Rar mi se întâmplă aşa ceva. Mă somează un abonat al ziarului să las, dracului, diplomaţia cu care fac ziarul şi să cer socoteală, la nivel de judeţ, celor ce se fac părtaşi la genocidul din sănătate. Să-i întreb dur de sănătate şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, în a cărui „grădină” este Sănătatea, şi pe prefect, că face politica guvernului în judeţ, şi pe directorul DSP Argeş, şi pe directorul Spitalului Judeţean, şi pe toţi care, altminteri, în campania electorală, se bat cu pumnul în piept că fac spitale, că nu mai pot de grija noastră. Ceea ce îmi şi propun să fac împreună cu colegii mei pe tot parcursul acestei campanii electorale, cum spuneam, ciudată, tare ciudată.
Asistăm, într-adevăr, la un genocid. Mor pe capete oamenii în spitalele Argeşului. Mor cu zile, nu de bătrâneţe. Anul trecut, la spitalul din Curtea de Argeş a murit un copil, fiindcă medicul nu şi-a făcut timp să-l vadă şi să-l trimită imediat la spitalul de profil din Capitală. Tot la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestuia, mai mulţi copii au fost internaţi de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi apoi la Bucureşti, cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic. Trei dintre copii au decedat în februarie. Iată, în mai, sindromul ucigaş a revenit şi un alt copil, o fetiţă în vârstă de un an şi opt luni, este internat în stare gravă la Spitalul „Marie Curie”. Ca o măciucă în capul nostru, de abonaţi oneşti la sistemul românesc de sănătate, vine şi groaznica ştire că de ani şi ani de zile produsele destinate dezinfectării spaţiilor de sănătate publică au fost falsificate de o mafie care s-a cuibărit mai abitir decât microbii în reţeaua noastră de sănătate. Soluţiile importate de Hexi Pharma din Germania erau diluate nu la jumătate, nici măcar la o treime, ci de zeci de ori, de sute de ori probabil, şi vândute scump spitalelor. Cu alte cuvinte, toţi cei care au fost pacienţii spitalelor, cei care au făcut operaţii, medicii s-au dezinfectat cu apă chioară.
Păi, asta nu-i doar bătaie de joc, este genocid curat! Genocid îndreptat împotriva românilor! Adică, în goană după bani, o mafie alcătuită din „băieţi deştepţi” ne-a lăsat cu bună ştiinţă pradă microbilor, doar ca să se îmbogăţească ei. Care ei? Păi, întâi şi întâi, oamenii politici, că n-ar fi rezistat atâta vreme mafia asta, alcătuită din afacerişti veroşi, farmacişti, medici – sau medicii n-or fi ştiut?! – manageri de spitale şi mulţi alţii strecuraţi în clica asta ucigaşă. Cei mai mulţi dintre argeşeni, cei mai mulţi dintre români plătesc impozite statului, plătesc asigurări de sănătate pentru ca instituţiile statului să aibă grijă de sănătatea noastră, respectiv să construiască spitale, să pregătească personal medical, să asigure medicamente şi o reţea de asistenţă sanitară capabilă să intervină ori de câte ori viaţa ne este pusă în pericol. Ce au făcut aici în Argeş aceste instituţii ale statului? Ce au făcut, de pildă, înainte de toate, cei de la SRI. Au aflat de genocidul pus la cale de mafioţi ori ba? Dacă au aflat, l-au informat pe preşedintele Consiliului Judeţean, pe prefect, sau, dacă nu, pe şefii lor de la Bucureşti? Ce-au făcut, apoi, directorii de la DSP şi de la Spitalul Judeţean, câţi au fost ei, şefi şi responsabili de sănătatea argeşenilor? Că bănuiesc că salariile, chiar dacă sunt mici, le-au încasat întregi.
A venit vremea ca toţi aceştia, toţi cei care au condus Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului să dea acum socoteală de ce au făcut şi, mai ales, de ce n-au făcut. N-au făcut că n-au ştiut, că nu s-au priceput, că au fost incompetenţi? Atunci ce au căutat în aceste funcţii?
Cred că a venit vremea să plătească. Dar nu doar cu demisia, cum se tot poartă în ultima vreme, nu doar politic şi moral, ci şi penal, la încadrarea „omor prin imprudenţă”, dacă vin să demonstreze că n-au fost complici. Dar, mă furnică întrebarea, dacă unii dintre ei au fost complici? De ce să nu fie traşi la răspundere pentru complicitatea cu un sistem de guvernare care protejează genocidul? Că, la urma urmei, aduşi într-o situaţie disperată de un stat care se tot „diluează”, cu multe dintre instituţiile sale, nu putem să mai admitem eroare după eroare, furt după furt, distrugere şi jaf din averea naţională, corupţie cât cuprinde nenorocita asta de ţară. Ajunge! Nu ne mai otrăviţi, nu ne mai ucideţi! Lăsaţi-ne măcar şansa de a muri de moarte bună şi cu satisfacţia că aceia care ne-au batjocorit sunt pedepsiţi. Dacă şi acum, în campania electorală, băgaţi din nou capul în nisip, ca struţul până trece furtuna, nu meritaţi niciunul să ocupaţi posturile de conducere pe care le ocupaţi. La Argeş, aşteptăm răspunsul până să mergem la vot, că, dacă n-o faceţi, puterea noastră stă în vot şi nu-l veţi avea! Veţi avea mai degrabă indignarea noastră care se va revărsa în valuri pe străzi şi pe râul Argeş până la Bucureşti şi, mai departe, la Bruxelles.
Că aşa nu se mai poate!
Mihai GOLESCU
4 Comentarii
INDIGNATUL
Ei? Domnule director! Poate a fost ea, diplomația, bună, am înțeles perfect poziția ziarului dvs., dar când e vorba de sănătate apoi chiar se impune s-o uitați și să dați cu ei de pământ că uite, incompetența, indiferența și corupția celor care ne-au cerut votul și ni-l cer în aceste zile ne bagă în pământ. Și nu e deloc drept ca după ce le plătim salarii, indemnizații, cheltuieli forfetare, mașini, amante, să ne mai și fure și SĂ NE OMOARE! Măcar acum luați-i la bani mărunți pe fiecare, pentru că știți mai bine decât mine cine au fost – niște găinari, infractori, cămătari, hoți, speculatori, caractere josnice, care profită de axioma democrației cum că fără partide, ea nu există! Dvs., presa, ziarul Argeșul, ACUM le puteți smulge măștile, pentru că momentul votului nu e o soluție, e deja prea târziu! Ce să votezi, dacă listele sunt pline de nulități și mafioți? Indignarea față de problemele din sănătate aproape că mă sufocă, mă face să uit că printre ei sunt și una-două persoane respectabile, dar, știți cum e zicala cu mărul putred care le strică pe celelalte!? ACUM, și nu mâine, trebuie demascați impostorii și profitorii care ne-au făcut și ne vor face răul final: ne vor ucide!
Puiu
Citesc acest editorial şi mă ciupesc din când în când , ca să fiu sigur că nu visez. Somaţia abonatului, amplificată de strigătul de disperare al jurnalistului care ieri se simţea sufocat de gunoaie, acumularea răutăţilor şi gâdul care ne sperie pe toţi , că vom fi ucişi prin orice mijloace, i-au amintit autorului cine este. I-au amintit că este un om foarte puternic şi că de data asta trebuie să lase diplomaţia la o parte şi să intervină în forţă. Astfel, a apărut în faţa noastră, asemenea unui Domnitor ce îşi adună oastea învinsă, cu plăgile oblojite, pentru a da o nouă luptă. Ce mă cutremură, este faptul că lupta se dă între românii sărăciţi şi batjocoriţi şi aleşii lor. Simt cum peniţa scârţâie şi se îngroapă în hârtie din cauza faptului că mâna care o conduce este apăsată de mâhnire, de revoltă şi de regretul că nu a făcut-o mai demult. Astfel de editoriale, „concentrate ” nu „diluate ” ne dau garanţia că suntem apăraţi. Ba mai mult, ne învaţă să fim vigilenţi când ieşim la vot, că votul nu este o formalitate şi este hotărâtor pentru felul în care vom trăi. Dacă editorialul este citit şi înţeles de mulţi viitori alegători , atunci vom auzi pe mai multe voci „Că aşa nu se mai poate”!
Elena Delia Dumitrica
Cred ca reusesc sa identific, daca nu persoana in sine, macar tipul de persoana care v-a sfatuit sa lasati („dracului „) diplomatia la o parte si sa-i trageti la raspundere pe acei netrebnici care fie au fost partasi in mod direct, fie au incuviintat in mod tacit acest adevarat genocid in judetul nostru. Este strigatul disperat al unui cetatean, al unui argesean de fata de nimicnicia mai-marilor judetului, care ar fi trebuit sa vegheze si sa garanteze dreptul la viata, in speta dreptul la asistenta sanitara . Numele ziarului Dv., domnule director-jurnalist, va ofera legitimitatea de a va implica direct si „fara mānusi” in orice ancheta dreapta, pentru a arata argesenilor tot ceea ce este facut impotriva lor, prin nerespectarea flagranta a celor mai importante drepturi specifice unui stat democratic. Faceti, prin condeiul Dv., ca ziarul „Argesul” sa rācneascā in tot judetul si dincolo de el; faceti ca, prin numarul mare, in crestere, de altfel, al cititorilor, sa se faca stiute toate aceste atentate la viata argesenilor. Stim (stiu) ca ati fost mereu un diplomat in a ridiculiza diferite personaje, dar acum trebuie sa incercati sa faceti mult mai mult : sa-i demascati, sa le deschideti ochii argesenilor, pitestenilor, in special. Sunt convinsa ca, de multe ori, condeiul unui jurnalist vertical poate pune in miscare însāsi roata justitiei.
Belphegor
Chiar asa, fara manusi?!
Pai astia, politicienii, sunt acizi, parjolesc tot ce ating!
„Pas cu pas” , ca sa citez din clasici in functie, clipocitul „Argesului” incepe sa sune a „Racnetul Carpatilor”!