Potrivit statisticilor INS, puterea de cumpărare a majorității românilor a scăzut vara aceasta, pe fondul pandemiei de coronavirus. Și nu vorbim despre bunuri de lux, neesențiale, ci despre produse de bază, care fac parte din coșul zilnic. Ȋn acest context, liderul PRO România Argeș, Bogdan Ivan, face un apel către Guvern să vină urgent cu măsuri concrete pentru salvarea economiei.
“Autoritățile ne vorbesc la televizor despre o criză macroeconomică, ȋn cifre, procente, deficit, PIB și alte noțiuni tehnice. Ei au impresia că această criză este doar pe hârtie și că poate fi rezolvată “din pix”. Stimați guvernanți, nu e deloc așa. Criza economică nu este doar ȋn statistici, ea se simte ȋn viața de zi cu a românilor, e cât se poate de reală. Dacă ați ieși din birouri, de la petreceri cu trabucuri scumpe și băuturi fine, dacă nu v-ați uita doar după contracte cu acuzații de parandărăt, ați observa și dumneavoastră că oamenilor le e din ce ȋn ce mai greu să ducă un trai decent ȋn țara pe care o conduceți. Vorbiți de luni de zile despre proiecte majore, despre investiții de miliarde, dar dați doar cu artificii când ȋncepeți lucrările la câțiva kilometri de autostradă. Nu mai avem timp de joacă! Veniți cu măsuri concrete pentru salvarea economiei, creați locuri de muncă, sprijiniți mediul de afaceri. Dacă nu sunteți ȋn stare, plecați acasă și lăsați-i pe alții să o facă”, a declarat Bogdan Ivan.
Angajații din 13 industrii, dintre care unele importante, precum cea auto, cea a ospitalității, a asigurărilor sau cea textilă au salariile mai mici vara aceasta, decât ȋn aceeași perioadă a lui 2019. Ȋn același timp, prețurile la produse de bază, precum cartofi, ouă sau brânză au crescut, arată INS.
“Statisticile respective fac referire la angajați, oameni care au peste salariul minim. Dar vă gândiți ȋn ce situație sunt, de exemplu, pensionarii care câștigă câteva sute de lei pe lună? Cum i-a afectat pe ei această creștere a prețurilor, ȋn timp ce veniturile lor au rămas aproape la fel? Căci “mărirea” oferită de Guvernul Orban, de la 1 septembrie, este, ȋn fapt, o tăiere, dacă luăm ȋn calcul inflația, dar și faptul că, potrivit legii, ei trebuiau să beneficieze de o majorare cu 40%. Citeam zilele trecute strigătul disperat al unei mame de copil cu dizabilități, a cărui alocație a crescut de la 311 la 369 de lei. Ea, mama, nu poate lucra, căci trebuie să fie permanent alături de cel mic. Spunea că statul român nu ȋi oferă un ajutor, ci o “umilință”, și are mare dreptate. Dacă lucrurile nu se schimbă urgent, cei care ne conduc vor cunoaște și ei umilința aceasta, la vot, pe 27 septembrie și pe 6 decembrie”, a concluzionat Bogdan Ivan.