Tragedia micuţului care în urma unei anestezii generale a decedat azi a declanșat un semnal de alarmă! Acum, lumea medicală „suflă şi în iaurt”. Până azi, majoritatea dentiştilor puteau interveni cu ajutorul anesteziei generale, iar astăzi, când cazul băieţelului a ajuns în presa naţională, niciunul nu mai recurge la această procedură medicală.
Frica oricărui pacient
Frica de dentist nu este un fenomen neobişnuit, mai ales la copii. Dacă micuţul pacient are o fobie sau suferă de anumite boli, singura posibilitate prin care dentistul poate interveni este cu ajutorul anesteziei generale. Însă anestezia generală, care presupune o dotare specială, nu se face oriunde, oricum şi de către oricine, pentru că există riscuri enorme. Locul în care se face procedura este foarte important. Nu este de ajuns un simplu cabinet stomatologic pentru că dacă se întâmplă ca medicul să fie depăşit de situaţie trebuie să poată interveni rapid şi cu maxim de eficienţă.
Tiberiu Irimia, medic specialist în medicină dentară, specializarea implantologie, doctor în ştiinţe medicale, îi sfătuieşte pe părinţii care îşi aduc copiii la dentist să se gândească foarte bine înainte de a opta pentru o anestezie generală.
Tiberiu Irimia: „Este o modă foarte greşită, percepută atât de unii părinţi, cât şi de unii medici stomatologi, aceea de a-i face unui copil sedare sau anestezie generală. Pentru pacienţii fricoşi sau mai sensibili, există alte metode. Nu recomand la copii nici intervenţia cu sedare, nici anestezia generală. Sunt suficiente anestezia locală şi anestezia regională pentru orice tip de intervenţie stomatologică, fie uzuală, fie chirurgicală. Riscul de a supune un copil la o anestezie generală este major! Poţi respecta procedura perfect şi, cu toate acestea, riscurile ca minorul să nu se trezească sunt foarte mari. Chiar dacă procedura e perfect îndeplinită poţi avea riscuri. Pentru că organismul uman e foarte sensibil. De aceea este bine să se facă o evaluare amănunţită înainte de anestezie. Anestezia generală este o metodă care se foloseşte în toată lumea civilizată, dar riscurile sunt mari, în general, atât pentru copii, cât şi pentru oamenii în vârstă. Până şi în cazul adulţilor, riscurile sunt mari, dacă procedura nu este atent pregătită înainte. Cu atât mai mult în cazul copiilor. Chiar dacă pacientul pare foarte sănătos şi procedura e perfect făcută, riscurile sunt tot mari. Cred că pentru siguranţa pacientului este foarte bine ca intervenţiile cu anestezie generală să se facă având în clinică o secţie de ATI puternică. În general la anestezie în cazul persoanelor care au până la 14-15 ani apar reacţii adverse în proporţie de 20%, care se pot rezolva foarte uşor într-un serviciu ATI.”
Dr. Tiberiu Irimia este de părere că cea mai sănătoasă rămâne metoda clasică, de câştigare a încrederii copilului în dentist, deşi această procedură necesită mai mult timp la cabinetul stomatologului.
Moartea lui Michael Jackson
Anestezia generală sau analgosedarea nu sunt proceduri uzuale în cabinetul stomatologic, însă se practică atunci când copiii nu pot fi stăpâniţi pentru a se lucra cu anestezie locală. Stopul cardio-respirator poate interveni în cursul unei anestezii generale. Analgosedarea (sau anestezia intravenoasă) este folosită pentru proceduri chirurgicale de durată scurtă (maximum o oră) cu stimul dureros de intensitate scăzută şi pentru proceduri în scop diagnostic (de exemplu, colonoscopie sau endoscopie). Este foarte important ca pacientul să respecte postul alimentar şi hidric (să nu mănânce minimum şase ore înainte şi să nu bea apă minimum două ore înainte). Pe tot parcursul intervenţiei, funcţiile vitale ale pacientului trebuie supravegheate de către medicul anestezist. După o astfel de procedură, pacientul poate fi externat în aceeaşi zi, fără prea multe restricţii. Situaţia s-a complicat însă în cazul copilului din Piteşti.
Clinica în care i s-a administrat copilului anestezia generală a transmis că este autorizată de Ministerul Sănătăţii să facă anestezii, până în prezent „efectuând cu succes peste 100 de tratamente cu anestezie”.
Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizaţii pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual, a afirmat marţi ministrul Sănătăţii, conform www.hotnews.ro. Victor Costache a adăugat că „se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii”.
Propofolul, o substanţă anestezică utilizată pe scară largă în spitale, este medicamentul care a provocat moartea lui Michael Jackson, pe 25 iunie 2009. Michael Jackson numea propofolul „laptele” lui. Este o substanţă albă, uleioasă, care este injectată în venă. Acţionează în 40 de secunde, dar îşi pierde efectele relativ repede. Pacienţii se trezesc fără dureri de cap şi nu suferă de greaţă, nu îşi amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii l-a inclus pe lista „medicamentelor esenţiale”. Propofolul scade tensiunea arterială şi încetineşte respiraţia, motiv pentru care pacienţii trebuie să fie monitorizaţi.
Doar două clinici au ATI
Personalul clinicii stomatologice din Piteşti este anchetat pentru ucidere din culpă. Colegiul Medicilor Stomatologi s-a autosesizat şi urmează audierile cu medicii şi cu părinţii pentru a afla ce s-a întâmplat exact în cabinetul medicului stomatolog. DSP Argeş a amendat clinica cu 20.000 lei, pentru că nu dispune de secţie ATI. În Argeş sunt doar două clinici stomatologice private care dispun de secţii ATI.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, azi, că DSP Argeş a suspendat activitatea clinicii stomatologice în cauză.
5 Comentarii
Anonim
Nu este corec (nici din punct de vedere medical si nici macar uman)ca cineva sa faca afirmatii sau sa exprime pareri intr-un domeniu pe care nu-l cunoaste!Un medic stomatolog nu poate exprima pareri despe anestezie cum nici invers nu se poate(este ca si cum un inginer ar da explicatii medicale)!!In aceste zile am auzit multe ipoteze, pareri ,presupuneri despre cele intamplate!Nu a fost insa nici un anestezist rugat sa-si expuna parerea!Asta se cheama dezinformare cu sau fara rea intentie !
Anonim
Subscriu
Anonim
Perfect adevarat ! Acum spune-ne bussinesul personal pe care il vizezi dupa aceasta expunere de motive..
Anonim
Eu nu cred ca o clinica vrea sa şi omoare clientii,,dar ca se dau autorizatii dupa legi care probabil nu suntin parametrii normali,or dupa uneori dupa ureche, asta da,,cred,,deci nu ai siguranta completa ,noroc sau nenoroc?..ce ar trebui sa stim cand semnam un acord,,pana atunci cei in cauza sunt pe viata traumatizati,,
Anonim
CORECT!! Nu știu de ce se continua în dezinformare asupra publicului, îndeosebi părinți!! Am un copil cu handicap grav, retard, chiar ce trebuie să fac să nu i tratez dantura dc are nevoie eu bine CUM ALTFEL?? O clinica cu renume din Pitești mi a cerut pt o extracție și o pmombita 3996lei!!exact,asta i suma, câți părinți și o pot permite, de ce statul nu pune la dispoziția copiilor și i se ție ATI la Spitalul de Copii Pitești??