A murit din cauza caniculei. Avea o temperatură a corpului de 42 grade.
Un bărbat de 60 de ani din București a murit, vineri, din cauza caniculei. Acesta a ajuns la spital cu o temperatură a corpului de 42 de grade. În total, patru persoane au murit de căldură în România vara aceasta.
Bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului Bagdasar-Arseni aseară. Ieri după-masă, în jurul orei 16:00, a fost intubat și ventilat mecanic cu o temperatură a corpului extrem de mare. Medicii nu au reușit să-l salveze. Până în acest moment patru persoane au decedat din cauza căldurii.” Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat că oamenii care se expun mult timp temperaturilor ridicate și nu se hidratează riscă să facă hipertermie și să ajungă într-o situație în care să nu mai poată fi salvați. Arafat a făcut un apel la românii care au vecini în vârstă și care stau singuri să verifice dacă aceștia au nevoie de ajutor. „Există din păcate un impact al acestei perioade și populația va trebui totuși să se informeze și să respecte aceste reguli, să fie empatică cu vecinii, cu persoanele în vârstă, pentru că nu ai tu cum, ca autoritate, să bați la fiecare ușă”, a mai spus șeful DSU, la Digi24.
Ministerul Sănătății a făcut câteva recomandări pentru populație: Evitați pe cât se poate expunerea prelungită la soare între orele 11-18; Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius; Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-2 ore zilnic în spații care beneficiează de aer condiționat ( magazine, spații publice, cinematografe); Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă; Purtați pălării de soare, haine lejere, și largi, din fibre naturale, de culori deschise – Beți zilnic cel puțin 1,5; 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute;
Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece aceasta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cefea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. – O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă; Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie; Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!