* Azi, foştii alb-violeţi au sărbătorit 45 de ani de la câştigarea primului titlu naţional şi 38 de ani de la cel de-al doilea
FC Argeş, primul club profesionist din ţară, a renăscut în această vară din propria cenuşă, după ce în ultimii trei ani a fost inexistent pe harta fotbalului românesc. Muzeul Judeţean, la iniţiativa directorului Cornel Popescu, mare iubitor de sport, a organizat ieri o masă rotundă pentru a aniversa 45 de ani de la câştigarea primului titlu de campioană a echipei FC Argeş (se întâmpla în anul 1972) şi împlinirea a 38 de ani de la cucerirea celui de-al doilea (1979). Evenimentul a avut loc la Muzeul Sportului Argeşean ,”Campionii”, iar printre invitaţi s-au numărat foşti fotbalişti ai echipei din acea perioadă de glorie, Vasile Stan şi Nicolae Radu, precum şi alţi foşti fotbalişti reprezentativi ai echipei FC Argeş, Iulian Crivac, Jean Barbu, Vasile Popa şi Iordan Eftimie, aceştia făcând parte din staff-ul tehnic şi administrativ al noului FC Argeş. La eveniment a mai fost prezent şi directorul sportiv al alb-violeţilor Gabi Alexe, precum şi autorul singurei monografii a echipei din Trivale, Sevastian Tudor, fost director al Teatrului „Al. Davila”.
O istorie repovestită
După cum se ştie, FC Argeş a reprezentat mult timp echipa cea mai iubită a ţării, datorită atât geniului care a fost Nicolae Dobrin, cât şi jocului practicat. „Este un moment special pentru iubitorii sportului cu balonul rotund din Piteşti, pentru susţinătorii echipei FC Argeş. Este vorba de 45 de ani de la câştigarea primului titlu de campioană naţională a României de către echipa FC Argeş în 1972 şi în egală măsură, sâmbăta trecută, s-au împlinit 38 de ani de la câştigarea celui de-al doilea titlu. Pe 24 iunie 1979, FC Argeş învingea în Ştefan cel Mare pe Dinamo Bucureşti. Alături de noi avem onoarea să-i avem pe prof. dr. Sevastian Tudor, care este şi autorul singurei monografii a echipei FC Argeş. Ne bucurăm să avem alături şi reprezentanţi din partea clubului recent înfiinţat: pe Constantin Barbu, pe antrenorul Iordan Eftimie, pe directorul sportiv Gabi Alexe, pe antrenorul secund Iulian Crivac şi doi oameni care au scris practic istorie pentru FC Argeş, Vasile Stan şi Nicolae Radu, prieteni ai Muzeului Judeţean şi ai Muzeului Sportului Argeşean”, a declarat, pentru început, directorul Cornel Popescu.
Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat al României, a continuat cu intonarea imnului FC Argeş, după care au fost depănate amintiri din perioada de glorie a grupării piteştene. Cei prezenţi au vorbit la superlativ despre singura echipă românească ce a învins formidabila echipă Real Madrid, în 1972, şi au readus în atenţia celor prezenţi momente inegalabile la care mulţi au fost martori.
„În galeria formaţiilor de seamă”
Sevastian Tudor, fost director al Teatrului „Al. Davila”: „Mă bucur din toată inima că mă aflu din nou aici, în această sală plină de fotbal şi de fotbalişti. Din păcate, sportul rege nu mai reprezintă pasiune pentru oameni, aşa cum era înainte, ci afacere. Astăzi se împlinesc 45 de ani de când Vasile Stan, prezent aici, alături de noi, apăra pe Stadionul Naţional 23 August din capitală în faţa lui Dinamo Bucureşti. Am învins rivala din Ştefan cel Mare cu 3-2, iar unul dintre supravieţuitorii acestui act istoric pentru Argeş se află aici. Echipa noastră câştiga primul titlu de campioană a ţării, intrând în rândul oraşelor selecte din România. Nimic nu întrezărea marele succes final al piteştenilor. Prima etapă debutase rău, cu o înfrângere (1-4) la Bacău, iar disensiunile din echipă au dus la destituirea antrenorului Titus Ozon. În locul său este promovat un tânăr antrenor, Florin Halagian, fost jucător la Dinamo Piteşti. La sfârşitul turului, FC Argeş se afla pe locul patru, cu 18 puncte.
Returul a fost extraordinar, FC Argeş fiind învinsă doar de două ori (0-2, acasă, cu Steagul Roşu Braşov, şi 0-1, la Cluj, cu CFR). Au urmat nouă jocuri fără eşec, în care Halagian a jucat cartea cea mare de mai multe ori. În penultima etapă (21 iunie 1972), la Piteşti, FC Argeş a învins Crişul Oradea, scor 4-1, devenind campioană cu o etapă înaintea finalului de campionat. În ultima etapă, deşi avea titlul în buzunar, FC Argeş a învins, la mare luptă, pe Dinamo, la Bucureşti, pe Stadionul Naţional, cu 3-2 (1-1). Ce vremuri glorioase! Obţinerea celui de-al doilea titlu, în 1979, a marcat intrarea echipei FC Argeş în galeria formaţiilor de seamă ale fotbalului românesc”.
Pe primul loc
Vasile Stan: „Aş vrea le mulţumesc celor care au ajutat la renaşterea echipei. Avem foarte mulţi suporteri în ţară şi toţi se întrebau ce se întâmplă cu FC Argeş. Sperăm ca această formaţie să promoveze, ştiu că este foarte greu, dar nu imposibil. În ceea ce priveşte câştigarea primului titlu, să ştiţi că nu am plecat la drum cu acest obiectiv. Pe parcurs am observat că lucrurile merg din ce în mai bine pentru noi. Am ajuns pe primul loc şi nu ne venea să credem. Am reuşit 11 partide fără înfrângere, a fost o surpriză pentru toată lumea. Merită mulţumiri şi felicitări toţi foştii mei colegi pentru că ne-am dăruit total şi am ajuns în vârful ierarhiei fotbalului românesc. Am fost singura echipă românescă ce a reuşit să învingă pe Real Madrid. Dacă eram puţin mai curajoşi, puteam să-i eliminăm pe spanioli, posibilităţi aveam. Actualilor fotbalişti le transmit să aibă încredere în ei şi să-şi urmeze visul”.
„Fotbalul, o joacă pentru Dobrin”
Nicolae Radu (Radu III): „Mulţumiri organizatorilor, domnilor Cornel Popescu şi Sevastian Tudor. Ne reîntâlnim să ne mai aducem aminte, după ani şi ani, de momentele de glorie. Îmi pare rău că nu suntem mai mulţi astăzi. Mă bucur că, în sfârşit, fotbalul renaşte sub vechea denumire. E bine că apare din nou FC Argeş, sper ca, într-un an-doi, să fim acolo, în divizia A, unde ne e locul. Legat de titlul de campioană din 1979, pot să vă spun că n-am fost consideraţi favoriţi. Dar de multe ori se întâmplă ca titlurile convenite pentru cineva să nu le aparţină lor. Am avut încredere în noi şi, după un meci extraordinar făcut de Nicolae Dobrin, şeful fotbaliştilor din România, am câştigat. După meciul cu Dinamo, Dobrin l-a întrebat pe un dinamovist unde vor face banchetul pentru a sărbători câştigarea campionatului! Pentru Dobrin, fotbalul a fost o joacă, nimic serios. Dobrin se juca, dar o făcea atât de frumos încât te fascina, a fost cel mai mare fotbalist, a fost un geniu”.
Monica CRISTEA
Un Comentariu
Bunu Nicolae
Dar de ce nu spuneti nimic si de Halagian(antrenorul echipei), de conducerile administrative si de cea de stat care au sustinut imens echipa?