Ne apropiem de sfârşitul unui 2017 zbuciumat şi, aşa cum v-am obişnuit, în ultimele săptămâni din an vă reamintim care au fost cele mai importante subiecte din punct de vedere al impactului asupra cititorilor. Şi acum, ca şi în trecut, dramele şi analizele care au scos în evidenţă fapte negative s-au poziţionat în topul preferinţelor cititorilor, capul de afiş fiind arestarea proxeneţilor de la Piteşti şi Câmpulung.
O avere din proxenetism (25.000 cititori)
Vă reamintim că, în vara acestui an, brigada de combatare a criminalităţii organizate a reuşit să destructureze o reţea formată din peste 50 de proxeneţi, cu o cifră de „afaceri” de aproximativ 5.000.000 euro!
Anchetatorii au ridicat în vederea confiscării 151.910 euro, 170.483 lei, 30.100 franci elveţieni, 720 dolari americani, 3.800 coroane suedeze, 24 laptopuri, 92 smartphone-uri, nouă tablete, 500 grame de bijuterii din aur, un grinder, un pistol cu aer comprimat şi patru cartuşe de carabină deţinute ilegal, 34 ceasuri de lux în valoare estimată la circa 210.000 euro. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurator pe două terenuri, opt autoturisme de lux estimate la 200.000 euro şi opt imobile evaluate la 1.200.000 euro.
Gratis cu metroul, chiar la… Piteşti (6.500 cititori)
În tot amalgamul de subiecte profund negative, până şi singura veste bună a fost doar o aparenţă. O exprimare nefericită a administraţiei locale le-a dat cetăţenilor de înţeles că vor putea circula gratuit cu metroul. Şi nu oriunde, ci chiar la… Piteşti. Luna trecută, Consiliul Local a hotărât acordarea de gratuităţi la transportul în comun, dar la redactarea documentului a fost folosit termenul „metrou”. Ulterior, primarul Cornel Ionică a explicat că este vorba despre o eroare, că în loc de transport în comun trebuie musai să treci în hotărâre „metrou”. „Aşa zice legea, aşa facem. Am tot căutat modalităţi să ocolim acest termen, dar nu am avut cum. Este evident că gratuitatea în Piteşti se referă la autobuz, căci metrou nu cred că vom avea în următorii 200 de ani!”, a explicat edilul.
Crimă la Moşoaia (4.000 cititori)
Nici de criminali nu am scăpat, ba dimpotrivă. Au avut loc peste 10 omoruri deosebit de grave, asta în contextul în care, tot anul acesta, judecătorii au dat condamnare pe viaţă unui autor de triplu asasinat. Se pare că făptuitorii nu par să fie speriaţi de ce-i aşteaptă, ci orbiţi de furie nu se opresc până nu comit crima. Aşa a procedat şi un anume Constantin Cornel Diaconu, din comuna Moşoaia. Pe fondul unui conflict spontan, şi-a înjunghiat mortal concubina cu care avea doi copii. La scurt timp după ce a fost arestat, autorul crimei s-a sinucis în puşcărie.
Protest inedit în recreaţia mare (4.000 cititori)
În februarie, liceenii de la Colegiul „Al. Odobescu” au protestat împotriva unei decizii a municipalităţii referitoare la fuziunea cu o şcoală gimnazială, considerând că decizia Consiliului Local Piteşti este „nejustă, nelegală şi lipsită de etică profesională”.
Atacul sălbăticiunilor (4.000 cititori)
Recent, un vânător din Vlădeşti a fost omorât de urs la Aninoasa. Cazul a stârnit numeroase controverse, pe fondul faptului că tragedia s-a petrecut la nicio zi după ce un alt argeşean şi-a pierdut viaţa, fiind atacat de un mistreţ. Gravă este absenţa unor legi şi decizii ministeriale care să protejeze omul (prin controlul asupra excedentului de sălbăticiuni), în contextul în care animalele (n.r. – adevărat este şi că mediul lor natural a fost afectat de defrişări) fac prăpăd în gospodăriile sătenilor.
„Ca şi în cazul mistreţilor, şi la urşi înregistrăm un număr mare de exemplare, ne confruntăm cu excedent de populaţie. Noi am cerut suplimentarea cotei de recoltare, dar forurile competente n-au avut nicio reacţie. Ministerul trebuie să se gândească în primul rând la siguranţa şi viaţa cetăţenilor şi să procedeze în consecinţă, pentru că, în opinia mea, România nu poate rămâne la infinit ţara cu cel mai mare număr de urşi din Europa. Din lipsă de hrană, ursul coboară în zonele locuite ca să caute mâncare şi în acest context se pot înregistra alte nenorociri”, spune Constantin Istrătescu, directorul AJVPS Argeş.
Un interviu nepublicat cu Constantin Stroe (3.600 cititori)
Pe fondul scandalurilor internaţionale având în prim-plan mari producători auto precum Volkswagen (n.r. – scandalul emisiilor poluante) , ziarul „Argeşul” a publicat un interviu cu fostul director al Dacia – Constantin Stroe. Regretatul inginer spunea că, dacă un asemenea scenariu s-ar fi petrecut în România, autorii escrocheriei ar fi intrat la închisoare, iar uzina s-ar fi închis. La nemţi însă, nu s-a întâmplat nimic. „Om fi noi mai flecari, mai fluşturatici, mai puţin riguroşi decât naţiile vest-europene, dar hoţi de calibrul ăsta n-am fost niciodată […]. Justiţia nu e pentru toţi aceeaşi, domnul meu, şi nici unitatea de măsură nu e în toată Europa la fel. De ce credeţi că nu suntem în Schengen nici azi? De ce credeţi că tirurile cu Daciile noastre stau ore în şir la Borş sau la Nădlac, în timp ce tirurile ungurilor, care cară maşini Audi făcute la Gyor, trec cu 90 km la oră prin vămi?” – spunea Constantin Stroe în dialog cu colegul nostru Sorin Simion.
Furt de identitate (3.500 cititori)
…Şi 30 de comentarii a adunat editorialul „Furt de identitate” scris de Gheorghe Savu. Un caz concret cu un cetăţean care a folosit datele altcuiva pentru a face denunţ la DNA duce la concluzia potrivit căreia, la noi, „omul deştept este astăzi cel care păcăleşte, iar păcălitul este omul prost”.
„Păcălitul ne-a contagiat viaţa socială, felul nostru de a fi. Suntem păcăliţi cu vorba, cu fapta, cu metrul, cu kilogramul. Iar dacă eşti păcălit, eşti considerat prost, însă cel care te-a păcălit nu se consideră hoţ, ci deştept. Astfel, cuvântul «prost» are cea mai mare frecvenţă într-o frază exprimată cotidian. La fel, cuvântul «interes» are o frecvenţă deosebit de mare într-o frază, chiar dacă este un cuvânt de origine tehnică şi contabilă. Or, dacă în cele mai epicuriene morale antice era căutat în special binele, nu şi utilitatea de vreun fel, astăzi, noţiunea «păcăleală pentru a câştiga» este ridicată la rang de principiu. Colegul meu mi-a spus că preferă să fie considerat «prost» decât ticălos, pentru că – este de părere el – prostul poate fi a doua zi deştept, dar ticălosul nu-şi va mai reveni niciodată” – a scris Gh. Savu.
Eroul de la Stroeşti, înmormântat (3.000 cititori)
Un argeşean din comuna Muşăteşti (sat Stroeşti) a murit astă-vară înecat, salvând din valurile furioase două persoane (o femeie şi fiica acesteia). Tragedia a cutremurat opinia publică. Oamenii au apreciat gestul drept un sacrificiu suprem care, iată, uneori poate veni şi din partea omului necunoscut de lângă tine.
Şoselele patriei, şoselele morţii (3.000 cititori)
Mai presus de proxenetism, droguri, crime şi omoruri cauzate de atacurile sălbăticiunilor, cel mai mare flagel are loc zilnic pe şoselele patriei. Oamenii îşi pierd viaţa din cauza unei clipe de neatenţie, din cauza teribilismului sau a consumului de alcool la volan. Alţii se aleg cu infirmităţi, cum a fost cazul deputatului Radu Vasilică. Lumea e normal să fie revoltată de aceste fapte care se petrec atât de frecvent, mai cu seamă atunci când persoane nevinovate pier între fiarele contorsionate ale mijloacelor de transport. Aşa s-a întâmplat la Valea Ursului, unde un şofer a ignorat toate regulile rutiere, ceea ce în final avea să-i fie fatal. Din nenorocire nu doar lui, ci şi pasagerului din dreapta (mama acestuia). Într-o curbă la dreapta s-a angajat în depăşirea unei coloane de vehicule, deşi era linie continuă şi prin urmare o astfel de manevră era interzisă, fără să aibă vizibilitate. Aşa se face că autoturismul, care intrase pe contrasens, s-a izbit frontal de un tir condus regulamentar din sens opus.
Fără mezeluri împuţite la raft (2.900 cititori)
În fine, ultimul, dar nu cel din urmă subiect care a avut un puternic impact asupra opiniei publice este legat de alimentele din super şi hipermarketuri. Acolo unde aparent toate produsele sunt sigure, nu de puţine ori se întâmplă să descoperi tot felul de stricăciuni care, culmea, mai sunt şi la promoţie (cazul Kaufland). O altă problemă a marilor comercianţi ţine de felul în care îşi trag pe sfoară clienţii. Sub pretextul unei banale greşeli de semnalizare a preţurilor (cum am păţit de atâtea ori la Carrefour), adună milioane de lei taxând clienţii cu un preţ mai mare decât cel afişat la raft. Nici unii, nici alţii dintre cei menţionaţi nu au suflat nimic despre cele întâmplate. De scuze, nici pomeneală!
Câteva concluzii
Şi în 2017 s-au întâmplat multe rele (din păcate, peste faptele şi lucrurile pozitive), ne confruntăm în continuare cu o mulţime de probleme (de la alimentaţie, până la transport şi criminalitate), rămâne de văzut dacă acţiunile autorităţilor judeţene, ale poliţiei, ale celor de la Protecţia Consumatorilor ne vor oferi măcar statistic o îmbunătăţire a situaţiei din teren. Altminteri, nu pot decât să închei spunând că trăim pe un teren minat.