Odată cu înaintarea în vârstă încep să văd trecerea timpului cu „ochii spirituali” şi mai puțin din perspectiva fizică a zilelor sau anilor. Aceasta este răsplata vârstei mele actuale. Mă feresc de o eventuală întrebare: „Asta a fost tot?”. Întrebare născută din sărăcie spirituală. Drept care, ideea unui filosof francez despre „durată” mi se pare deosebit de inspirată. Iar dacă prima durată a vieții ne-o petrecem, în mare parte, descoperind cine suntem, în a doua jumătate apar obiective diferite. În timp ce prima parte este dirijată spre a ne forma ca oameni – lucru cam rar întâlnit astăzi – asigurându-ne veniturile necesare traiului, întemeierea unei familii și creșterea copiilor, cea de-a doua este destinată realizării armoniei cu transcendența, respectiv cu Dumnezeu. Trecut de prima durată a vieții, așadar, am făcut și eu un scurt popas la cumpăna dintre ani, spre a-mi da seama despre trecut și a mă orienta în viitor. Deci, am făcut şi eu reflecţii diverse în acest sens, dar nu am putut ajunge la rezultate mulţumitoare, văzându-mă constrâns a recunoaşte, de exemplu, că nu mă aflu pe o direcţie bună în plan personal, ci stau încă, întocmai ca Hercule (o spun cu umor), între cărări.
Prin urmare, am trăit în timpul sărbătorilor de iarnă câteva momente esenţiale care m-au făcut să văd că destule merg prost în existența mea socială, dar cele mai multe „nu sunt din vina mea”. Momente care ridică o simplă şi decisivă întrebare: cine e vinovatul? Răspunsul imediat ar putea fi că politicienii dâmbovițeni. Dar dacă am judeca mai în profunzime, am vedea cum fiecare român exprimă o sentinţă, fiecare e un justiţiar. Nici măcar Iisus nu a scăpat de criticile noastre! Într-o postare pe Facebook politicianul Iulian Bulai, de la USR, chiar în timpul sărbătorilor de Crăciun, a scris că Iisus este născut de o copilă şi că a fost recunoscut de către un bărbat trecut de prima tinereţe etc. Or, intervenţii de acest fel pun în evidenţă faptul că în societatea românească există încă deschisă lupta dintre biologie şi metafizică, între decadele vârstelor noastre și componentele spirituale. Poate că acest tânăr politician nu are nevoie de Iisus, dar eu, la vârsta mea, am precum are nevoie un copil de tată.
De aceea, astfel de idei pot fi pentru unii dintre noi monstruoase, dar pentru alţii doar amuzante. Însă, pentru mine, ele strivesc toate nuanţele libertăţii de exprimare şi nivelează potenţele personale de gândire. Nu rămân în joc decât două sau trei adevăruri ale spiritualităţii unora dintre tineri, care sunt, de fapt, simple reflexe ale noului pozitivism. Vrei o religie? – te întreabă ei. Iată un carnet de partid! Vrei o metafizică? Iată o postare pe Facebook! Vrei o pasiune? Iată o blasfemie! Cheia adevărului, cheia tuturor adevărurilor, așadar, stă în emblema partidului din care faci parte, care ţine loc de conştiinţă, de inteligenţă, de simţire şi de acţiune.
Pe de altă parte, punctele de referinţă ale politicienilor noştri se află în ce au moştenit de la regimurile anterioare, chiar dacă vorbim de regimuri autocrate. Şi astfel, societatea noastră politică nu e decât o harababură folclorizată, care, de cele mai multe ori, rămâne de neînţeles pentru oamenii obișnuiți.
Numai Caragiale, el, da, a ştiut să pună în scenă felul în care specificul nostru balcanic se manifestă în politică. Iată de ce cred că timpurile actuale se potrivesc mai mult cu „Rinocerii” lui Eugen Ionescu decât cu „O noapte furtunoasă” a lui I.L. Caragiale! În consecinţă, avem de-a face astăzi cu o generaţie nouă care vede în cugetare un resort al indiferenţei şi al manipulării, nu un stimulent pentru un scop în viață, aşa cum vedea generaţia mea. O generaţie actuală a vitezei, afacerilor, simţului practic, trepidaţiei, instabilităţii, publicităţii, luxului. În trecut, un gând se exprima prin dialectică, cel puțin teoretic, acum se exprimă psihologic. Sociologul englez Andrew Samuels spune că „urmărind la televizor revoluția română în decembrie 1989, urmărindu-i pe muncitorii și studenții neînarmați care refuzau să părăsească străzile și cum erau împușcați în timp ce Armata se lupta cu Securitatea, am ajuns să mă lămuresc ce înseamnă politica ajunsă în stadiul psihologic” („Psihicul politic”, 2011). Din păcate, spune Samuels, poporul român va avea în continuare nevoie de curajul lui grandios. Însă, ceea ce nu știe sociologul englez este că cineva ne-a învins cu laşitate, căci ne-a amăgit cu idealuri.
În aceste zile ale începutului de an, aşadar, când, în trecut, fetele aruncau bucăţi de cositor în apa limpede din doniţe pentru a-şi vedea chipul iubitului – obicei românesc uitat – arunc şi eu o bucată de cositor pentru a vedea chipul României de mâine, dar mie îmi iese la suprafaţă, candid şi surâzător, chipul celui care l-a mai răstignit încă o dată pe Iisus Hristos. Înspăimântătoare imagine. Tristă profeţie. Şi mă sperie gândul acesta, cum zice cronicarul, pentru că e vorba de chipul unui tânăr politician. Şi totuşi, după bunul obicei al pământului, să sperăm că anul 2020 va fi mai bun decât cel care abia s-a petrecut.
16 Comentarii
Anonim
Cursă …cu obstacole a unei RÂNDunici/cutră bătrână/securist „socio-psiho” …”alt ‘coperit”… de ridicolul copistului de Evanghelii din „VIlele/Culele/ Domneşti” … de la Valea Mare’a Ştefăneştilor (centru…urban/civic/(!) …unde editorialistul nostru păzeşte… ETERNITATEA ((„iea”, sb.feminin !) …”sunat”, totuşi, prea des/ insistent de …doamne „palyde”… „inrâurite”/”ridate”, adică …de vremurile grele …dar şi…ieşite de sub tutelă !… Ca să mai uite de numărul ultim… ‘ratatat”.al anilor , editorialistul nostru scrie înciudat la/ despre … ultima lui încercare / eseu/ cu Jenny …”Autoritatea Biologicului asupra Metafizicii”/Ioana din Palatul rustic de peste „stradă” fiind cu mult mai tânără decăt as/inul din el (!) …Dar, dacă te vrei menționat/citat…cu tonusul…cât mai ridicat/ învârtoşat , în ciuda DEPRESIEI „Patronatului”…şi a „amenințărilor multiple”/ cu … „eradicarea”…CUMULULUI Pensie /şi cu/ + Salariu …de la Statul româneşte (!)…călare pe câte un „editorial”/ (Bonus !)…la ARGEŞUL (privat) …TREBUIA să încerce măcar …NU ?!…
Anonim
Moșule, esti atat de toxic incat nu mai comenteaza nimeni in proximitatea ta fetida, plina de sminteala
Anonim
E un demers plin de învățăminte pentru orice om care trece cumpănă dintre ani. Mi-a plăcut ideea cu ochii spirituali. Deci nu culoarea ochilor da frumusețe lor, ci modul cum privești viață. Așa e!
Diogene
Noii politicieni din pacate se dovedesc extrem de superficiali. Cel mai grav e insa ca sunt incompetenti peste tot in etajele guvernarii. As fi vazut o reteta de succes in impletirea elanului tineresc al noilor generatii cu experienta „vechii” clase. Dar nu, fiecare pentru el si se razboiesc urmand ca cei ce vor pierde sa fie tot muritorii de rand.
Cam asa se profileaza anul 2020.
vasile
Cred că vremea cea mai potrivită pentru reflectare spirituală e cea a vârstei matale!; la tinerețe, ,,încurcate mai sunt căile Domnului”… Dar vine vremea pentru fiecare!
Decebal
Anul 2020 va fi marcata de alegeri. Oamenii politici aveti dreptate sunt ei o mare harababura. Cei tineri sunt cu nasul doar in telefoane si nu au pregatirea si competenta de a gestiona corect interesele nationale sau locale. Iar generatia veche de politicieni este iar depasita macinata de propriile interese oricum orbi la problemele noastre
Marijan
Stimate domn,
Mi se pare interesant că, la o lună după prima publicare, exprimarea nefericită a lui Iulian Bulai mai face „valuri”. De asemenea, mi se pare interesant că aproape nimeni nu a dat nici o atenție textului în totalitate și a ideii care s-a vrut exprimată. În schimb s-au făcut nenumărate comentarii pe acea parte a postării care „lovea” în fibra creștină a românului. Faptul că Bulai este reprezentant USR este menționat obsesiv, după părerea mea pentru a acredita ideea că acesta a exprimat „credința ” useriștilor, a unui partid care se pregătește să ne transforme într-un popor fără Dumnezeu, de aceea trebuie exclus din opțiunile alegătorilor. La o minimă cercetare obiectivă a textului lui Bulai, este evident că a încercat hiperbolizarea unei idei, pentru a atrage atenția asupra situației copiilor mai necăjiți din România. A ales bine metafora? Se pare că nu. Dar asta nu-l face un eretic, așa cum se tot sugerează. Mai ales că, am înțeles, este catolic practicant. Și probabil cei mai mulți revoltați sunt ortodocși nepracticanți. În altă ordine de idei, faptul că unui om i se refuză dreptul de a avea o opinie este dovada limitării libertății de exprimare, nu invers, cum – mă scuzați – sugerați dumneavoastră. Tânăra generație are vârfuri. Are oameni cu care ne putem mândri. Dar nu sunt menționați prea des în spațiul public. Mă întreb însă, când generația de aur – interbelică – era în floarea vârstei, câți știau ceva despre ei (mă refer la populație în general), câți erau cei educați? Și eu cred în Dumnezeu, dar înțeleg mesajul din textul lui Bulai. Și am încredere că există, încă, în România resurse intelectuale, chiar dacă în peisaj sunt vizibile mai ales opusele lor. Am încredere că, dacă nu ne batem joc în continuare de țară, punând la cârma ei aceiași comuniști îmbrăcați în costume de reformatori, mulți tineri care s-au pregătit temeinic în diverse domenii se vor întoarce și ne vom găsi pe un drum mai bun. Știu că sunt optimistă, dar premisele există.
Anonim
Resurese gen progenitura lui Miutescu, care a luat nota 3 la bac.
Anonim
Fiecare se uită unde dorește. Habar nu am ce notă a luat la BAC unul sau altul. Iar cei cu 3 nu îi vor exclude pe cei cu 10 decât în măsura în care populația admite asta. Dar vor exista totdeauna tineri de 10, în care ne stă speranța. E adevărat, din păcate, că marea majoritate preferă inculți, impostori, corupți care mint frumos.
Anonim
si-a iesit din mana Savu. Nici postacii nu mai sunt ce au fost. Articol subtire, fara prea multa argumentatie care tradeaza o stare de lehamite. Sa speram ca dupa minivacanta nr 450345 compostul editorialist va incerca o revenire la cauza stangii cu care trage de stilou.
Anonim
Sa ni-l imaginam pe Savu tortionar la Puscaria Pitesti, la Periplava, la Aiud sau in aparatul NKVD din anii 50. I se potriveste de minune. El nu se poate desparti de comunism pentru ca astazi are o noua admiratie ( social-democratia). Dusmanii lui sunt tinerii care au facut dovada talentului, mediul de afaceri si bineinteles toti aceia care vad in comunism patima umanitatii. Se zvarcoleste ca un sarpe atunci cand limba-i despicata ii este rasucita de adevar.
Anonim
Ce tineri care au dat dovada talentului visezi, nu generaliza, sunt unii, puțini, restul…Iar mediul de afaceri, varză, noroc cu statul, săracul…
Petra
Unele comentarii sunt chiar idioate! Domnule, trebuie sa aveti un simt al umorului foarte dezvoltat de faceti fata acestor elucubratii ale unor ineptii! Cu pretuire,
Anonim
„JANO”, tu nu mori doar de bătrânețe, mori şi …de PROASTĂ !
D-le Gicu, ce răbdare ai cu …babetele ăstea, cititoare …de „HOROSCOAPE”, care la scoală n-au fost în anii ’60 (la vremea lor !), dar merg azi să se uite… peste gard „du pe”…gardieni/agenți de pază „cumularzi” (Pensie + Salariu) ca să-i invite, şi pe ei, …”la o cafea” (!)…INSTANT/ (fără „Obigați/uni”) !
Anonim
Vezi ca iti trage Petra o smetie sanatoasa dupe cap de vezi stele verzi. Si asa esti in piuneze d’abia iti mai stapanesti flatulentele. Putirinta ioc.
Anonim
Exact ce spunea astrologul & numerologul Voropchievici (Mihai) în ceea ce te priveşte: iipeşti numerele prezente de cele imediat precedente (într-un lung …”cârnaț”) fără să-ți mai pese că în loc de bani adevărați (€ & $) numeri/ socoteşti …flatulențele partenerului (de pat) care nu se usucă de mila/grija ta, JANO, nici când nu doarme şi tot el te sfătuieşte să nu-ți mai pui/dai jos „masca de gripă” de pe figură că la locul tău de muncă lucrurile stau tot mai prost/ rău/, in ciuda stelelor de pe umerii unora care te-au fascinat cu…promisiuni de putirință „pulitică” şi ti-au dat-o pe unde au apucat …până când nici tu n-ai mai văzut-o !?