Contabila Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi doi bărbaţi care administrau o firmă au fost duşi la audieri într-un dosar de fraudă economică cu un prejudiciu uriaş. Este voba despre Amalia Dumitraşcu, Nicolae Iordache şi Cătălin Iordache, aceştia din urmă administratori la firma Rivertex Project.
Descinderi în zori
La primele ore ale dimineaţii de ieri, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurori ai DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au efectuat, sprijiniţi şi de efective ale Jandarmeriei Argeş, şase percheziţii domiciliare, din care patru la Piteşti şi două la Ştefăneşti, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare. Din primele date rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2012, cei trei împricinaţi şi firma Rivertex Project din Ştefăneşti au constituit un grup infracţional organizat, care a funcţionat până anul acesta, în scopul delapidării fondurilor Spitalului Judeţean.
Rolurile
În cadrul grupării cu pricina, doi dintre membri şi societatea comercială amintită au avut rolul de a pune la dispoziţie contul deschis de firmă la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate. Acestea urmau să fie retrase din conturile bancare ale societăţii pe care ei o administrau. Cel de-al treilea membru al grupului, economist la serviciul de contabilitate al „Judeţeanului”, a avut rolul de a completa şi de a determina persoane responsabile din cadrul spitalului să semneze, fără vinovăţie, ordine de plată cu denumirea unor societăţi comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului, dar cu datele altei firme.
Documente false
Astfel, susţin anchetatorii, în perioada 27 noiembrie 2012 – 30 martie 2017, Amalia Dumitraşcu a completat zeci de ordine de plată cu numele firmelor furnizoare ale spitalului, menţionând însă codul de identificare fiscală şi contul IBAN ce aparţin societăţii controlate de Nicolae şi Cătălin Iordache. Procedând astfel, contabila a determinat cu intenţie ca persoanele din cadrul spitalului care au atribuţii în acest sens să semneze, fără vinovăţie, toate cele 70 de ordine completate de ea în maniera mai sus descrisă. În baza acestor ordine a fost transferată (traficată) suma totală de 3.988.688 lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul firmei administrate de membrii grupului infracţional. Imediat după ce sumele au fost transferate fără drept de spital în contul firmei Rivertex Project, banii au fost retraşi în numerar de membrii grupării. În cauză sunt efectuate cercetări faţă de cei trei împricinaţi şi de societatea comercială amintită pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Sistemul informatic, afectat
De asemenea, în acelaşi dosar se efectuează urmărirea penală in rem (pentru faptă) şi sub aspectul infracţiunii de perturbare a funcţionării sistemelor informatice constând în aceea că documentele întocmite în fals şi datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidenţe contabile al spitalului, ceea ce a dus la alterarea în mod grav a evidenţelor şi rezultatelor financiare ale unităţii spitaliceşti.
Ieri, cei trei suspecţi au fost conduţi la sediul DIICOT Piteşti în vederea audierii şi rămâne de văzut dacă procurorii vor dispune sau nu măsuri preventive împotriva vreunuia dintre ei.
10 Comentarii
Valy
Ce-i si cu contabilii ăștia! Mai au si o zi a lor. Sa trăiască si la mai mare
Popa
Da, asa e. Cititi editorialul dlui Savu, Dinastia contabilului, publicat in ziarul Argesul pe 19 sept.
Fara a critica profesia de contabil, care trebuie sa vegheze la legalitatea operatiunilor contabile si sa rapsunda pentru ce face, la bugetari e cea mai mare problema cu contabilii. Oare ce salariu o fi avut aceasta contabila? E interesant de stiut.
alora
Este de neinchipuit ca aceasta contabila (care avea un cazier bogat, pentru ca furase din conturi cand lucra la BCR), a fost angajata la Spitalul Judetean. Nu e logic! Si stiind ca ai angajat lupul paznic la oi (cazul a fost intens mediatizat, sefii care au angajat-o nu aveau cum sa nu stie cine e aceasta contabila), nimeni nu a verificat-o niciodata, macar asa… de forma.
Nimeni din cei de la departamentul contabil nu a vazut, in 5 ani, ca banii se scurg in acelasi cont si nu in conturile unde trebuie? Mi se pare culmea… Ce mama dracu control intern, ce CFP, ce controale de la curtea de conturi, ce audituri interne, cine verifica, fratilor, operatiunile contabile care se fac in spitale sau alte institutii de stat. Maine-poimaine o sa aflam ca si la nustiu ce primarie au fost virati banii primariei in contul personal al primarului…
Trezoreria statului nu a observat ca era numele unei firme si contul alteia?
Chiar ca ne meritam soarta. Vai de capul nostru!
Schema a fost ingenioasa> A completat prima data un ordin de plata gresit, sa vada daca cineva observa / era de inteles, dom’le, a gresit, saraca, la cate ordine de plata are de facut!!! Nu păţea nimic, era o greseala nevinovata. Dar a vazut ca a mers si nimeni nu a observat… si a continuat. 5 ani… trai, neneaca! Astea sunt bresele sistemului. Asta arata ca sistemul e putred. Si despre ce salarii vorbim (chiar, ce salariu o fi avut?, se poate afla?)… si pe ce pile… ca nu oricine se angajeaza la spitalul judetean… si nu oricum…
Propun ca atunci cand un contabil face o delapidare si isi murdareste mainile cu astfel de fapte, sa i se interzica practica in domeniu. Sa treaca la matura…
Mihai
Ce Curte de Conturi?
În Argeş se numeşte Cameră de Conturi. Se lucrează în general cu auditori externi, iar aceştia în general nu verifică ce trebuie, primind recompensă pentru închis ochii.
Da, aveți dreptate ar trebui să intre și D.N.A. ul pe fir și să ancheteze Camera de Conturi.
Nu este nici prima și nici ultima șmecherie în care este implicată Camera de Conturi Argeș.
Ion Bănică
De a acord, în totalitate.
Mihai
Unul dintre auditorii externi ai Camerei de Conturi Argeș este”renumitul” expert contabil Fulger Emil.
Așteptăm reacția Camerei de Conturi Argeș care este implicată până peste cap în tot acest …
Argeșel
Bravo, Alora, corect. UNDE A FOST CONTROLUL TREZORERIEI?????. Dacă aceasta ar fi verificat corespondența dintre denumirea beneficiarului plății și simbolul contului bancar al acestuia (codul IBAN), înscrise pe ordinul de plată, FRAUDA NU AR FI AVUT LOC!!! E posibil să-i fie atrasă răspunderea penală…Trezoreriile și unitățile bancare trebuie să învețe ceva din acest caz și să ia măsuri.
Ioan
Lista persoanelor implicate nu este completa…vor fi completări după ce…se fac declarații complete de către cei 3…doar nu ne imaginam ca doar cei reținuți sunt implicați….aveți puțintica răbdare….cum adică a facut-o pe prima greșită și….funcționarul statului de la Trezorerie….nu a băgat de seama….sunt întrebări de clarificat….cine a fost Managerul SJU Argeș și Directorul Economic care au angajat-o în Contabilitate…și au pus-o fix la administrarea banilor spitalului deși….avea un proces în desfășurare cu acuzație de delapidare de la BCR? Cine din Consiliul Județean Argeș o cunoștea și poate a sustinut-o sa fie angajata la SJU Argeș….nu la dat cu matura…acolo la borcanul cu miere…la banii de la SJU Argeș….sa observam întregul lanț al decidentilor care au favorizat aceasta delapidare….Dacă nu se recuperează banii de la cei 3….și nu se vor recupera….trebuie implicați și pe ceilalți sa completeze…așa este normal…vom vedea. Concluzia: așa se întâmplă când pui lupul paznic la stana….halal clasa politica.
Ion Bănică
Din păcate, Ioan are dreptate!
Ion
O lege corectă ar fi confiscarea unei valori de două ori mai mare decât ce au furat (inclusiv de la copiii lor, că șmecherii își trec averile pe numele altora). Sunt legile prea blânde pentru hoți în țara asta, d-aia se fură în halu’ ăsta.