ISO face referire la Organizatia Internationala de Standardizare si reprezinta in acest sens standarde dezvoltate in cadrul acesteia ce au scopul de a asigura siguranta, calitatea si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor din cadrul unei companii. Acestea exista pentru toate domeniile deactivitate iar pentru fiecare dintre acestea are anumite criterii. Toate standardele ISO existente in ziua de azi sunt grupate in serii, precum cea ISO 9000, acestea avand la randul lor mai multe subcategorii, unele aplicabile pentru firme, altele pentru alte entitati.
O firma poate functiona si fara a avea o certificare ISO, sau chiar mai multe, insa fara acestea este limitata in foarte multe aspecte, chiar daca detine aparatura de ultima generatie, angajati cu experienta si bine instruiti, sisteme bine puse la punct si ofera produse sau servicii de cea mai buna calitate. Desigur, promovarea firmei in sine si a produselor sale va ajuta la obtinerea unui numar cat mai mare de clienti insa aceasta abordare nu va functiona in toate domeniile de activitate iar clintii reprezinta numai una dintre partile de care firma trebuie sa tina cont. Pentru a realiza produsele si serviciile dorite are nevoie de materii prime si diverse alte aspecte iar pentru asta, este nevoie de furnizori, parteneri si colaboratori de incredere. Unii dintre acestia au ca o cerinta prezenta unei anumite certificari ISO din partea companiei care doreste sa formeze o colaborare.
Asadar, anumite aspecte sunt mai dificil de accesat, caz in care, este mult mai benefic pentru o companie sa obtina certificarile de care are nevoie. Astfel, o firma, asta si in functie de domeniul de activitate in care se afla, poate obtine nu numai una ci si mai multe standarde, care a garanteze nu numai ca produsele si serviciile realizate sunt de calitate buna dar si ca au un nivel ridicat al sigurantei informationale, nu au un impact negativ asupra mediului inconjurator sau mentin un nivel potrivit al sigurantei alimentelor, printre altele. Aceste certificari nu se obtin direct de la asociatia internationala, asa cum s-ar gandi unele persoane, ci mai degraba de la agentii acreditate in acest sens, ce actioneaza ca o legatura intre agentia internationala si firma ce doreste sa obtina un anumit standard.
Pentru a obtine cele mai bune solutii si rezultate, trebuie aleasa o agentie cat mai buna. Chiar daca aspectele unei certificari sunt absolute, aplicabile la fel in cazul oricarei companii, asta nu inseamna ca firma de la care se obtin nu ofera servicii de slaba calitate, traduse printr-un timp foarte lung in care se ofera acea certificare precum si perceperea de preturi prea mari. Asadar, trebuie sa aflam care ar fi cea mai buna sau cele mai bune agentii ce pot oferi certificarile ISO de cae avem nevoie, in matrie de timp si bani. O agentie profesionala poate oferi un certificat ISO chiar si in mai putin de 5 zile de la inregistrarea cererii. Aceasta este o perioada cu adevarat scurta si poate insemna foarte mult pentru o firma, in special daca am vorbi despre standardul 9001 care le permite companiilor din anumite domenii sa participe la licitatii publice, unde aceasta este practic un element eliminatoriu.
Fiind vorba mai mereu despre proiecte mari si sume de bani consistente perecum si posibilitatea de dezvoltare, orice firma si-ar dori sa fie selectata pentru un proiect public. Asta ajuta nu numai la incasari mai mari pentru firma in sine dar si pentru fiecare angajat care va participa la proiect precum si posibilitatea de a fi printre primele variante la proiecte urmatoare.
Acolo unde este vorba despre alimente, o certificare ce atesta siguranta acestora precu si calitatea sunt destul de necesare, daca se doreste comercializarea la un nivel mai mare, precum national, atat catre persoane fizice cat si juridice, firme, companii, institutii. In multe cazuri sunt analizate numeroase aspecte referitoare la calitatea si siguranta alimentelor alese si astfel, lipsa unei certificari aferente va insemna si ca firma respectiva va fi respinsa, pierderea clientilor insemnand de asemenea si pierderi pe parte financiara dar si in ceea ce priveste notorietatea si influenta pe piata.
Standardul 9001 face referire la sistemele de management al calitatii si prin asta este util in cele mai multe domenii de activitate, de la cel alimentar mai sus mentionat si pana la cel din domeniul de constructii, civile si nu numai. In ziua de azi, se cere calitate cat mai buna in orice si totodata, este nevoie de asta, fara sa o mai spunem. Cu toate acestea, va puteti intreba daca o firma ce detine acest standard chiar ofera calitate. Ei bine, da, o face, asta pentru ca standardul nu poate fi obtinut, acesta precum si toate celelalte, fara ca firma care doreste obtinerea, sa nu indeplineasca conditiile cerute. Asadar, este nevoie de echipamente, sisteme, angajati, materii prime, tehnici si numeroase alte aspecte cat mai bune, prin care sa fie obtinute produse si/sau servicii la calitatea ceruta de ceilalti.
O firma poate obtine, in functie de agentia pe care o alege, unu sau chiar mai multe standarde, certificari, in acelasi timp, daca indeplineste conditiile necesare si dispune de capitalul necesar. Astfel de certificari nu sunt neaparat atat de scumpe dar nici ieftine, prin intermediul lor, firma ce le obtine avand si siguranta ca investiile vor fi recuperate daca se respecta toti pasii necesari. O agentie de standardizare buna nu va avea preturi foarte mari si va realiza toate cele necesare intr-un timp cat mai scurt, cu cat mai putina implicare din partea clientului.