A trecut relativ neobservată apariția în spațiul public a unui draft de ordonanță de urgență care propune modificări substanțiale ale legislației privind guvernanța corporativă a societăților deținute de stat, atrage atenția Vasile Mihăilescu, fost consilier județean.
Propunerea cea mai importantă este aceea prin care o serie de societăți ar fi exceptate de la aplicarea regulilor privind guvernanța corporativă. Dar mai sunt câteva propuneri adiționale cu impact similar. „Vedem cu toții ce administrator prost este statul. Și, cu toate astea, nu se face mai nimic pentru a îmbunătăți situația. În primul rând, remarc, din nou, caracterul deficitar al reglementării prin ordonanță de urgență. Chiar dacă măsura este asumată prin PNRR și are un termen pentru implementare, parcursul normal trebuie să fie cel al procedurii parlamentare.
De asemenea, se propune crearea unui nou organism, cu personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care ar urma, printre altele, să preia atribuțiile Ministerului de Finanțe în ceea ce privește monitorizarea aplicării regulilor de guvernanță corporativă, precum și sancționarea încălcărilor. Din păcate, propunerea nu ține cont de câteva deficiențe importante ale sistemului actual, ceea ce pune în pericol eficiența demersului. Iar subordonarea noului organism față de Secretariatul General al Guvernului pune serioase semne de întrebare în legătură cu limitarea ingerinței factorului politic.
În al doilea rând, proiectul prevede o obligație de majorare a capitalului social al societăților deținute de stat cu valoarea terenurilor pentru care nu s-a finalizat procedura prevăzută în legislația actuală.
Prevederile incluse în acest proiect nu conțin niciun astfel de mecanism, întreaga procedură fiind vag reglementată. Sper că explicația constă în caracterul preliminar al acestui draft și că o protecție similară va fi, în cele din urmă, inclusă în proiect, înainte de a fi aprobat. În caz contrar, diluarea participației acționarilor minoritari, ce ar rezulta din nerespectarea dreptului de preempțiune, ar fi devastatoare pentru piața de capital din România.”, afirmă Vasile Mihăilescu.