Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare și directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, au fost azi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești, unde este pus în funcțiune aparatul de plasmafereză, folosit pentru tratarea celor infectați cu virusul COVID-19, printr-un tratament inovator.
Pe 15 aprilie a fost încheiat un protocol între DSP Argeş şi firma Besmax Pharma, prin care a fost pus la dispoziţie, cu titlu gratuit pentru un an, Centrului de Transfuzie Sanguină din Piteşti un echipament nou de plasmafereză. Acesta este folosit la colectarea de plasmă umană şi este însoţit de 100 de kit-uri de colectare plasmă cu scopul de a se asigura accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi.
Prefectul Emanuel Soare și șeful DSP Argeș s-au implicat pentru a pune în folosință cât mai repede aparatul, existând deja 63 de argeșeni vindecați de COVID-19, care ar putea contribui la însănătoșirea semenilor lor.
”Vom face toate demersurile necesare ca acest aparat să rămână în continuare în județ”
Prefectul explică cum s-a reușit aducerea acestui aparat în Argeș și spune că în scurt timp el va putea fi folosit.
“La nivelul județului Argeș, cu eforturi aproape supraomenești, am adus un aparat de plasmafereză. La un moment dat erau trei astfel de aparate, la nivel național. Am aflat de această oportunitate, am intrat pe fir, am făcut toate demersurile necesare. Am aflat la 3 zile de la semnarea protocolului dintre firma respectivă și Ministerul Sănătății, apoi a fost făcut un protocol între Institutul Național de Hematologie și Ministerul Sănătății. În aceeași zi, protocolul a ajuns la Instituția Prefectului Argeș, am contactat Centrul de Transfuzie Sanguină Am modificat protocolul dintre firma respectivă și Ministerul Sănătății, pentru ca aparatul să fie primit de către Direcția de Sănătate Publică, pentru că protocolul inițial prevedea ca aceste aparate să vină direct la Centrele de Transfuzie Sanguină. Mă bucur sincer că vom folosi în Argeș un astfel de aparat, e o chestiune de câteva zile, timp în care formarea personalului va fi gata. Vom identifica donatorii eligibili pentru acest aparat, sunt singur că persoanele care s-au vindecat vor fi dornici să ajute la tratarea altor pacienți. Sunt sigur că vom găsi donatori suficienți la nivelul județului Argeș. Dacă nu, punem la dispoziție această infrastructură pentru a putea primi donatori și din alte județe. Noi vrem să facem tot ceea ce ține de noi pentru a însănătoți sistemul medical argeșean, pe de o parte și, bineînțeles, argeșenii. Ne bucurăm, este un moment important, putem contribui la tratament și la vindecarea bolnavilor COVID. După trecerea acestei perioade, vom face toate demersurile necesare ca acest aparat să rămână în continuare în județul Argeș, tot prin donație sau sponsorizare și sunt sigur că vom putea trata și alte infecții”, a declarat prefectul Emanuel Soare.
Sănătatea donatorilor nu este pusă în pericol
Directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, îi îndeamnă pe cei vindecați de COVID-19 să doneze plasmă pentru tratarea altor pacienți. “Astfel de aparat mai există la Iași și Timișioara, vor mai urma încă 14 aparate, după informațiile mele. Donatorii se încadrează în procedura națională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol. Investiția noastră practic este zero. O parte dintre consumabile ne-au fost puse la dispoziție, o parte dintre kiturile de recoltare vor fi achiziționate prin Programul Național de Sănătate”, a declarat Alexandru Guiță.
Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești, a explicat că metodologia de recoltare este cuprinsă într-un ordin de ministru. “Prin ordinul 654 al ministrului Sănătății se descrie metodologia corectă de recoltare și administrare a plasmei de la pacienții COVID vindecați de acest virus. Ne vom mișca cât putem de repede să recoltăm această plasmă”, a spus Monica Chiran.