Oraş doldora de istorie, binecuvântat cu frumuseţi naturale. Pol al industriei, măturat apoi în tranziţia care l-a făcut asemeni unei cetăţi părăsite. Câmpulung va renaşte şi mai mult decât atât. Este obiectivul primarului Elena Lăsconi şi crezul ei. A spus-o răspicat în platoul televiziunii locale „Antena 3” Piteşti, vineri după-amiază, la emisiunea „Subiect de presă”. Una cu totul specială pentru că, în definitiv, la aceeaşi masă au stat trei jurnalişti extrem de experimentaţi, realizatoarea Cristina Munteanu, directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, şi invitata, fostă vedetă Pro TV!
Omul chiar sfinţeşte locul
Se spune din bătrâni că „omul sfinţeşte locul”, iar sintagma se potriveşte ca o mănuşă în cazul primarului care păstoreşte administrativ urbea din nordul judeţului nostru. Câmpulung, veche Cetate de Scaun, Capitală a Ţării Româneşti. Un oraş pe cât de frumos datorită mirificului cadru geografic, cu formele lui variate de relief, dar crunt lovit de soarta economică după 1990. Uzina producătoare de maşini ARO, ajunse astăzi amintiri prin pozele bunicilor, şi-a închis porţile, iar mii de oameni au ajuns pe drumuri. Lovitura a fost cruntă pentru întreaga comunitate. Locuitorii din oraş, dar şi din comunele limitrofe au resimţit din plin şocul, urmările în plan social fiind evidente. Multe dintre cupluri s-au destrămat, nu în sensul divorţurilor, ci al separării. Cel puţin unul dintre membrii familiei a fost nevoit să plece în străinătate, să muncească pentru a trimite bani acasă. Cam acesta este sumbrul tablou dominant în oraşul în care Elena Lăsconi, cunoscută de la televizor, venea în toamna anului trecut să candideze din partea USR pentru funcţia de primar. Şi avea să cucerească electoratul, dornic de „un suflu nou”. Nu doar charisma şi farmecul feminin al jurnalistei tv a contat. Ci şi promisiunea că va face istorica localitate să renască din propria-i cenuşă. A trecut un an şi o lună de la momentul în care s-a instalat în fotoliul de edil-şef. Iar după 13 luni, sunt cetăţeni care văd desluşit cum omul chiar sfinţeşte locul. Ce s-a petrecut în acest interval? O mică parte dintre cele bune şi cele rele trăite în fruntea urbei a dezvăluit Elena Lăsconi în faţa fidelilor telespectatori ai „Antenei 3” Piteşti.
Asemeni unui miner
„Aţi avut vreodată sentimentul că sunteţi asemeni unui miner care scotociţi prin cotloanele Primăriei, descoperind şi latura întunecată a vieţii, a realităţii?”, a întrebat directorul Mihai Golescu. Spontană, zâmbind în faţa camerelor de luat vederi, Elena Lăsconi a spus ceva dureros: „Eu am coborât în mină! Am început cariera mea de jurnalist la Deva şi mergeam în zona minieră, în Valea Jiului. Eu am coborât cu adevărat în mină. În mină găseşti spiritul de frăţie, atât între mineri, cât şi între oameni şi şobolani! Şobolanul este cel care ar putea să îl salveze pe miner pentru că simte primul pericolul şi scurgerile de gaze. Îşi împart mâncarea şi aerul. Aşa ceva niciodată nu găseşti în administraţie! Spiritul de frăţietate şi tovărăşie din mină lipseşte la primărie. Tot ce am săpat şi ce am găsit fără să îmi propun să sap, ci doar să fac treabă, sunt lucruri foarte urâte şi care mi-au arătat latura întunecată atât a caracterului oamenilor, cât şi a faptelor lor. Nu are termen de comparaţie ceea ce e într-o mină cu ce este în administraţie!” Directorul Mihai Golescu a dorit să afle în ce măsură o ajută pe Elena Lăsconi experienţa de gazetar în conducerea primăriei. Invitata a spus: „Ca jurnalist, ca să fii bun, trebuie să ai curiozitatea în sânge. Altfel nu o poţi practica, meseria. Dacă nu eşti curios, nu ai ce să cauţi într-o redacţie. Iar ca primar trebuie să îţi doreşti să faci lucruri pentru ceilalţi, fără să te gândeşti la tine. Şi este al naibii de greu! Iar eu simt după un an şi o lună toată presiunea, toate problemele, toate discuţiile de acolo, mă apasă şi cred că vor avea urmări asupra sănătaţii mele!” Elena Lăsconi a vorbit despre neajunsurile funcţiei: „Nu mai am timp să mă gândesc nici la familie, nici la prieteni, nu mai am timp pentru mine. Sunt foarte multe lucruri de făcut, eu nu îmi termin programul la ora 15, plec şi nu mă mai intersează ce se întâmplă, nu e deloc aşa. Este o muncă de dimineaţă până noaptea.”
Sistem şubred şi putred
Schimbarea din viaţa fostei vedete de televiziune este evidentă şi trecerea dintr-un studio în biroul din care se comandă un oraş poate fi bulversantă pentru un om. Totuşi, fire echilibrată, Elena Lăsconi nu s-a speriat. Nu a intrat în primărie cu aerul omului care le ştie pe toate, ci a celui dornic să înveţe din mers şi care tinde spre desăvârşire. Dar realitatea este uneori cinică, departe de viziunea cu care s-a implicat pentru prima dată în viaţa politică şi a candidat pentru o deminitate publică. Se-nţelege, trăind în Bucureşti, acumulând o mare experinţă gazetărească, tânăra ştia că nu îi va fi deloc uşor să administreze un oraş precum Câmpulung. Dar a mers înainte cu curajul omului care nu are nimic de pierdut. Ce a descoperit însă? Că sistemul este altfel decât îl credem şi de cum se vede la televizor. Un adevăr crud, pe care l-a mărturisit la emisiunea „Subiect de presă”, în premieră: „Am constatat că suntem într-un sistem putred şi şubred şi eu ca primar nu pot face altceva decât să găsesc portiţele, mecanismele, ca să mă strecor şi să pot să fac lucruri! Şi totodată este pentru prima dată în viaţa mea când simt cu adevărat că aş putea să schimb ceva profund şi să dau un exemplu mai departe oamenilor care vin după mine, să intre toţi cei de bună credinţă în politică, în administraţie, să candideze în comuna lor, în oraşul lor, altfel, dacă rămân aceiaşi oameni, e o utopie să credem că se va schimba ceva!”
O lentoare ucigătoare
Activând atâţia ani, prin natura profesiei într-un mediu privat, în care „timpul înseamnă bani”, Elena Lăsconi s-a deprins cu un ritm de lucru alert. Avea speranţa că şi în instituţiile statului lucrurile se vor fi schimbat în ultimii 30 de ani, mai ales după ce ţara s-a aliniat la standarde ale U.E. şi mulţi români au călătorit şi au văzut cum se munceşte în ţările occidentale. Totuşi edilul, după ce a fost instalat în functie, avea să guste din amărăciunea… lentorii cu care se mişcă lucrurile nu doar în primărie, ci şi în general, oriunde la „stat”. Nu a evitat să spună lucrilor pe nume: „Am avut şi am frustrarea faptului că, lucrând doar la privat, îmi e greu să înţeleg de ce lucrurile merg atât de greu, o lentoare uimitoare, ucigătoare, şi dacă ar fi cei mai buni din ţară colegii mei, subordonaţii mei, dacă ar zbârnâi, tot nu ar fi suficient. Există o grămadă de proceduri care îţi mănâncă foarte mult timp, legislaţia privind termenele, contestaţiile la licitații, dezbateri publice, o birocraţie greoaie…”
Campanie de discreditare
Cu toate dificultăţile cu care se confruntă, tânăra şi cuceritoarea primăriţă are convingerea că alegătorii ştiu să facă diferenţa între ce era înainte şi ce este în prezent în administraţia locală din oraşul lor. Asta în ciuda unor atacuri dure venite din mediul online. Elena Lăsconi şi-a deschis sufletul: „Sunt campanii plătite de discreditare a mea, eu ştiu bine asta, campanii pline de ură şi e firesc după 30 de ani când a venit cineva şi a stricat jocurile! Dar în afara răutăţilor spuse pe reţelele de socializare, pe conturi false, oamenii văd şi compară. Şi eu îi îndemn ca la un an de mandat al meu să se compare aşa: primarul dinaintea mea, câţi kilometri de conductă de gaz a introdus? Răspuns: 6 kilometri, pe banii muscelenilor, în cinci ani de mandat! Cât a reuşit cel dinainte, primar liberal, timp de 11 ani: zero kilometri! Câţi kilometri de conductă de gaz a băgat „blonda de la USR”, cum mi se spune? Păi la mine scrie aşa: 12 kilometri, cu zero lei! Dar asta înseamnă discuţii, drumuri, mesaje, telefoane, zbatere, un foarte mult consum de energie. O muncă titanică, o trudă care nu este cunoscută.”
Un primar pe… sticlă!
Pentru a duce oraşul acolo unde şi-a propus, Elena Lăsconi are de urmat nişte etape. Paşii unei strategii mai largi. Om cu idealuri, la edilul-şef nimic nu este la voia întâmplării. Dimpotrivă. Câmpulung trebuie să ajungă un oraş foarte cunoscut. Iar pentru asta, presa, televiziunea mai cu seamă, precum şi reţelele de socializare joacă un rol esenţial. Şi primăriţa nu aşteaptă să se scrie despre oraş. Ci face primul pas, se frământă, se implică şi chiar „provoacă” evenimente despre care se vorbeşte apoi la nivel naţional. Aşa de pildă, de câtva timp, Elena Lăsconi s-a implicat într-o emisiune difuzată de o televiziune centrală, cu mare audienţă. Concret, mai mulţi tineri care nu se cunosc şi vor să îşi întemeieze o familiei se căsătoresc, la Câmpulung! Cum emisiunea este foarte urmărită, ca atare şi urbea argeşeană are vizibilitate naţională. Nu doar că se vorbeşte despre oraş, dar prin faptul că un număr mare de oameni vin pentru fericitul eveniment, ei se cazează, mănâncă şi fac cumpărături din Câmpulung, ceea ce înseamnă bani care rămân pe plan local! Elena Lăsconi mărturiseşte „dedesubturile”: „Această emisiune la care particip nu este o chestiune aşa, de weekend pentru mine, nu o fac de drag să apar eu pe sticlă. Deşi sunt multe voci care comentează destul de dur, că o fac pe vedeta, că vreau eu să fiu văzută. Nicidecum. Nu e pentru mine personal şi drept dovadă am refuzat şi banii, nu o sumă mică, pe care puteam să îi iau, perfect legal, pentru ceea ce fac, acolo, căsătorind cupluri. Dar am refuzat banii şi m-am gândit la câştigul enorm pentru oraş pentru că nu urmăresc prosperitatea mea, ci altceva!”
O perlă, asta va fi!
Provocată de Cristina Munteanu în privinţa planurilor de viitor pentru „un oraş greu de condus”, pledoaria Elenei Lăsconi, din finalul emisiunii, este memorabilă. Primăriţa a vorbit clar şi convingător, argumentat, ca un om edil cu temele bine făcute, cu o ţintă de atins: „Singura şansă pentru a face să renască şi să strălucească acest oraş, Câmpulung este turismul! Iar scopul este să îl transform în mandatul meu la statutul de staţiune turistică de interes naţional! Nu doar pentru că sună bine, ci pentru că astfel vom avea alocare bugetară de la Ministerul Turismului! Noi avem deja o pensiune de nivel înalt în zonă. Iar oamenii care doresc să investească în domeniul hotelier nu sunt puţini.” Acesta este doar un punct de plecare. Elena Lăsconi nu a putut prezenta un bilanţ extins al anului său de mandat, din cauza timpului restrâns al emisiunii. Dar nu a ezitat însă să îşi formuleze apăsat intenţia de a transforma oraşul în aşa fel încât să devină o perlă nu doar a judeţului, ci a întregii zone a Munteniei! Şi prim-gospodarul din Câmpulung va reveni periodic în studioul „Antenei 3” Piteşti, pentru a vorbi despre evoluţia lucrurilor. Dincolo de apariţiile Elenei Lăsconi la televiziunile locale sau naţionale, cert este că, iată, după 30 de ani, pentru musceleni se întrezăreşte lumina de la capătul unei îndelungi aşteptări.