale precum Pitești și Campulung.
Este inadmisibil ce se întâmplă cu Poliția din Mioveni atâta timp cât ea a ajuns să se subordoneze unor persoane fizice de genul afaceristului Poșircă.
Mai este puțin și acest individ Poșircă în colaborare cu Poliția Română, va impune taxă de trecere pentru pietonii și bicicliștii care vor avea curajul să se aventureze pe drumul proprietate privată Mioveni- Vulturesti.
Așteptăm ca organele statului să- și facă datoria față de corupția din Poliția Română, și nu numai.
Anonim
Rectific: dublu
Anonim
Spitalul care se construiește în Mioveni nu este decât o formă de rispire a banului public, atâta timp cât cetățenilor le va fi îngrădit accesul la Spital de Polițiștii lui Georgescu și ai lui Poșircă.
Probabil că spitalul va aparține doar celor doi și polițiștilor implicați.
Rămâne de văzut ce doctori ar avea curajul să practice medicina în condițiile în care riscă să fie sancționați pentru taximetrie ilegală.
Marin
Am o întrebare pentru Poliția Județului Argeș și în mod special pentru Poliția orașului Mioveni.
Ce fac polițiștii și care constată că pe ruta Vulturești – Mioveni se realizează „trafic de persoane” neautorizat (fără firmă de taxi) cu elicopterul ?
Unde întocmesc polițiștii Procesul Verbal de constatare, în aer sau la sediul central al lui Poșircă?
Nu de alta, dar în ultima vreme pe ruta respectivă s-au văzut câteva elicoptere, din care unul făcea curse regulate (era de la SMURD).
La cât pupincurism, șpagă și creier au polițiștii este de așteptat să-l aresteze pe Raed Arafat, că nu vrea să plătească amenzile pe procesele verbale.
IONEL
Oare, cum a autorizat RAR.ul răpagele (cu defecțiuni grave la sistemul de frânare și de direcție) lui Poșircă pentru a circula pe drumurile publice?
Dar Poliția de ce nu ia nicio măsură cu deschiolatele lui Poșircă care dau să- și dea sfârșitul pe drumul public, mai ales în condițiile în care călătorii sunt transportați în poziția de drepți – în picioare- îngrămădit.
Dar ARR.ul și Consiliul Județean cât șpagă a licitat pentru a acorda licență de transport unei astfel de firme care au prețuri exorbitante de parcă ai fi creat transportat în condiții de 4- 5 stele cu o navă cosmică?
IONEL
Erată: care are…
Ana
Da, intr-adevar, Romania se vede cel mai bine in strada.
Anonim
Democratia de la noi se aseamănă mult cu drumurile noastre, care sunt pline de gropi
Gorgone
Pe drumuri se afla si profesorii navetisti, intrebati-i pe acestea daca le deconteaza transportul de acsa la scoala si retur. Si vorbesc chiar de 60 km.
Gorgone
corect: acasa
Anonim
Nu vă mai agitați atâta. Partidul și sindicatul te vrea prost.
Nu mai visați, și nu mai așteptați ca altcineva să vă facă dreptate în țara asta.
Dreptate au doar politicienii, și dacă ei au hotărât că naveta profesorilor nu se mai decontează, așa trebuie.
Majoritatea cadrelor didactice au salarii mai mici decât majoritatea femeilor de servici din primării și niciun cadru didactic nu s-a revoltat.
Cadrele didactice la acest moment sunt caracterizate de o lașitate ieșită din comun. Nu mai au curaj nici măcar să- și exprime punctul de vedere de frica datului afară și/sau înscenările care se petrec în sistemul de educație.
La acest moment majoritatea cadrele didactice se duc cu frica în sân la locul de muncă, unde sunt terorizate la maximum de către un sistem bine pus la punct.
Anonim
Bineânțeles cadrele didactice își merită soarta.
Nema caracter, nema coloană vertebrală, nema curaj, nema de la stânga la dreapta la stânga și invers, ….nema grevă.
Dezbinarea pe care au făcut- o conducătorii sistemului de educație în educație nu se regăsește în nici o altă instituție din România și nici măcar în sistemul privat.
În schimb sistemul de educație se confruntă cu o inflație de cozi de topor (bine remunerate sub diverse forme mascate).
Anonim
D-nă Ana, acum văd ,ceea ce ştiam de mult, dar, privitor la relația dvs. colegială cu respectivul „de catedră”, nu pot să nu remarc , …”săracu’, nici nu ştie…ce a pierdut” !!!
Anonim
Nu sunt o ea, ci un el, dar cel puțin nu sunt anonim. Ana
Anonim
Si am fost c…dar nu mai suntem. Trebuia sa pun ghi…ha, ha, ha
Eminovici
Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îşi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-aţi înţolit… De aceea, alungaţi turma acestor netrebnici, care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii… n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc să vă economisească pe voi toţi.
marin
Interesant articol, mai aflăm și noi ce se întâmplă prin urbe! Bravo domnule Savu, poate ajungeți într-o zi și pe strada noastră, ,,Strada Speranței, la parter!” noi suntem încrezători, știm că mergeți mult, apăsat, apostolește … iar condeiul … are penița de aur, ca pe vremuri, ,,stiloul chinezesc”! Să auzim de bine, că nu se schimbă nimic!
Anonim
…Şi concurs (încununat de succes!) pt. un loc…”predestinat/rezervat” la…Colibaşi !