Un profesor aflat la pensie şi la o vârstă onorabilă, cu câteva zile înainte de a muri, cumpăra ţigări la bucată, neavând bani pentru tot pachetul. Acest om, după o viaţă petrecută la catedră, a murit sărac, dar nu s-a văitat niciodată de pensia lui mică. A trăit având în suflet idealul cultural, nu pe cel economic. Şi sunt mulţi dintre bătrânii noştri care se mulţumesc cu o viaţă simplă şi cu un trai liniştit. Profesorul respectiv infirmă spusele celor care cred că sufletul omului a ajuns să fie mişcat numai de cauze economice şi nu de alţi factori interni sau externi.
Cunosc destul de mulţi oameni care trăiesc de azi pe mâine şi se mulţumesc cu ce au. Or, politicienii nu fac altceva decât să-i tortureze cu tot felul de legi ale pensiilor, ale salarizării şi referitoare la convieţuirea socială. Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat recent că pensiile vor avea la bază dosr principiul contributivităţii, de parcă principiile celelalte le-am inventat noi. Legea pensiilor speciale, de exemplu, a fost făcută de Valeriu Stoica, liberal sadea, prin 2008. La fel, posibilitatea cumulării salariului cu pensia a fost legiferată de un guvern băsist. Deci, toate aceste legi sunt invenţii ale politicienilor, iar acum aceştia se bat cu pumnul în piept că vor face dreptate. Dar, de fapt, ce să mai aşteptăm de la o femeie care nu ştie nici ce vârstă are?! Iar dacă ştie şi s-a ferit să spună, din vanitate, e de rău, pentru că o asemenea femeie nu are alt argument decât cel reprezentat de vârstă. Or, în cazul în care chiar nu ştie, atunci este la fel de rău, nu pentru ea, ci pentru noi. Şi mai e ceva. Dacă în urmă cu câţiva ani a fost elaborată o lege a salarizării în trepte, până în 2022, politicienii nu au aşteptat acest an să li se dea salariul prevăzut în grilă, l-au luat anticipat. Or, când a venit rândul celor mulţi, de exemplu al profesorilor, această creştere a fost amânată, iar salariile îngheţate până la calendele greceşti…
Revenind la cunoştinţa mea, la profesorul-pensionar, acesta s-a îmbolnăvit zilele trecute de Covid-19. A fost internat de rude la un spital de specialitate şi dus imediat la ATI. Bietul om a fost părăsit de noroc, fiind îngrijit de două asistente medicale. Să nu credeţi că vreuna dintre aceste doamne avea ceva din Penelopa. Nu! Dar bolnavul nostru era protejat de Alcinous, ocrotitorul lui Ulise, care l-a păzit de asistentele puse pe harţă şi cu o frică patologică de moarte. Aflând la ce chinuri a fost supus dascălul meu, mi-am adus aminte definiţia meritului profesional din etica practică, care este un spor de valoare morală, un simţ al demnităţii personale ce te înalţă deasupră-ţi şi nu te coboară la necesităţii exclusiv economice. Adevărul e că portretele noastre psihologice pot fi culturale, religioase, economice. Astăzi, portretele economice sunt predominante. Or, doar cultura transmite un bun spiritual de la suflet la suflet, leagă trecutul cu prezentul şi abia apoi economia, pentru că numai din cultură luăm exemple de trai decent, puternice stări afective, apoi sinceritate, cuminţenie, modestie, respect pentru dreptate şi adevăr, omenie, isteţime, simţ artistic şi poetic, ospitalitate, sentimente de dragoste trainică, admiraţie pentru frumos, îndemn la bine, înlăturarea ispitei răului, păstrarea credinţei strămoşeşti etc.
Şi tot cultura este cea care ne dă demnitate. Iar un filosof german zice, cu privire la demnitate, că în această mare republică a scopurilor ce se cheamă viaţă trebuie să tratăm persoana omenească în noi înşine şi în alţii nu ca pe un mijloc, ci ca pe un scop.
Aşa că la o a doua infectare cu noul virus, bătrânul dascăl nu a mai fost ocrotit de nimeni. A murit, fiind înmormântat într-un sac. A murit scârbit de atâta dezumanizare la care au ajuns unii dintre noi. El a intrat trist în împărăţia veşnică a singurătăţii. Şi parcă îl aud din sacul mortuar spunându-mi că s-a născut în zodia Racului, că a fost blestemat să dea mereu înapoi şi să nu mănânce niciodată o bucată de pâine fără amărăciune. Bietul om a murit cu gândul că oamenii care lucrează în sistemul medical nu mai au o relaţie strânsă cu pacienţii lor. Această concluzie mi-a fost spusă de bătrânul dascăl la ultima noastră întâlnire.
Şi astfel, se păstrează din ideea unor meserii vocaţionale, cum sunt medicina şi educaţia, doar scopuri particulare şi birocratice. Profesiile acestea şi-au pierdut vocaţia. Oamenii au ajuns să-şi facă din profesiile lor ocupaţii fără participare interioară. În ochii lor, mai ales a medicilor, bătrânii şi-au pierdut demnitatea vârstei. Nu mai vorbesc despre bolnavi. Acum spitalele noastre au ajuns un fel de vamă a văzduhului, nu un loc de unde să te întorci sănătos. Lumea asta zorită reprezentată de elitele societăţii noastre nu umblă după mântuire, ci după chefuri cu fleici şi cu tarafuri de lăutari îmbrăcaţi în straie naţionale. Nici măcar nu se mai uită la omul care scoate cu sfială din buzunare puţinii bani şi scuipă cu putere pe degetele lui noduroase pentru a-i număra mai uşor. Îi ia şi-i bagă repede în buzunarele halatului alb, adică trasparent. O altă minciună!
18 Comentarii
IOANA
Mi-a plăcut articolul! e ca o filă de viață; emoționant! adevărat și trist!
Vasile
,,Cultura este cea care ne dă demnitate” – doar în condițiile în care mai e cultură pe plaiuri mioritice. Cultura, la fel ca și conștiința …
Miruna
Bine că doamna Turcan nu e ministru la interne sau la învățățământ! chiar să se încurce la numărul anilor?!
Maria
Așa e, cultura vine din adâncuri, pe cale orală din generație în generație, dar valorile despre care faceți referire, nu prea se mai regăsesc la generația actuală! poate doar în foarte mică măsură, într-un suflet de copil din Munții Apuseni! În rest, generația cu căști în urechi, are alte valori spirituale! păcat, aceasta e generația de mâine!!
Anonim
Toată lumea aleargă după bani. Exemplu dvs nu tine, profesorul face parte dintr o alta generație
marin
Foarte puțini oameni merg într-un domeniu pentru că au vocație! Prima grijă e să aibă serviciu, iar salariul să fie cât mai mare!
Anonim
Tristă realitate care reflectă o lume fără omenie și societate fără scrupule
Sorin
A murit scârbit de atâta dezumanizare la care au ajuns unii dintre noi. Asta e cel mai trist lucru! Oameni care au sfârșit într-un sac negru, închis ermetic!
Marina
Spitalul de la Mioveni are (deocamdată!) medici profesioniști, cu interes pentru meserie și mai puțin pentru: ,,Nici măcar nu se mai uită la omul care scoate cu sfială din buzunare puţinii bani şi scuipă cu putere pe degetele lui noduroase pentru a-i număra mai uşor. Îi ia şi-i bagă repede în buzunarele halatului alb, adică trasparent. In alte spitale, e jale!!!
Dana
Politicienii fac legi pentru interesul personal! Asta se stie!
Cristian
Ce salarii mărite, domnule, datoria externă a României a ajuns la 100 de miliarde de euro! pentru 30 de ani! vor plăti și nepoții și strănepoții! economia e la pământ!
Victor
Mor oamenii cu zile, pentru că asta e impunerea! suntem prea mulți pe fața pământului, iar resursele sunt tot mai puține! dar nimeni nu ia măsuri cu supermarketurile, care aruncă zilnic containere pline cu alimente, pe motiv că sunt perisabile: cornuri, pateuri cu brânză, chifle, baghete, fructe …Și dacă mai protestează câțiva tineri … nu mai aude nimeni!
Anonim
Mai bine zis, republica intereselor politicianiste
Anonim
Raluca Turcan, turcana, nu stie nici macar pe ce lume e, ce sa mai vorbim de varsta ei. Va dati seama dintr un care nu are nicio meserie sa ajunga chiar ministrul muncii. Asa ceva se poate intalni numai in Romania.
Andrei
Asa e, ,,a fost elaborată o lege a salarizării în trepte (până în 2022) politicienii nu au aşteptat acest an să li se dea salariul prevăzut în grilă, l-au luat anticipat”. Rata inflației a crescut și va crește, iar noi trebuie să plătim dobânzi pentru datoria externă!!
Costel
Nu sunt de acord cu posibilitatea cumulării salariului cu pensia, situatie care a fost legiferată de un guvern băsist!!! Poate ca oamenii acestia au experienta pe care nu au dobandit-o tinerii, dar totusi, e bine sa lucreze si tinerii in tara noastra!
Aurelia
Foarte trist! și adevărat: Bietul om a murit cu gândul că oamenii care lucrează în sistemul medical nu mai au o relaţie strânsă cu pacienţii lor.
Titi
Mi-a plăcut fraza asta: elitele societăţii noastre umblă după chefuri cu fleici şi cu tarafuri de lăutari îmbrăcaţi în straie naţionale!!!