De vreo trei luni încoace, redactori ai ziarului nostru monitorizează zilnic şantierul deschis în februarie sub ferestrele Primăriei Piteşti. În linii mari, acolo, în piaţeta din centrul municipiului, trebuie puse pavele noi, deci n-ar fi mare filosofie. O asociere de trei firme se ocupă de asta, dar, fiindcă are tot timpul din lume – autorizaţia de construire e valabilă până în februarie 2022! – nu se grăbeşte deloc cu lucrările. O zi se munceşte pe şantier, trei zile e pauză. Ieri-dimineaţă – ce credeţi? – era din nou pustiu. Iar apoi vine weekendul: vineri, sâmbătă şi duminică.
Ne veţi spune, poate, că sunt subiecte mult mai importante de dezbătut, cum ar fi, de pildă, parodia numită „moţiune de cenzură”, cu episodul doi: „excluderea din PSD a deputatului Cătălin Rădulescu”. Ăstea fac „rating”, nu-i aşa? Sau poate că trebuia să scriem din nou aici despre bâjbâielile guvernanţilor în privinţa începerii noului an şcolar. Sigur. O vom face. Dar cui lăsăm lucrurile aşa-zis mărunte, de care ne lovim zi de zi? Şi pe care vedem că nu le observă cei aflaţi în sfere înalte, cocoţaţi acum la tribune de unde perorează tot felul de preţiozităţi academice…
Cineva îmi vorbea recent, la superlativ, de primarul Cornel Ionică. De ce? Omul era mulţumit că undeva, în spatele „A”-urilor de pe bulevardul I.C. Brătianu, a fost amenajat un parc frumos, dotat cu aparate de gimnastică. Un lucru mărunt? Poate că da, în opinia unora. Dar foarte important pentru locatarii blocurilor din zonă, care trăiau cu teama că un investitor le va „trânti” acolo un bloc.
Îi auziţi, ca şi noi, pe candidaţii la Primăria Piteşti vorbind toată ziua despre lucruri măreţe – parteneriat public-privat, internship, business, habitat, call-center, smart city etc. E foarte bine. Dar ce spun eu? E extraordinar! Tindem, ca toată lumea asta, către o nouă tehnologie de comunicare, de optimizare a serviciilor în administraţia locală. E un obiectiv superior, lăudabil, dar, domnilor candidaţi ori politicieni, coborâţi puţin din navetele spaţiale şi observaţi că noi, la Primărie, la serviciile care lucrează cu oamenii, nu avem nici măcar un copiator pentru documente („xerox” – în limbaj popular)! Şi umblăm cu hârtiile de colo-colo, pe la librării! Aparent, e un lucru mărunt. Doar aparent.
Da, avem nevoie de oameni inteligenţi, care – pe baza unor strategii bine fundamentate – să creioneze oraşe inteligente. Dar, nu ştiu, mi se pare lipsit de bun simţ să promiţi în campania electorală atâtea lucruri futuriste, în timp ce şantierul din centrul municipiului e aproape încremenit, blocând de luni bune accesul public şi afacerile comercianţilor din zonă.
E clar că, până la „smart city”, ne mănâncă lopata şi cazmaua!
3 Comentarii
Goargăș
Aveți mare dreptate! Îmi aduc aminte cu plăcere despre lupta dusă pentru redeschiderea Teatrului de Vară de către dv, dna Mirela Neagoe, alți redactori, împreună cu subsemnatul Goargăș. A fost o reușită, poate se repetă la șantierul de lângă Primărie.
P.S. Atunci am pus un pariu (riscant!) cu un domn Puiu. L-am câștigat. Domnul respectiv nu mai comentează de mult timp, sau poate nu-și mai dă ,,numele”. Se poate spune că a zburat puiul cu ața…cu pariu cu tot? Eu tot mai sper!
Anonim
Precis, vă mănâncă-n cur, de la atâta stat …degeaba !
Anonim
Te mănâncă limba, că la tine tot aia e…