30 de studenți străini studiază la Pitești limba română.
Foarte mulți studenți români pleacă să studieze în străinătate, dar sunt și studenți străini care vin să urmeze o facultate în țara noastră. Mulți dintre ei sunt obligați să facă un an pregătitor, de învățare a limbii române, înainte de a urma o facultate.
Programul pregătitor de limbă română de la Centrul Universitar Pitești, în prezent parte a Universității Politehnica București, este unul dintre cele mai vechi din țară. În acest an se împlinesc 50 de ani de când programul educațional funcționează la Pitești.
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), este cea mai cunoscută persoană care a învățat limba română la Pitești.
De fiecare dată când ajunge în Argeș, Arafat vorbește cu multă plăcere despre acea perioadă.
„Îmi place să vin în Argeș pentru că am multe amintiri aici. Anul meu pregătitor, de student, l-am făcut la Pitești. Aici am învățat limba română și acum vorbind o să vedeți cât de bine am învățat-o”, a precizat, recent, șeful DSU în cadrul unei conferințe de presă.
Printre persoanele care și-au făcut o carieră în România, după ce au studiat limba română la Pitești, se află și Wilmark, de meserie inginer, dar care a devenit celebru în țară ca dansator, sau Michel Kotcha, finalist la Vocea României.
În acest an studiază limba română la Pitești aproximativ 30 de studenți străini. Vârful a fost înregistrat în anul 2018, când au fost înscriși la acest program pregătitor 135 de studenți veniți din toate colțurile lumii.
Cei mai mulți vin din Asia sau Africa și urmează apoi o facultate de medicină în marile centre universitare din țară.
„Este un program de studii cu durată de un an cu o metodologie absolut specifică. La acest program participă studenți care doresc să urmeze programe de licență, de master sau de doctorat în țara noastră și au nevoie de competențe de limba română”, spune conf. univ. Claudiu Langa, decanul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, în cadrul căreia se desfășoară acest program.
Taxa de școlarizare pentru cetățenii străini din statele care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE) este de 1.980 euro/an universitar, iar pentru cei din statele membre ale UE este similară cu taxa de școlarizare pentru studenții români.
Mulți dintre ei sunt, însă, bursieri și nu plătesc taxe având și gratuitate la cămin. După absolvirea programului, studenții vor urma studiile în țară, la universitățile pe care și le-au ales atunci când au optat să vină în România.
Mai multe detalii puteți citi AICI.