Pare neverosimil, însă piteștenii, și nu numai ei, sunt chemați să-și caute prin pod, prin garaj sau pe la țară țevile care le traversau, odinioară, camerele. Și caloriferele! Trebuie reinstalate! Se va trece din nou la sistemul centralizat! Pe banii cetățeanului care este „vinovat” pentru că s-a debranșat și a cumpărat centrală de apartament. Aceasta a fost ideea principală în jurul căreia a gravitat discuția captivantă din cadrul emisiunii „Subiect de presă” de la „Antena 3” Pitești, realizată de Cristina Munteanu și directorul ziarului nostru, Mihai Golescu. Invitat în studio, economistul Viorel Dionisie, purtător de cuvânt al SC. Termo Calor Pitești, a venit cu mesaje de larg interes pentru piteșteni.
Ne întoarcem de unde am plecat La nivel European, s-a luat decizia de a se reveni la sistemul centralizat. Cu alte cuvinte, „ce este a mai fost, ce a fost va mai fi, nu e nimic nou sub soare”. Invitatul emisiunii a explicat raționamentul: „Sistemul centralizat revine în forță nu doar la nivel local, ci și la cel național și european. Există o viziune, o strategie care vizează scăderea poluării atmosferei. Studiile au arătat că, până la urmă, cel mai benefic sistem de furnizare al energiei termice este cel centralizat.” Purtătorul de cuvânt al Termo Calor a subliniat beneficiile sistemului centralizat față de cel individual: „Oferă siguranța și calitatea serviciilor la un preț suportabil pentru cetățean, în condițiile fluctuației prețului la gaze naturale.” Cheltuielile locatarului branșat la sistemul de termoficare sunt mai mici decât ale celui care își încălzește locuința cu centrala individuală. Economistul Viorel Dionisie a exemplificat: „Pentru un apartament cu două camere, un proprietar plătește, de regulă, între 250-300 lei/lunar dacă este branșat la sistemul centralizat, iar cel cu centrală individuală plătește mai mult cu aproximativ 25-30%, în condițiile aceleiași temperaturi.”
Centralele, un pericol! La nivel național, în prezent este adusă în discuție nu doar poluarea pe care o aduc centralele de apartament, dar se subliniază și potențialele pericole! Viorel Dionisie confirmă: „Trebuie ca fiecare să aibă, conform legii, autorizație de construcție și nu are! Efectiv se străpunge peretele exterior, iar coșul de evacuare trebuia, conform metodologiei, să ducă undeva la un metru peste plafonul blocului, ceea ce nu se întâmplă. A existat, într-adevăr, o încercare de distrugere a sistemelor centralizate din țară, cum și în alte domenii s-au distrus multe lucruri. Noi încercăm acum să îndreptăm ceea ce s-a făcut greșit…” Atât invitatul, cât și cei doi realizatori ai emisiunii au trecut în revistă ultimii ani în care s-au adus de peste graniță centrale termice, o afacere înfloritoare pentru mulți agenți economici, precum și pentru firmele care le montau. „Centralele de apartament au fost aduse pe piața românească din Germania, Italia, Franța, Ungaria. Vecinii noștri le aruncau vorba ceea pe geam, iar, noi, românii le luam, bucurându-ne că le găseam la un preț mic!”, a afirmat Viorel Dionisie. Tot el a explicat că, în procesul revenirii la sistemul centralizat, partea tehnică se face gratuit pentru cetățeni, fiind suportată de furnizor, în schimb locatarii își vor achiziționa cele necesare pentru interior: calorifere, țevi și tot ce mai trebuie în apartament. În cazul în care le-au aruncat și nu le mai au depozitate pe undeva. Costurile lucrărilor din locuință sunt suportate de asociațiile de locatari adică, în definitiv, tot de cetățeni. Argumentul? „Solicitarea de renunțare la sistemul centralizat, de debranșare, a fost avizată de asociația de proprietari”, a punctat invitatul. Sigur, pentru revenirea la sistemul vechi, mai eficient, vor apărea norme de conformitate, la urma urmei de constrângere.
Piteștiul, un model Municipiul Pitești este un caz fericit. Un exemplu de bună practică pe care l-a dat Termo Calor prin faptul că există sistemul de distribuție a agentului termic și se află la parametri optimi de funcțiune. În alte orașe ale județului sistemul de-abia de acum înainte trebuie repus în funcțiune, ceea ce implică eforturi colosale și cheltuieli pe măsură. În momentul acesta, mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare al Piteștiului 19.500 apartamente, dintre cele 56.600 de locuințe. Pe lângă apartamentele rămase în sistemul centralizat de termoficare, mai sunt branșate instituții publice, agenți economici, Spitalul Județean, licee, școli și grădinițe, beneficiari direcți ai serviciilor prestate de Termo Calor. În municipiul Pitești a existat o strategie pe termen lung care a fost pusă în practică în ultimii doi ani: realizarea unor lucrări pentru eficientizarea rețelei, înlocuirea unor conducte vechi; va exista și o centrală de cogenerare unde se va produce atât agent termic, cât și energie electrică.
Termo Calor e pregătită Revenirea la sistemul centralizat de încălzire presupune mărirea capacității instalațiilor pentru furnizarea unei cantități din ce în ce mai mare de agent termic. Este Termo Calor pregătită? Economistul Viorel Dionisie a răspuns afirmativ: „Din punct de vedere tehnic suntem pregătiți, avem rețele. În locul celor două CET-uri arhicunoscute de pe vremuri au apărut centrale de zonă, iar la nivelul Piteștiului avem 59 de centrale care acoperă tot ce înseamnă sistemul centralizat, de la asociații de proprietari, până la instituții. Centrala termică de zonă alimentează mai multe puncte termice și module, iar de la punctul termic, direct către beneficar, locuințe sau instituții. Prin crearea acestor centrale de zonă au fost eliminate pierderile care se înregistrau pe rețea. Traseul este mai scurt, iar pierderile de energie termică și temperatură sunt foarte scăzute.” Cristina Munteanu a fost interesată să afle dacă dezvoltatorii care construiesc blocuri în prezent sunt interesați să branșeze clădirile la sistemul de termoficare centralizat. Viorel Dionisie a recunoscut că nu se întâmplă deocamdată așa ceva, dar Termo Calor are capacitatea de a servi și acești potențiali beneficiari.
Bătaie de joc! Cu eleganța discursului său, purtătorul de cuvânt al Termo Calor a adus lămuririle necesare, vorbind clar și la obiect. Însă ideea care se desprinde din toată această strategie națională de revenire la… caloriferul termoficării ar fi că ea va acoperi o așa-zisă escrocherie: mai marii statului, deși cunoșteau din 2007 că se va renunța la centralele individuale, au închis ochii și au tolerat importuri masive de dispozitive de acest fel. După ce mulți români au făcut rate pentru a putea achiziționa o centrală, acum tot pe cheltuiala lor urmeză demontarea acesteia și tot ei vor suporta și costul lucrărilor din interiorul locuinței pentru rebranșarea la sistemul centralizat de termoficare. „Bătaie de joc a statului la adresa locatarilor!”, a spus cu năduf Mihai Golescu. Și câți dintre telespectatorii „Antenei 3” Pitești nu îi vor fi dat dreptate?
2 Comentarii
valerica
Acum cativa ani, Apostoliceanu venea cu aceeasi poezie pe la posturile de televiziune, cat de avantajos este sa fi racordat la Termoficare in detrimentul centralelor de apartament. Intr-un fel era normal, omul isi „apara” locul de munca,
problema este ca o face cu dezinformari masive
Adevarul nu este asa sumbru cum il prezinta domnul din articol, de la o simpla propunere si pana la punerea in practica este cale lunga si ,foarte probabil , imposibila
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25108741-uniunea-europeana-exclude-interzicerea-centralelor-termice-apartament.htm .
Iar discutia centrala vs termoficare este inutila, nu si-ar fi pus atatia oameni centrala daca nu era mai avantajos asa.
Cine nu si-a pus, nu si-a pus ca ,din pacate, nu are bani.E o mare bucurie sa ti se dea caldura pe 1 noiembrie si sa se opreasca la inceputul lui aprilie, cum a fost anul asta.
Iar domnilor ziaristi, ar trebui ceva mai multa documentare inainte de o emisiune de genul asta.Asta e misunea dumenavoastra,
sa bagati spaima in oameni si sa-i cantati in struna invitatului, fara sa verificati si daca ce spune e adevarat ?
Anonim
In 2015 , am platit „termoficare” 300 lei pentru o garsoniera care nu avea nici macar caloriferele calde daramite sa faca caldura! Garsoniera situata pe Teilor,unde din sapte scari doar 8 apartamente erau la termoficare…., garsoniera in care locuiam fiind ultima alimentata (din ultima scara).
In paralel cu aceasta garsoniera incalzeam un apartament de 55 mp (inclus si balconul de 5 mp si 3 m inaltime), la ultimul etaj cu o temp ambientala de 22-23 de grade tit cu 300 lei. Cum va explicati?! Mai mare consumul este la case decat la apartamentele de bloc! Incercati sa racordati vilele unora, la termoficare, ca cei care si-au facut case pe nivele au si bsni de cheltuiala.