Încep aceste rânduri cu o mărturisire. Mie, unuia, mi-e simpatic dl. Dan Manu. Preşedintele Consiliului Judeţean. Dar nu de când a devenit preşedinte. Ci mai demult! De când era medic legist, profesionist, chiar şi de când lucra cu onor ministrul Meleşcanu la un partid dispărut. Intrase în politică dornic să facă ceva mai mult. Şi a apărut, iată, această posibilitate odată cu dispariţia de la CJ. a d-lui Tecău. Lucrat şi el să „dispară” cu nişte aberaţii sexuale puse la cale de colegii lui, în cârdăşie cu presa care face deseori „dezvăluiri” deloc neinteresate. Poate că va veni odată vremea să „dezvăluim” şi noi chestia asta.
Mă rog, acum nu mai contează. Contează că Dan Manu şi-a asumat funcţia de preşedinte la CJ. Ca să ce? Ca să ieşim – cum a mărturisit-o chiar Domnia Sa – din impasul în care ne aflam. Fiindcă la noi e ca la nimeni. Gestul este de aplaudat. Pe bune! Este de aplaudat, de pildă, că vrea să pună valoarea la locul ei, la nivel de judeţ. A promovat o iniţiativă, a „încălzit-o” de vreo două ori pe la Muzeul Goleşti, unde au fost invitate nişte mărimi de la Bucureşti, unele, într-adevăr, cu expunere de muzeu. Apropo, cine l-o fi împiedicat pe dl Răzvan Teodorescu să promoveze proiecte culturale eficiente cât a fost ministru al Culturii? Vine să ne dea nouă lecţii la Argeş. Le-am prelua cu dragă inimă, chiar dacă nu suntem „preferaţi” prin… licitaţie de CJA, dar să ne spună lucruri concrete, nu teorie. Lucruri care ţin de antreprenoriat cultural, în economia de piaţă, nu în aia care a programat anihilarea elitelor. Să ne înveţe şi pe noi cum se ajunge la grandoare, la ieşirea din anonimat, dacă tot este invitat să ne dea lecţii.
Cum scriam şi într-o notă de ziar, nu vrem să dăm cu parul, dar vrem să vedem cât de eficient cheltuieşte CJ banul pentru promovarea iniţiativelor sale. Lăudam, nu cu mult timp în urmă, o altă iniţiativă a d-lui Manu de a organiza licitaţie pe SEAP pentru achiziţionarea serviciilor de publicitate. E legal, e şi moral, e şi transparent. Numai că lucrurile s-au petrecut astfel încât s-au întors împotriva celui sau celor care le-au iniţiat. Se vede din capul locului că, aşa cum a scris şi un alt cotidian, caietul de sarcini a fost făcut cu dedicaţie, ori, dacă nu aşa, atunci neprofesionist. Fiindcă altminteri nu se explică de ce au fost trecute aici o serie de prevederi nerealiste, care i-au determinat pe toţi cei din presa cotidiană să nu participe la licitaţie. În semn de protest. Nici la prima, nici la reluarea licitaţiei. Favorizarea săptămânalelor este evidentă. Cotidienelor li se cerea un tiraj de 2.000 exempare, apoi de 1.500, iar săptămânalelor doar 1.000. De ce nu la fel? Păi, CJ nu este interesat să apară cu acţiunile sale de şase ori într-o săptămână în cotidiene. De şase ori într-o săptămână e ceva mai mult decât o dată în o mie de exemplare, nu? Sau licitatorul este „interesat” să facă pe placul cuiva? Că tot se vorbeşte pe la colţuri că treburile la judeţ sunt conduse mai mult de femei. Foarte bine că femininele sunt promovate, în administraţie şi-n presă, pe bani buni, că s-au mărit substanţial salariile, dar să nu fie cu ochi şi cu sprâncene!
Că nu dă deloc bine, nici pentru CJ, nici pentru dl. Manu. N-a dat şi nu dă bine nici la TV B1!Apropo de tiraj, înţeleg că, procedând astfel, organizatorii licitaţei au vrut să le dea peste nas celor care s-au lăudat cu tiraje, umflate de peste zece ori, când s-au dus la licitaţii. Deşi ştiu bine asta, n-au luat totuşi măsuri să-i cheme la ordine pe cei care au defectat, cum s-a întâmplat în declaraţiile făcute la ultimele alegeri. De văzut aceste tiraje şi cum au fost ele trucate!
Dar să revenim la ideea promovării valorii. Care promovare, paradoxal, au făcut-o mai degrabă cei din presă. Ei nu sunt plătiţi de CJ, dar îşi respectă meseria dincolo de bani. De văzut câtă presă scrisă, câte televiziuni au fost prezente şi au reflectat profesional ce s-a întâmplat la „Nopţile de poezie” de la Curtea de Argeş sau la întâlnirea de la Goleşti sau şi cu alte prilejuri unde este promovată cultura autentică, valoarea autentică. De apreciat prezenţa d-lui Manu la „Nopţile de poezie” de la Curtea de Argeş, dar nu şi a celor plătiţi să promoveze şi arta, nu doar can-canurile. Cei mai mulţi, plătiţi, n-au fost! De ce? Nu li s-a cerut expres prin contract?
Apoi, nu cred că dl. Manu a promovat valoarea, la concret, când a procedat la desfiinţarea Centrului Creaţiei Populare, doar ca să-l poată schimba din postul de director pe Sorin Mazilescu, transferat pe un obscur post de cercetător la Şcoala Populară de Artă. Cine l-a sfătuit nu l-a sfătuit de bine, fiindcă a dat în cap nu doar unui cercetător cu certe merite ştiinţifice, valoros şi cu vizibilitate în presa centrală (de ascultat ultima emisiune de la radio), ci a dat în cap şi unei instituţii menite să recupereze tradiţii care altminteri se vor topi în creuzetul uniformizator al integrării în UE. Nu dă deloc bine nici chestia asta cu înfiinţarea unui centru cultural judeţean, ca să poţi „centraliza” astfel banii de publicitate ai tuturor insituţiilor culturale. Cum s-a văzut, de la prima mişcare, au greşit cei care manipulează aceşti bani. Nu erau ei mai bine folosiţi pentru promovare de către chiar directorii instituţiilor culturale? Sunt mai bine „dirijaţi” acum de la „centru”? Mă întreb şi întreb, fiindcă deocamdată s-a văzut că nu.
Da, mi-a fost simpatic don Manu, încă îmi mai este, dar probabil nu pentru multă vreme, dacă va continua să se lase prost sfătuit, ca să facă jocul politic ori financiar al unora care, probabil, pretind că l-au promovat la putere. Puterea, este bine ştiut, corupe şi l-aş sfătui, public şi pe gratis, să nu se lase amăgit. Că nu-i nici în beneficiul său, nici al judeţului, unde chiar trebuie promovate valoarea, profesionalitatea, prestigiul, nu blaturile, coţcăriile, complicităţile cu ghiers seducător. Deocamdată atât!
2 Comentarii
Anonim
Şi mie imi este foarte simpatic doctorul dan manu, preşedintele consiliului judetean. Tocmai din această cauză nu am scris nimic din ce trebuia cu majuscule. Ce m-a determinat? Articolul doamnei MIrela Neagoe despre situaţia Spitalului de la Călineşti.Ar fi bine să lase poezia pentru alţii şi să se apuce de treburile care-i aparţin . Dacă nici în branşa sa nu poate, atunci să lase pe altcineva. NU este admisbil să-ţi baţi joc de un Spital de peste 100 de ani , de un Spital unde Doctorul Ion Crăciun şi soţia Domniei Sale au salvat mii de vieţi. Luaţi arhivele ,domnule manu, şi vedeţi câţi copii s-au născut la Călineşti, ce doctori a avut Spitalul Călineşti, pe care unii i-au mazilit din invidie! Cunoaşteţi foarte bine faptul că la Maternitatea Călineşti năşteau numai soţii şi fiice de mari scule din tot judeţul şi nu numai. La Călineşti erau internaţi părinţii” grangurilor” din toate vremurile. Nu puteţi să mă contraziceţi sub nicio formă, pentru că ştiu cu amănuntul ce a fost Spitalul Călineşti şi ce amintiri de viaţă şi de moarte am cu Spitalul Călineşti! V-am studiat proiectele ,domnule manu, nici 50% nu corespund urgenţelor şi cerinţelor cetăţenilor. Cum vă lasă inima să-l lăsaţi singur pe primarul Ion Georgescu să construiască un Spital de asemenea anvergură. De ce nu-l ajutaţi aşa cum v-a ajutat Domnia Sa pe voi ? Am toată încrederea că Primarul va reuşi, şi veţi da năvală cu toate rudele voastre la acest spital.Să ţineţi cont şi de sfaturile domnului Director Mihai Golescu şi lăsaţi cultura pe mâinile celor care o stăpânesc, ajutându-i din umbră, fără atâta mascaradă!Vedeţi că mai este loc lângă statuia
Doctorului Crăciun, dar numai pentru merituoşi. Vă recomand să luaţi legătura sau să citiţi cum era Spitalul Călineşti la 9 aprilie 2011( Spitalul Călineşti nu abandonează lupta, articol într-un ziar argeşean ) cand Director era distinsa şi frumoasa doamnă Rina Boaţă. Eu, în urma unui asemenea comentariu aş avea de ales între două lucruri: insomnia sau demisia.
Puiu
Nu am vrut să-l dau anonim pentru că nu-mi este jenă de ce am scris. A fost o scăpare. Pentru dvs.”anonimul” Puiu. Bucuria mea ar fi nemărginită să acţionaţi, nu să vă supăraţi!