Sfârşitul lunii mai. Începutul lui Cireşar. A şaptea zi din… Cuptor. Sunt termenele la care trebuia să fie predat, la cheie, pasajul subteran „Magnolia” din Piteşti. 7 iulie a fost ultima dată cerută de constructor şi îngăduită de conducerea Primăriei. Am crezut că vom asista la momentul festiv al inaugurării, dar…
Intervenţia primarului
Controversata lucrare, nu prin necesitatea ei, pe care nu o contestă nimeni, ci prin durata şi ritmul lent în care s-a muncit, a stârnit reacţii vehemente din partea multor cetăţeni. Locatarii din zona străzii Sfânta Vineri sau care doar trec dinspre centru spre Piaţa Ceair au fost afectaţi o bună perioadă de timp. Pasajul subteran fiind închis, ei au riscat traversând bulevardul I.C. Brătianu pe lăţimea sa de 16 metri, printre maşini. Primarul Cristian Gentea, la repetatele semnale de alarmă trase de cotidianul nostru, a trimis acolo Poliţia locală! Câţiva agenţi opreau, periodic, circulaţia rutieră pentru a traversa oamenii în siguranţă. Şi astfel, din fericire, pe carosabil nu a curs sânge, nu s-a petrecut niciun accident…
Dezamăgire
Edilul-şef şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a muncit. Ba chiar s-a arătat surprins că firma în cauză, Negreanu Constancon SRL, desemnată să execute lucările de refacere a copertinelor şi a zidurilor exterioare de la cele două intrări în pasaj, mai are şi alte lucrări contractate cu Primăria! Nu ştim dacă primarul va dispune verificarea modului în care firma din Slatina a reuşit să se impună pe piaţa lucrărilor de acest fel din Piteşti. În definitiv, el nu contestă dreptul fiecărui constructor de a se înscrie la licitaţii, dar cere seriozitate maximă atât în privinţa calităţii, cât şi în respectarea termenelor stabilite.
Iar în privinţa pasajului „Magnolia” a fost dezamăgit. „Constructorul ne-a mai solicitat un nou termen, 7 iulie, dată la care totul trebuie să fie gata…”, spunea săptămâna trecută alesul urbei. Am fost la faţa locului. Într-adevăr, lucrarea pare, la prima vedere, finalizată. Cele două copertine au fost montate, zidurile exterioare placate, totul străluceşte. În interiorul pasajului s-a făcut curat, iar piteştenii pot circula pe scările clasice, pentru că „rulantele” sunt „moarte”. Blocate, nu se ştie pentru cât timp. Desigur, asta nu i se poate imputa firmei Negreanu Constancon.
Schimbare de decor
Însă nici despre predarea la cheie a lucrării către beneficiar nu poate fi vorba, deoarece încă sunt înşirate materiale de construcţii care nu au fost ridicate. Plasa ce delimitează şantierul există în continuare şi creează disconfort vizual. Au fost schimbate însă panourile metalice care încadrează şi ele locul în care s-a lucrat. Nu mai sunt gri, ci… maro! Mai moderne, frumos lucitoare în soare. Finalizarea lucrării înseamnă, pentru orice cetăţean mai puţin interesat de coordonatele tehnico-inginereşti, eliberarea „terenului” de orice material de construcţii sau garduri, plase, panouri, desfiinţarea şantierului pe de-a-ntregul. Ceea ce nu se poate spune că se întămplă la pasajul „Magnolia”, pe care piteştenii îl doreau inaugurat la data vehiculată, 7 iulie. Paradoxal, în condiţiile în care lucrarea a fost finalizată, de ce încă nu se văd de la distanţă intrările în pasaj şi sunt camuflate? Dovadă a delăsării? A nepăsării?
N.r. Cu o zi înainte de a scrie, am trecut de două ori prin pasaj: la ora 8.20 şi la ora 15. Mizerie cât cuprinde, gunoaie peste tot, boxpaleţi improvizând stative, benzi fluturând în curentul creat aici. O doamnă trecută de 80 de ani urca, una câte una, cele 38 de trepte şi făcea la fiecare dintre ele un popas. Efectiv se chinuia să urce scările, fiindcă, întrebată fiind de câte ori face asta pe zi, a explodat: „Nişte nenorociţi! Îşi bat joc de noi!”
Da, are dreptate, asta e! Dar de ce nu reziliem contractul cu astfel de „antreprenori”? Că numai antreprenori nu sunt, ci nişte profitori pe bani publici. De care-şi bat joc!
2 Comentarii
dax
Nu sunt constructorii de vina.Sau nu numai ei.Contractul a fost defectuos incheiat iar dl.Primar ar trebui sa verifice modul in care s-a incheiat acest contract.Un contract cuprinde termene,conditii si penalitati.Nu trebuie sa te rogi de constructor sa-si faca treaba pe care a contractat-o.Inseamna ca este altceva la mijloc de tot se tergiverseaza lucrarile.Acest lucru intra in atributiile City Manager care ar trebui sa se implice in orice tip de problema de acest fel.
Vom vedea cum va fi dupa terminarea definitiva a lucrarilor pentru ca daca laterarele sunt libere si neprotejate,atunci la prima furtuna majora vom vedea pasajul plin cu apa iar iarna ghetus.
Am mai spus si o repet: acest pasaj are infiltratii de apa prin pereti de ani de zile si nu cred ca s-a avut in vedere si acest lucru.
dax
Atentie mare cand urcati si coborati pe scari deoarece coltarele metalice ale treptelor sunt partial rupte si pot agata incaltamintea care va conduce la impiedicare si cadere pe scari.
Dupa care vor incepe procese pt. daune materiale si despagubiri pt. accidentari.Toate acestea vor trebui platite de Primarie, adica bani publici.
Cine gestioneaza aceste bunuri publice ar trebui sa fie mai atent pt. ca daunele ar putea fi recuperate de la cei care nu-si fac treaba.
Multi o considera o treaba minora dar cand incepe circul ,nu va mai arata asa.