După eşecurile de pomină cu precedentele două guverne, cele conduse de premierii Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, alianţa de la Putere (PSD-ALDE) a impus la conducerea treburilor ţării un al treilea cabinet.
Salutăm, de la bun început, faptul că al treilea Guvern PSD are în fruntea sa o femeie, pe doamna Viorica Dăncilă. O premieră în politica autohtonă, unde, până deunăzi, fotoliul de prim-ministru a revenit, de fiecare dată, bărbaţilor. Remarcăm, de asemenea, cu satisfacţie – ca unii care milităm de ani de zile pentru creşeterea rolului femeilor în societate – faptul că din cabinetul condus de doamna Dăncilă fac parte alte opt femei. Niciun Guvern, din câte s-au perindat pe la Palatul Victoria, din 1990 încoace, n-a avut atât de multe femei în componenţă.
Faptul că Guvernul României e condus de o femeie e un fapt îmbucurător. Faptul că aproape o treime dintre miniştri sunt femei e şi el îmbucurător, deşi până la paritate cu bărbaţii mai e ceva drum de parcurs.
Ce e mai puţin îmbucurător, însă, e calitatea acestor doamne-ministru. Pe unele nu le recomandă absolut nimic pentru a face parte din Guvernul ţării. Altele au dovedit un nivel de instruire precar.
Aici ar fi fost foarte mult loc de mai bine, asta ca să ne exprimăm elegant. La fel ca şi în cazul multor miniştri-bărbaţi. Cam jumătate dintre aceştia au făcut parte şi din guvernele Grindeanu şi/sau Tudose. Ei sunt, astfel, părtaşi la eşecurile precedentelor cabinete şi, ca atare, e o naivitate să crezi că aceşti oameni pot mai mult şi mai bine.
Vicepremierul Stănescu, probleme penale
Vicepremierul Paul Stănescu (PSD), care e şi ministru al Dezvoltării, are 60 de ani şi e de meserie agronom. A absolvit la Craiova, în 1982. Până acum 10 ani a lucrat numai în agricultură. Din 2008 a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, vreme de două mandate, apoi senator şi chestor al Senatului. E ministru al Dezvoltării din octombrie anul trecut, din perioada Tudose. Recent, DNA a cerut instanţei supreme să aprobe redeschiderea unui dosar penal în care dl Stănescu e acuzat de deturnare de fonduri. Pronunţarea se va da pe 8 februarie. „Dacă voi fi inculpat în acest dosar, voi demisiona”, a anunţat dl Stănescu.
Graţiela Gavrilescu, palmares „subţirel”
De meserie inginer chimist, dna Graţiela Gavrilescu (53 de ani) e vicepremier şi ministru al Mediului. A mai fost ministru de resort între 2014 şi 2015, cu realizări aproape zero. Parlamentar din 2004 încoace, dna Gavrilescu e membră ALDE. Al treilea partid din „cariera” sa. Momentan, lucrează de zor la reintroducerea unei taxe pe automobile în locul abrogatului timbru de mediu. Asta deşi şefa dumneai, premierul Viorica Dăncilă, a declarat: „Cât timp voi fi eu prim-ministru nu se va introduce nicio taxă suplimentară”.
Celălalt vicepremier, Viorel Ştefan (PSD), e economist de meserie, a lucrat ani buni în marină şi are la activ câteva mandate de senator.
Cu ce se va ocupa dna Birchall?
Doamna Ana Birchall e vicepremier pentru Implementarea Afacerilor Europene. O formulare care impresionează, dar care pare greu de definit, concret. Probabil, nici dnei Birchall nu-i este clar cu ce se va ocupa în Guvern. E, însă, o prezenţă agreabilă, care ştie ceva mai multă carte decât colegele sale de cabinet.
Doamna Decât, din nou la Interne
Eroina unui scandal de pomină cu fostul premier Tudose, dna Carmen Dan a fost păstrată ca ministru de Interne, deşi nimic n-ar recomanda-o ca să fie mai mult decât ceea ce-a fost mai în tinereţe: secretară la o şcoală din Teleorman. A absolvit o facultate particulară de drept, la vreo 15 ani de la terminarea liceului, după care a ajuns „supprefect” de Teleorman, ca să păstrăm ortografia dumneaei. E deja celebră pentru gafele colosale de exprimare (gen „am decât informaţiile” alea), dar are marele atu că-i e fidelă liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea.
Teodor Meleşcanu, de nepensionat
Ajuns la aproape 77 de ani, dl Teodor Meleşcanu (ALDE) a făcut carte serioasă: Dreptul la Universitatea din Bucureşti, pe vremea când nu se intra acolo cu medii sub 9. A fost diplomat de carieră în regimul comunist, apoi ministru de Externe şi al Apărării, în perioada de după. Şi-a atras oprobriul a zeci de mii de conaţionali care locuiesc în străinătate, neasigurându-le acestora condiţii ca să poată vota la ultimele alegeri prezidenţiale. Pare depăşit complet, din mai toate punctele de vedere.
Apărarea a rămas la acelaşi Mihai Fifor, ministru de resort şi în precedentul Guvern. Dl Fifor a mai fost secretar de stat la Interne în perioada Ponta şi e senator PSD de Dolj.
Un ministru competent
Eugen Teodorovici pare unul dintre cei mai competenţi miniştri ai cabinetului Dăncilă. Om cu studii solide (ASE Bucureşti, doctor în managementul fondurilor europene), dl Teodorovici e recunoscut ca atare în lumea finanţiştilor şi e la al doilea mandat de senator PSD. A mai fost ministru de Finanţe şi al Fondurilor Europene. În plus, se exprimă cursiv şi corect în româneşte, lucru mai rar în ultimii ani prin Guvern. În ce ne priveşte pe noi, argeşenii, acum 2 ani, la întâlnirea cu parlamentarii, pe Transfăgărăşan, dânsul a promis banii necesari pentru modernizarea acestuia, dar a fost… schimbat din funcţie.
Coşmarul Justiţiei
Pentru portofoliul Justiţiei, PSD nu putea găsi un personaj mai antipatizat decât Tudorel Toader. Ca atare, l-a menţinut în funcţie, deşi mulţimi de oameni ieşiţi în stradă i-au cerut să plece. Renumit pentru cerbicia cu care vrea să schimbe legile Justiţiei, în ciuda avertismentelor europene, dl Toader ne pare a fi doar un fel de Codrin Ştefănescu ceva mai instruit şi atât.
„Pamblica” în locul „genunchelui”
La Educaţie, fostul ministru Liviu Pop, celebru şi el pentru gravele greşeli de exprimare, a lăsat locul colegului său de partid Valentin Popa, rectorul unei universităţi din Suceava. Surprinzător, deşi dl Popa a făcut „Electronica” pe vremea cealaltă (o facultate de elită), discursul domniei sale denotă carenţe grave, de tip Carmen Dan. D-aia a şi fost supranumit ministrul „Pamblică”. Totuşi, noi care ştim că la „Electronică”, pe vremuri, se intra un pic mai greu decât se intră azi la „Spiru Haret”, îi acordăm dlui ministru Popa prezumţia că ştie carte şi va şti să conducă Educaţia, chiar dacă se exprimă ceva mai poticnit.
Ţâfnă fudulă şi suficientă
Fost deputat PRM şi fost primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu pare bătută în cuie la Ministerul Muncii, ea rezistând acolo din precedentele două guverne. Nu s-a remarcat, ca ministru de resort, prin mai nimic, deşi e de un an în funcţie. A participat cu spor la „ţopăiala guvernamentală şi legislativă”, cum îi spunea preşedintele Iohannis. Dna Vasilescu s-a remarcat, de când e ministru, doar prin dese accese de ţâfnă fudulă şi suficientă. Existau variante mai bune în PSD, credem.
Timbrul cu bucluc
La Mediu revine în Guvern dna Rovana Plumb, care a mai fost ministru aici în perioada Ponta. Pe vremea când dna Plumb vâra naţiei pe gât timbrul de mediu pentru automobile, colegii de la „România liberă” au aflat că băiatul dânsei tocmai îşi înmatriculase SUV-ul în Bulgaria. Ca să evite taxa impusă de mami. Azi, dna Plumb are ceva probleme cu Justiţia, motiv pentru care ex-premierul Tudose a mătrăşit-o din Guvern. Din păcate, nu vedem la dânsa vreo calitate mai mare decât obedienţa faţă de acelaşi Liviu Dragnea.
Despre Petre Daea, vechiul şi noul ministru al Agriculturii, nu-s multe de spus. Nu e vreun intelectual rasat, dar nici nu face caz de erudiţia sa. Celebru pentru propaganda pro-oaie din anul precedent, dl Daea pare, totuşi, să aibă nişte atribute de gospodar. Atribute care îl fac să nu fie cel mai slab ministru din Guvern.
Palinca te face ministru
Ioana Bran, noul ministru al Tineretului, e un exemplu elocvent despre cum să reuşeşti în viaţă cu carnetul de partid în poşetă, dar fără să fi făcut nimic notabil. Domnişoara Bran (31 de ani) a făcut Ştiinţele Economice la Cluj-Napoca, la „stat” şi e şefa tineretului PSD din Satu-Mare. Singurul lucru care ar putea-o recomanda să fie ministru ar fi faptul că s-a ocupat câţiva ani de managementul şi marketingul ţuicilor produse la povarna tatălui dumneai.
Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, a luat licenţa de economist în 2001, la vârsta de 32 ani. Cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamţ, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenţă, Andruşcă a ocupat mai multe funcţii de conducere, chiar şi în acelaşi timp, în companii de stat. Ca parlamentar, a luat o singură dată cuvântul din 2016 până în prezent. A avut în schimb peste 40 de propuneri legislative, din care trei au fost promulgate.
Un intelectual stingher: Anton la pătrat
Anton Anton, ministrul Energiei, are în schimb un CV impresionant dacă ne referim la studii şi competenţe. Este profesor universitar doctor, cu o activitate didactică prolifică: conducător de doctorat, specialist în domeniul construcţiilor (dar şi în informatică), vorbitor a patru limbi străine şi deţinător a şase brevete de invenţii.
Despre omul de la care aşteptăm Autostrada Piteşti-Sibiu, Lucian Şova, putem spune că are studiile necesare, fiind inginer auto de profesie. Noul ministru al Transporturilor a terminat Facultatea de Inginerie Mecanică, specializarea autovehicule rutiere şi a urmat un master în „Managementul Calităţii în Transporturi Rutiere”. Este totodată membru al ARTRI (Asociaţia Română a Transportatorilor Internaţionali), iar în perioada 2002-2005 a fost coordonator în cadrul unui proiect de transporturi necesar în vederea aderării României la Uniunea Europeană.
Trafic de droguri în familia ministrului Pintea
În ceea ce-l priveşte pe dl Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, acesta este doctorand în economie, dar cu o experienţă discutabilă în funcţii de conducere, fiind în prezent directorul executiv al unei asociaţii care se ocupă cu… rezolvarea problemelor de interes public. Destul de ambiguu, în opina noastră. De fapt, proiectul în sine este o platformă bazată pe soluţii venite din partea cetăţenilor, administratorii proiectului angajându-se să comunice recomandările acestora autorităţilor publice din România.
Doamna Sorina Pintea este noul ministru al Sănătăţii. Din nefericire pentru dumneai (dar şi pentru noi, cetăţenii), are un istoric care nu ne inspiră deloc încrederea de care avem nevoie. Fiul său, Ionuţ Pintea, a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru… trafic de droguri, fiind şi recidivist. A scăpat ieftin: în Argeş, tânărul Mihnea Untaru a primit şapte ani de puşcărie pentru o faptă similiară.
Cultură şi masonerie
Ministrul Culturii, dl George Ivaşcu, este actor, director al Teatrului „Metropolis”, dar şi membru în Marea Lojă Naţională Română. Pe internet circulă filmări în care Ivaşcu apare în timpul unor presupuse ritualuri masonice. Ni se pare nouă sau are un tic. De văzut!
La „Ape şi păduri” a venit Ioan Deneş, de profesie subinginer mecanic. Între 1988-1992, a urmat cursurile Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, specializarea „Tehnologia Construcţiilor de maşini”. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Deneş a lucrat ca electrician la căile ferate din Cluj, a fost profesor la un centru de plasament din localitatea Beclean şi director comercial la SC Profing SRL. Apoi a intrat în politică şi a fost ales consilier local, consilier judeţean, iar din 2012 este senator de Bistriţa.
Doi miniştri competenţi
La „Cercetare”, ministrul Nicolae Burnete se remarcă nu atât graţie studiilor superioare din domeniul auto (inclusiv proiectare asistată de calculator), cât mai ales numeroaselor specializări directe sau conexe, ori cursurilor de perfecţionare făcute la universităţi din Franţa.
Ministrul Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, este manager de peste 5 ani in cadrul iSys Professional, un furnizor de servicii de monitorizare parcuri auto. În 2006 a terminat Facultatea de Informatică de la Iaşi.
Turismul îl conduce un agronom
Până să ajungă ministru al Turismului, Bogdan Trif a fost la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu (numit de premierul Dacian Cioloş la 31 martie 2016). Anterior, a fost director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, instituţie în care a lucrat din 2004, când s-a angajat pe postul de consilier. Bogdan Trif este de profesie inginer agronom, dar în perioada 2009-2012 a făcut şi Dreptul la o universitate obscură din Sibiu.
Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Natalia Intotero, ministrul pentru Diaspora, a făcut simultan două facultăţi: Facultatea de Limbă şi Literatură Română în perioada 2002-2006 (la Univ. Bucureşti) şi Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti în perioada 2003-2007). În trecut a mai ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Dna Intotero le-a propus colegilor de cabinet un curs săptămânal pe tema „Să vorbim corect româneşte”. Aşteptăm rezultatele pe micul ecran.
Bube la „Relaţia cu Parlamentul”
Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost primar al municipiului Moineşti unde a avut două mandate. Este membru în Comisia pentru Afaceri Europene şi în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică. A fost liderul grupului parlamentar al ALDE de la Senat. Are ceva probleme cu Justiţia, nerezolvate încă. Noroc cu colegii senatori, care l-au scăpat, deocamdată.
Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, este primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere şi obţinut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de un milion de euro, destinat să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate şi în miciile oraşe. În total, europarlamentarul român a obţinut proiecte pilot şi acţiuni pregătitoare pentru România în valoare de aproape 10 milioane euro.
George OLTEANU
Sorin SIMION
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Ati „legat” un articol pe cinste, domnilor ziaristi! Pe de o parte,il gustam cu hohote de râs, apoi…cu tristete. Continutul hilar capata, la d-voastra, forta de document. Excelent!
Mulţumim pentru aprecieri.