Iubirea fără margini pentru FC Argeş a făcut, sâmbătă, ca vreo 4.000-5.000 de suporteri să îndure fără crâcnire vipia, pentru a fi alături de favoriţi la meciul renaşterii.
Piteşti, 5 august 2017, ora 10 dimineaţa. Nicolae Labiş ar fi spus că soarele s-a topit şi a curs pe pământ. Aerul frigea de-a binelea. Vântul s-a oprit în loc şi s-a ascuns şi el pe undeva sub un petic de umbră. Arde ca-n deşert.
Într-o încăpere de la Stadionul „Nicolae Dobrin”, Marian Răuţă, directorul firmei de pază care asigură ordinea la arenă, la meciul care stă să înceapă, trece în revistă ultimele detalii cu subordonaţii domniei sale. Planul de intervenţie în caz de incidente în tribune e revăzut încă o dată. „Nu cred să vină mai mult de 1.000 de oameni la meci, pe căldura asta”, zice dl Răuţă. „Dar paza bună trece primejdia rea, e mai bine să ne asigurăm că ştim ce avem de făcut dacă vin mai mulţi şi se iscă vreo dezordine”.
Vasile Popa, travaliu ca-n tinereţe
Încet, unul câte unul, agenţii de pază se duc către posturile desemnate. „Aveţi grijă să nu faceţi insolaţie. Beţi apă, spălaţi-vă pe faţă cu apă rece la fiecare 15 minute”, le mai spune şeful. El însuşi e transpirat deja. De la alergătură şi de la soare. La „oficială” încep să apară primii spectatori cu ştaif. Printre primii, vicepreşedintele CJ Argeş, Ion Mînzînă. Ceva mai la urmă, primarul Cornel Ionică, îmbrăcat într-un tricou violet, ca acelea purtate de jucători la prezentare.
Directorul Constantin Zichil, de la Primărie, e mai mereu încruntat, deşi nu are motive. Organizarea e la nivelul unui club cu renumele lui FC Argeş. Directorul sportiv al echipei, fostul fundaş de fier, Vasile Popa, aleargă dintr-o parte într-alta, să se asigure că toate merg aşa cum trebuie. Şi aşa şi merg.
Oaspeţii de la Târgu-Jiu sunt primiţi cum se cuvine. Tot Vasile le face „marcaj”, le oferă apă minerală rece şi cafea de la protocol, ca o gazdă bună. Apoi începe meciul şi toţi ochii sunt aţintiţi spre dreptunghiul verde pârjolit de soarele neiertător.
„Nu mai pot de cald”
Între timp, la Mioveni, la celălalt meci de fotbal al zilei (CS Mioveni-CS Afumaţi), a ajuns, cu chiu, cu vai, colega noastră Monica Cristea. „Saună în maxi-taxi, nu altceva”, îmi spunea la telefon. Acolo, spre deosebire de arena din Trivale, unde acoperişul tribunei oficiale mai oferă un petec de umbră, la arena din Mioveni toată asistenţa e expusă direct la soarele pârjolitor al amiezii.
Nu există niciun colţişor de umbră. „Să vii cu maşina să mă iei, după meci, că nu mai suport. Abia s-a terminat prima repriză şi simt că nu mai pot”, zice Monica. Dar, deşi o rog, nu vrea să plece de la stadion până nu se termină meciul.
Victime în tribună
Pauză şi în Trivale. Oficialităţile dau buzna la protocol. Frigiderele se golesc cu viteza de comentariu a lui Ilie Dobre. Apoi, toată lumea, înapoi la meci. Aflăm că un jucător al Mioveniului a căzut din picioare, doborât de căldură. La ceva timp distanţă, la masa presei, colega de breaslă Monalisa Popescu, responsabilul mass-media al celor de la Pandurii, se înmoaie subit şi e la un pas de pierderea cunoştinţei.
Femeia e dusă imediat în sala de protocol, unde e aer condiţionat. Cei de la Ambulanţă îi oferă primul ajutor. O întreb dacă are nevoie şi de altceva decât i-au putut oferi organizatorii, la stadion. Îmi mulţumeşte, zicând că e mai bine. Colega ei de la Târgu-Jiu, Anca, zice că au avut ghinion pe drum încoace: „Ni s-a defectat maşina, am stat ceva vreme în soare până a venit o platformă să ia din drum. Monalisa o să îşi revină”. Lângă galerie, unui puştan i se face şi lui rău, iar taică-su îl duce direct acasă.
Apă rece, gratuit pentru spectatori
Galeria cântă neobosită, deşi se perpelesc cu toţii la soarele nemilos al amiezii. Iubirea lor pentru FC Argeş e insensibilă la vipie. La tribuna a II-a, la fel. Nu numai că n-a plecat aproape nimeni, dar au mai venit şi alţii, după pauză. Marian Răuţă are o idee la care nimeni nu se gândise: „Băi, ia luaţi nişte apă rece şi împărţiţi oamenilor de la tribuna a II-a! Când le terminaţi, veniţi să luaţi altele. Împărţiţi în mod special la copii mici, femei sau oameni în vârstă!”
Oamenii de ordine se conformează şi împart spectatorilor apă rece. Jandarmii au cerut imperios să nu intre nimeni cu sticle de apă, că aşa prevede legea. „Îi înţeleg, zice Marian Răuţă, dar legea asta are şi spirit, nu doar literă. Mai merge şi interpretată. Nu trebe să mori cu ea în braţe”.
Se termină meciul. Plec repede înspre Mioveni, să-mi iau colega din furnalul de acolo. Mă aşteaptă lângă catedrală. Abia-şi mai trage sufletul. Greu e capabilă să articuleze cuvintele. Apa minerală rece şi aerul condiţionat din maşină îi fac bine şi, treptat, lucrurile revin la normal. A fost cea mai fierbinte zi din cei aproape 25 de ani de presă. La propriu.
Sorin SIMION
2 Comentarii
Nelu ilie
Eu am venit din Olt.Am vrut sa fiu alaturi de echipa pe care o iubesc din copilărie.Veneam si daca erau 60 de grade.Nici nu am realizat cat de cald este,de bucurie ca a renăscut Argesul.
geo
PROSPORT | Alexandria da, Piteşti ba. Oraşul lui Dobrin aşteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică: Sunt dezamăgit. Toţi suntem dezamăgiţi.
În timp ce proiectul de 12 milioane de euro pentru reconstrucţia stadionului din Alexandria a intrat în linie dreaptă, cererea chiar mai rezonabilă în termeni financiari a Piteştiului este pusă în stand-by de guvernul de la Bucureşti.
@ziarulargesul, voi nu spuneti nimic?
@spalatiipecreiercarevoteazapsdinarges, va place cum sunt distribuite fondurile in tara asta?