S-a tot scris despre intenţia de amenajare a unei pârtii de schi la Moliviş, un proiect cu finanţare europeană care acum e ca şi îngropat. Măcinat de scandaluri, de plecări şi reveniri ale părţilor implicate în această investiţie şi de înfiinţarea a câtorva „comiţii” care să verifice de ce nu a mers treaba, proiectul s-a dus pe râpă…
Pârtia o ia la vale
Până acum, probleme erau doar sus la pârtie; în lipsa lucrărilor şi a utilajelor, ploile de la începutul verii, dublate de lipsa activităţii, au dus la deteriorarea ultimei porţiuni de drum, de acces la baza pârtiei. Acest tronson a fost pur şi simplu rupt de apele venite de pe versant. Mari probleme au apărut şi pe panta pe care trebuie amenajată pârtia propriu-zisă. Lipsa pădurii a dus la formarea unor adevărate „tranşee” de-a lungul acesteia, apa lăsând acolo urme adânci. Cum nu s-a intervenit imediat, nu ar fi de mirare ca întregi porţiuni de versant să alunece la vale, cu pârtie cu tot.
Un proiect „măreţ”…
Dar au început să apară probleme şi la componentele propriu-zise ale telegondolei. O mare parte din instalaţia adusă pe bani frumoşi din Austria este depozitată într-o curte din satul Căpăţâneni, în condiţii inadecvate. Iar rugina a pus stăpânire pe o parte dintre utilalaje, în special pe mecanismele fine, de precizie, ale telegondolei. Mai mult, aproape întreaga instalaţie a fost năpădită de vegetaţie, iar folia provizorie cu care erau acoperite componentele este deteriorată. După încă o iarnă, la primăvară totul va fi sub bălării. Şi uite aşa, natura va… acoperi acest proiect „măreţ”. În rest, la poalele pârtiei, acolo unde cu mai bine de un an în urmă fusese stabilită baza pentru utilaje, curtea este goală. Mai sunt doar două-trei componente ale unui pilon de telegondolă, mutate acolo de la Căpăţâneni în toamna anului trecut, când vremea încă permitea accesul.
Consiliul Judeţean cică nu se lasă
Dan Manu, şeful Consiliului Judeţean, declara la instalarea în funcţie că va continua lucrările la pârtia de schi de la Moliviş, dar pe etape. Din cauza nefinalizării proiectului până la 31 decembrie 2015, Consiliul Judeţean va trebui să returneze banii cheltuiţi de la UE, adică vreo 400.000 euro. Motiv pentru care acum se caută responsabilii pentru eşecul proiectului, preşedintele Manu solicitând şi un audit financiar care să ateste valoarea exactă a prejudiciului. Dar în afară de aceste discuţii, nu avem nimic concret şi… o nouă iarnă se va „aşterne” peste acest proiect, fără a se schia la Moliviş. „Alunecă” vorba că singura cale de finalizare a investiţiei ar fi ca proiectele declarate nefuncţionale să fie finanţate de la bugetul de stat. „Vrabia mălai visează”, zice românul.
DNA e pe fir
DNA a intrat pe fir în această afacere, procurorii Anticorupţie vizându-i pe cei care au blocat investiţia. Fostul manager de proiect, Constantin Dârzan, care şi-a dat demisia la 4 noiembrie 2015, îşi motiva atunci gestul prin lipsa asumării de către asociaţii ADI Moliviş a cauzelor întârzierii: lipsa banilor pentru cofinanţare, blocajul artificial în efectuarea plăţilor către asociaţie, lipsa capacităţii tehnice, administrative şi financiare a executantului de lucrări.
Flavius PETRESCU