Guvernanţii declară cu date statistice că România înregistrează în acest an printre cele mai mari creşteri economice dintre ţările Uniunii Europene. Oare această creştere este reală sau doar gonflabilă, în condiţiile în care investiţiile au lipsit aproape cu desăvârşire? Ar putea fi vorba despre o creştere peste estimări a consumului. Deci, nu munca a determinat această creştere, ci consumul. Un consum rezultat din activităţi comerciale, schimburi de mărfuri, tranzacţii la bursă, colectare de taxe etc. Aportul la această creştere l-au avut, în mod simbolic, muncile lui Hercule, nu cele ale lui Anteu. Există în dramele antice unele elemente din realitatea brută peste care cortina nu a căzut niciodată. Inutil să spun că aceste elemente se referă la muncă, suferinţă, crize, intrigi, însă mă voi referi aici numai la una dintre ele, anume la luptă, ca element continuu al realităţii noastre. Este vorba de lupta dintre Hercule şi Anteu ce simbolizează, de fapt, lupta omului pentru existenţă. Iar această luptă continuă şi astăzi. Aşadar, în drama antică, Anteu este eroul care posedă puterea titanilor, iar atât timp cât stă pe pământ, lângă mama lui, Gaia, curge în el mereu un râu de puteri înnoite. Însă Anteu rămâne nebiruit până când şiretul Hercule, pribeagul şi lipsitul de rădăcini, îl ridică în văzduh, îl desparte de Gaia şi îl sugrumă. Această poveste a lui Anteu şi a lui Hercule aparţine mitologiei greceşti şi datează de mii de ani. Cu mitologia greacă, aşadar, începe viaţa noastră agricolă. Este în povestea aceasta o reprezentare simbolică a luptei dintre cel care produce şi cel care consumă, dintre cel înrădăcinat şi cel fără rădăcini. În momentul în care victoria este definitiv de partea lui Hercule, iar Anteu este despărţit de ţărână, ţara respectivă intră în criză economică. Aceasta este avertizarea dramei antice la care mă refer şi care vizează creşterea economică fără un fundament solid şi fără muncă reală. În acest caz vorbim de o economie gonflabilă. Drept care, dacă analizezi bine raportul omului cu pământul, îţi vei da seama de toate simptomele de care suferă economia ţării respective.
Milioane de oameni cunosc această veche poveste, dar oare au înţeles-o cu adevărat? A înţeles-o Anton Zischka, un învăţat austriac, de origine poloneză, autorul cărţii „Pâine pentru două miliarde de oameni”, apărută la noi prin anii ’30 ai secolului trecut, şi în care este zugrăvită o realitate economică a omenirii, deosebit de tulburătoare. Împărăţii s-au năruit, regate s-au prăbuşit, ţări mai mari sau mai mici au pierit, pentru că şi-au pierdut legăturile cu pământul. Toate acestea s-au asemuit cu piramidele care s-au sprijinit pe propriul vârf, fără să-şi cunoască baza. Aşa a pierit Roma antică, fiind contaminată de spiritul cartaginez, un spirit exclusiv comercial. Aşa au pierit regii franci, care au suprimat dreptul de glie al germanilor. Câte din statele noastre moderne nu şi-au dispreţuit ţăranii şi au visat numai la comerţ, fără să-şi dea seama că agricultura deţine cheia dezlegării tuturor problemelor economice? Cine mai aminteşte astăzi de legătura omului cu pământul?
Prin urmare, în edificiile social-politice actuale, politicienii şi economiştii îşi pierd vremea cu tot felul de teorii şi strategii lipsite de conţinut, în timp ce problemele reale se extind şi se dezvoltă fără să le fie acordată atenţie. Pământ şi sânge, foamete şi pâine, emigrare şi grija stomacului sunt problemele oamenilor. Or, politicienii au acţionat, de multe ori, accentuând aceste probleme în loc să le rezolve. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu Franţa şi cu Rusia, ca să luăm numai două exemple reprezentative pentru Europa. Aşadar, când ţăranul francez şi-a pierdut toate drepturile, ba chiar a ajuns să aibă şi datoria de a bate noaptea apele bălţilor cu băţul, astfel încât orăcăitul broaştelor să nu tulbure somnul castelanilor, a fost declanşată revoluţia de la 1789. La fel, în momentul în care ţăranul rus şi-a pierdut toate drepturile, iar din 1908 Ţarina Alexandra s-a aflat sub influenţa totală a lui Rasputin, care îi dispreţuia pe ţărani, în Rusia a fost declanşată revoluţia.
Pe de altă parte, începând cu secolul al XX-lea, alături de mulţi politicieni diletanţi, au apărut şi prea mulţi bancheri egoişti. Crizele economice din anii 1929 şi 2009 au drept cauză jocurile politice amestecate cu interesele financiare. Bancherii, prin creditele acordate, au creat o realitate artificială, inducându-le oamenilor iluzia unei bunăstări economice. Drept care, băncile nu au făcut altceva decât să „cumpere” viitorul oamenilor, prin îndatorarea acestora ani şi ani la rândul; răpindu-le viitorul, dar, mai ales, pământul de sub picioare. Aşa se întâmplă şi astăzi cu aşa-zisa creştere economică românească. Şi chiar dacă în anul care stă să treacă au fost obţinute producţii agricole record, ele nu ne aparţin, pentru că noi am ştiut să facem din pământul străbun o marfă pentru investitorii străini, transformându-ne nu în producători, ci în consumatori.
10 Comentarii
Iason
La aceste personaje mitologice se mai adaugă si Iason, cel care a furat lana de aur. Si cred ca din aceștia avem foarte multi
ILIE
Nu numai economia este „gonflabilă”, dar ţi burţile şi buzunarele politicienilor sunt gonflabile.
Nenea genunche de la educaţie a intrat în politică subţire ca un ţâr, iar acum este frumuşel ca un porc de Crăciun.
Domn mitralieră de Argeş, idem.
Politicienii care nu au format încă burtă gomflabilă, au un defect de fabricaţie, pielea este prea rea pe ei şi nu se întinde de nicio culoare (fie ea şi politică).
Anonim
Erată şi în loc de ţi
Demnitar
Ilie vorbești suburban, una este sa faci o greșeală de exprimare, alta e sa fii vulgar
Ilie
Domn Demnitar, toţi politicienii au furat, jefuit şi trădat ţara asta de la cap la coadă şi invers, iar matale te- ai găsit că trebuie să tăcem din gură, că ne exprimăm vulgar.
Probabil că nici limbajul folosit de omul de rând nu este pe înţelesul analfabeţilor funcţionali din politică.
Bineânţeles de îngrăşat nu s- au îngrăşat numai politicienii, s- a îngrăşat tot sistemul în frunte cu sistemul de justiţie şi de represiune.
VIOREL
In zilele de astazi sistemul economic pune la dispozitie ,pentru toata lumea ,tot tipul de produse si bunuri pentru consum.Consumul ,ca concept, nu semnifica ceva rau.Putem sa-l definim ca un simplu fapt pentru a ne satisface dorintele.Problema apare atunci cand activitatea devine patologica.Atunci nu mai vorbim de consum,ci de consumism,care nu este altceva decat ” tendinta necontrolata de a avea,a cheltui pe bunuri nu mereu necesare”.Necesitam ce cumparam in masura in care ne auto-convingem (o ne convinge),ca productul in cauza ,ne va ajuta sa fim mai fericiti si o sa traim mai bine.Principalul argument al societatii de consum se apara precum ca consumul contribuie la imbunatatirea calitatii de viata al oamenilor si ca ajuta societatea sa se dezvolte.Activitatea pro-consum uita ca in aceasta societate ideala ,ai multi oameni ce nu pot consuma din lipsa de bani si atunci ajung victimele unei societati bazata pe o economie gonflabila.
Alin
Şi educaţia a devenit gonflabilă.
La conducere avem numai hoţi, care nu se dau în lături nici măcar de a fura din banii de salarii şi de sentinţe ale cadrelor didactice.
În timp ce unii se umflă, alţii se desumflă. Aşa este şi normal.
Legiile fizicii şi nu numai, inclusiv legile economice spun că trebuie să fie un echilibru.
Dacă cineva fură , automat avem şi un păgubit.
Până în prezent nu numai că Statul nu a reuşit să facă ordine cu astfel de hoţi şi hoţii, ceea ce pe de altă parte este normal, că doar Statul este condus de toţi borfaşii.
Anonim
Cine i-a pus in frunte pe acesti,,hoti si borfasi”?
ION
Serviciile, propaganda audio TV şi prostimea.
marin
Mă bucur de povestioara din antichitate. Bravo!