Politica are multe înţelesuri şi mai multe înfăţişări. Ea poate să aducă foloase, dar şi multe capcane. Deocamdată am enunţat un principiu. Acest principiu este atât de adevărat, încât am zeci de exemple pentru a-l argumenta. Demisia ministrului Sănătăţii, Victor Costache, şi faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost trecut „medic” la testarea pentru coronavirus reprezintă numai două dintre astfel de capcane întinse de politică. De ce insist pe această idee? Răspunsul nu este greu de dat: atunci când declari stare de urgenţă, trebuie să faci un pas în spate, ca politician, şi să-i laşi pe specialişti să se ocupe de situaţia în care se află ţara. Însă, la noi, obiceiurile vechi se ţin de om aşa cum orbul se ţine de gard. Guvernul liberal ţine să apere prin starea de urgenţă nu numai ordinea în stat, cum o înţelege partidul liberal, ci şi ordinea politică, adică supremaţia PNL împotriva curentelor populare, care devin tot mai puternice şi împing la suprafaţa vieţii noastre publice şi alte idei în afara celor ale liberalilor. Nu voi spune aici care sunt astfel de idei, însă una dintre ele ar fi susţinerea, chiar în condiţiile pandemiei de Covid-19, a economiei naţionale, pentru ca, mai târziu, să nu murim de foame. Cum să fie această susţinere? Răspunsul ar trebui dat nu numai de liberali, care, întâmplător sau nu, se află acum la putere, ci şi de alţi politicieni, fie ei de stânga sau de dreapta, dar nu trebuie uitaţi nici întreprinzătorii economici, cei care lucrează exclusiv în domeniile economiei noastre. Și nici țăranii, răspunzători de pâinea noastră zilnică.
Prin urmare, lumea nu e interesată acum de programele politice, ci de ce spun specialiştii în boli infecţioase. Sigur, scriu aici ca ziarist, alături de mulţi ziarişti. Nu fac referiri sociologice sau psihologice pentru a deveni obiectiv. Şi nici politice. Însă nu pot să nu scriu că până şi în condiţiile actuale lupta politică dâmboviţeană continuă să-şi facă tema. Nu mai dau exemple. Nu acesta este subiectul articolului. Dar politicienii parcă nu-şi dau seama că starea de urgenţă în care se găseşte astăzi ţara este o stare anormală, care tulbură întreaga societate, de sus până jos, cu referire directă la libertăţile noastre şi care presupune trecerea atribuţiilor importante ale statului de la o autoritate la alta, de la o putere la alta. De aceea, din perspectiva ordinii de stat, Ministerul Afacerilor Interne a devenit prima putere, având în vedere că nu toţi cetăţenii sunt dispuşi să respecte ordinea de drept în timpul stării de urgenţă. Multe grupuri de cetăţeni sunt cuprinse de iresponsabilitate, dezmăţ sau stări anarhice. Zilele trecute, de exemplu, în condiţiile în care autorităţile ne-au cerut să stăm în casă, la Borleşti a avut loc o nuntă, la care participau sute de petrecăreţi. Drept care, este greu să judecăm prezentul pe care îl trăim nemijlocit. Însă un lucru este cert pentru oricine dacă încă nu s-a înţeles până acum: suntem în stare de urgenţă! Dar mulţi cetăţeni, aş putea spune chiar politicieni, nu ştiu ce înseamnă situaţia aceasta. În mare parte, ea înseamnă trecerea sarcinii de ordine în ţară de la puterea democrată parlamentară la Ministerul Afacerilor Interne, ordine oarecum normativă şi imperativă. Ea mai înseamnă că se urmăreşte ordinea socială, ordine care presupune solidaritate umană. Și, nu în ultimul rând, ba chiar în primul rând, este vorba de ordinea sanitară, ce se află în primele rânduri în lupta cu noul virus.
Aşadar, starea de urgenţă este impusă de o realitate anormală, excepţională, care tulbură întregul climat social prin suspendarea anumitor libertăţi publice şi prin afectarea atitudinii noastre spirituale.
Prin urmare, lupta politică nu trebuie să înrăutăţească situaţia în care se găseşte ţara, după cum o eventuală complicitate între anumite tabere politice nu poate desigur modifica normativele stării de urgenţă. Altceva se cere astăzi mai mult ca niciodată. Şi anume, atitudini identice ale specialiştilor cu cele ale politicienilor. Cum putem atinge acest scop? Dovedind că puterea guvernamentală, dar şi cea din opoziţie pot să înlesnească munca celor aflaţi în linia întâi a luptei împotriva pandemiei. Să demonstreze că doresc, cu toată seriozitatea, să ia măsurile politice ce se impun în lupta cu noul virus şi, cu toată autoritatea, să elaboreze înlesniri financiare pentru cetăţenii vulnerabili, astfel încât ţara să nu intre în haos. Şi mai e nevoie ca în sprijinul democraţiei, pentru care cu toţii ne batem cu pumnul în piept, să nu întrebuinţăm în numele stării de urgenţă manipularea sau autoritatea excesivă faţă de cetăţeni, fiindcă atunci nu vom mai putea desluşi unde sfârşeşte starea de urgenţă şi unde începe autocraţia. Iar dacă guvernul liberal va dovedi că înţelege să întărească, odată cu starea de urgenţă, şi regimul de drept şi de libertate, cum este el înţeles într-o democraţie şi nu poate fi înţeles altfel, silite vor fi şi celelalte forţe politice aflate în opoziţie să-i dea sprijin în mod loial şi dezinteresat. Dacă acest guvern va merge însă mai departe pe calea pe care a început-o – fără să mai dau exemple – atunci forţele politice aflate în opoziţie trebuie să-l combată fără şovăire. Fiindcă există primejdia ca prin exces de zel să se slăbească ceea ce este mai rezistent şi mai sănătos în sufletul acestui popor: conştiinţa libertăţii personale, deschizându-se astfel calea aventurilor autocrate. Şi îmi dau seama cât de primejdios este pentru ţară amestecul dintre politică şi starea de urgenţă, care tinde să zăpăcească acest popor cândva atât de cuminte.
24 Comentarii
marin
Starea de urgență este o situație nouă pentru toți, fie politicieni, fie oamenii de rând. Românii, ca alte popoare din Balcani, sunt recunoscuți ca fiind cam indisciplinați. În România e necesară coordonarea de către armată, altfel nu se poate! Dar nici apariția pe stradă a tancurilor și a soldaților cu arma pe umăr nu pot să o înțeleg! Ce vremuri! Scrieți despre acestea, ca să rămână în istoria presei argeșene! Bravo pentru articol!
Anonim
Ce limbă îmbăloşată la curu lu Savu !
Anonim
La cât ești de prost ești, mai pui doi lei și iei o pâine, de un leu!
Popa
m-ai….nu ,,mai,,…..analfabetule
Anonim
Să mori tu? Mai citește…vezi semnificația…
Anonim
Prostule, nu mă pun pe mine ,,m”, ,,m-ai”, ci e vorba de o adăugare ,,mai”, peste…
Anonim
Așa e! Politicienii sa se retragă!
Ely
Exact asta vor să obțină:să ne zăpăcească de cap, să nu mai știm ce e bine si ce e rău ca să ne conducă după bunul lor plac. Ne-au virusat la propriu și la figurat ca să ne mai taie din bani și mai grav să taie în continuare pădurile. De ce nu dau ordonanțe de urgență să nu mai taie pădurile?Ăștia de ce au voie să iasă?
Nu mă tem de Corona cât ma tem să ies pe stradă, la bancomat, de frică să nu mă amendeze!
Raducu
Asistăm in ziua de azi la transhumanta ideilor eliptice care încearcă să zadarniceasca involutia morală a poporului român dar întâmpină opoziție din partea unor viței agramati si inutili societății!
Anonim
Si tu faci parte din elita. Doar folosești un cuvânt elitist, ecliptic, desteptule. Dar, din păcate, te cheamă răducu, ca pe vițelul bunicii de la tara. Asta e, nu ești deștept, ci ipocrit.
Remus c
Încă mai avem armata , încă mai avem speranta . Acum , bravii nostrii militari , ne vor arata încă o dată de ce armata rămâne pentru noi cea mai de încredere si nobila instituție. Bravo , domnule savu !!
Anonim
Fa-ti curatenie in ghetou, spala-te mai des si ai grija sa iti construiesti o relatie pe termen mediu pentru ca dupa ce iti vei lua permisul de conducere numai armata va fi aceea care va tine ceilalti participanti la trafic departe de mirosul fetid pe care il emani. Un sforait pe borna iti doresc…
Anonim
Ce-ai mă, bolnavule, cu omul? După cum te simt, fetid ești tu. Și retard.
Anonim
Cine vorbeste?tu,Brutus?mirosi a moarte
Anonim
Diasporezii lui iohannis in loc sa dea muie-psd, a dat tarii întregi!
Dora
Citesc si mă minunez!o grămadă de samani, vrăjitori in ale limbajului scriptic elevat dar fără miez in ideile pe care ,tardiv,încearcă să le exprime!de fapt,sunt niste antropoide ratate, invidioasă pe un om cult,elevat si cu bun simț!Niste,asa zisi,vechi prieteni,exilați din anturaj, care acum,rănesc după atentie!in concluzie, niste RATAȚI!!!
Aaaaa
Eeeeeeeee uita cine vb……
Freud
Dacă aș scrie un articol,l-aș intitula generic:Omul si maimuță!de ce?simplu.comentatori de bun simț si serioși dar si maimuțe, care vor să fie oameni!aceste maimuțe rautacioase își aruncă veninul vorbind in afara subiectului. Acest tip de umanoizi,denumiți de Freud ca nulități absolute emană orice numai inteligență nu!
Irina
Având în vedere cele spuse de Alunita cred ca se face o neînțelegere si sunt dus in eroare. Adică eu sunt in starea de urgență si nu stiu ce sa fac. Eu iubesc pe Alunita si nu stiu cum sa fac sa ii zic. Sint blonda si cu fundul bombat mai frumos ca al sefei sale. De curând am aflat ca e si potent in starea de urgență fiindca e statut si are multă brânză de dat cand o face cu mina sa stanga la calculator cand scrie articole si se uita la poze cu fetite. Eu cred ca in armata a avut ceva sechele dar e frumosul meu si il iubesc. Eu Ma gandesc sa fac un copil cu el in starea de urgență dar distanta de 2m ne separa si astfel o fac virtual onlain cu el. Te pupam sa mai scri asa ceva esti cel mai tare Savule si plus de asta sa-MI lasi si mie testament in acesta stare ca sa-ti mănânc pensia specială pe care o iei tu prin munca pe care ai depus o in cadrul armatei sa ne aperi tara de ipocriți de tigani care ne fura tara si de nemți. Te pupam ipitentule
Anton
Având în vedere starea de urgență si solidaritatea pe care trebuie sa o aiba populația, domnul Savu ar trebui să fie solidar cu cadrele medicale având în vedere că a fost cadru militar si ar trebui să fie prezent pe frontul de luptă cu acest inamic invizibil si sa consolideze pacienți si doctori nu sa stea ca un șoricel pitit în casa , practic sa fuga de responsabilitate. Te rugam sa donezi pensia specială și să fiii la datorie. Ca daca nu facem greva la tine la munca . Fi la datorie si ajutati semeni: colegi, cadre medicale, pacienți avem nevoie de tine. LASULE
Dora
M-am intrebat mereu de ce dl Savu nu reactioneaza la aceste comentarii atat de rautacioase. Mult timp nu am putut sa raspund la aceasta intrebare. Dar abia astazi mi-am dat seama ca, avand in vedere pregatirea unora dintre acesti comentatori, nici nu are rost sa ripostezi. Rautatea lor se combina cu prostia. Daca ne luam după pregătirea celui care se intituleaza Anton, vom observa ca acesta are multe lacune in ceea ce privește limba romana. Deci e vorba, in cel mai fericit caz, de un individ care are cel mult zece clase, cat avea nevoie un puradel de la tara pe timpul lui Ceaușescu. Si nu e vorba de a scapa o litera sau a scrie gresit un cuvant, ci de greseli grave ce tin de pregatirea gimnaziala. Uitati-va cum scrie „fii”. Deci acesta este răspunsul la întrebarea mea. Probabil ca dl Savu nici nu le citește.
Anonim
Bă, Antoane, analfabet mai ești. ,,…și să fiii (fii) la datorie…” ,,Fi ( fii) la datorie și ajutăți (ajută-ți) semeni (semenii)” ,,Lașule (!)”. Ești prost ca noaptea și emiți păreri. Hai, mai dă-o dracu’!
Anonim
Carei treaba ta pai misoginule!
Dorin
Anton are dreptate dece nu face consiliere psihologică la pacienți care sunt bolnavi și la doctori care îi tratează. Să-și doneze pensia ai specială pe care nu o merita deloc. Eu as da acea pensie la doctori sau la o familie familii pe fiecare luna, asa poate vei fi mai bine vajut pe …….. .