După cum v-am informat, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţele în dosarul „Publitrans”, unde Tudor Pendiuc alături de alţi 11 inculpaţi au fost judecaţi pentru fapte de corupţie ce au condus la un prejudiciu total de peste 6 milioane de euro. Tipul soluţiei a fost una de condamnare fără acord de recunoaştere, iar fostul primar al municipiului Piteşti a primit pedeapsa rezultantă cea mai grea: opt ani de închisoare cu executare.
Toţi cei condamnaţi au drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei, pronunţată în şedinţă publică la data de 12 februarie 2020.
Dacă hotărârea rămâne definitivă, pe lângă anii de puşcărie (58, în total), condamnaţii vor fi privaţi şi de o serie de drepturi care vizează ocuparea unor funcţii publice.
Cum spuneam, alături de Tudor Pendiuc au fost alţi 11 inculpaţi şi, cu două excepţii, Tribunalul Bucureşti a dat pedepse cu executare.
Condamnaţi cu executare
Astfel, Ema Pendiuc a primit o pedeapsă rezultantă de 5 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.
Manuel Rotaru, actual director la Publitrans, a primit pedeapsa de 5 ani şi 6 şase luni inchisoare pentru complicitate, fiind găsit vinovat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Valentin Vişoiu, patronul firmei Conarg a primit pedeapsa de 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, fiind a doua pedeapsă ca durată după cea primită de Tudor Pendiuc.
Cunoscutul om de afaceri Gheorghe Văsâi, cel care deţine mai multe firme în Piteşti, s-a ales cu 6 ani de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Constantin Scarlat, director CNCD a luat tot 6 ani de închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Aurelian Roman, fost şef Publitrans, a primit pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Emilian Nechita, director executiv la Direcţia Tehnică şi de Urbanism a Primăriei Piteşti a primit o condamnare de 4 ani şi 6 luni, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Elena Berinde a primit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare pentru aceeaşi faptă.
În fine, Lucia Corina Ivan, şef serviciu societăţi comerciale la Primăria Piteşti a fost condamnată la o pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi in forma continuată.
Au scăpat cu amendă penală
Printre inculpaţi, s-au aflat şi persoane care au scăpat de puşcărie. De pildă, Doru Alexandru Petriea s-a ales cu o amendă penală în cuantum de 30.000 lei (150 zile – amenda x 200 lei cantumul unei zile de amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei. Iar fosta şefă de cabinet a lui Tudor Pendiuc, Carmen Lis, a primit o amendă penală în cuantum de 9.600 lei (120 zile-amenda x 80 lei cuntumul unei zile amenda) pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.
În cazul lui Constantin Ion, fost şef al Poliţiei Piteşti şi ulterior consilier al primarului Pendiuc, procesul a încetat odată cu constatarea decesului acestuia.
6 Comentarii
NIR
Pacat de ei … dar cam mult ciordira / dare si luare de mita !
Anonim
adica speri ca ai de vor veni nu vor fura? m as mira! ia urmareste i la dezbateri electorale! si te intreaba ce i mana pe ei in lupta? numai faptul ca dupa ce sunt alesi fac ce vor ei si numai legi pentru ei! cel mai bun exemplu PNL U care ce face acu ? numai bine pentru amarastean!astept cu mare nerabdare un primar PNL ist sa vad in ce oras infloritor vom trai! doamne ajuta!
mihnea
6 milioane furt.Psd stapan peste Arges de peste 30 de anI!Dragici,Nicolescu,Pendiuc si multi altii.Pun pariu ca pitestenii vor vota tot PSD si la urmatoarele alegeri.
Anonim
De care Nicolescu vorbiți?
mihnea
Constantin Nicolescu,cneazul Argesului timp de multi ani.
Anonim
Nici nu stiu ce sa spun, sper sa fie un exemplu, sper ca oamenii sa aiba incredere in justitie, sper sa fie inceputul unei noi ere, sper sa ne indreptam spre o perioada in care institutiile statului sa functioneze mai bine…
Polonezii au avut o politica numita ‘thick line’ (‘linia groasa’ prin care au separat trecutul comunist de prezentul post-communist) si as dori ca ceea a fost in trecut sa fie uitat sau spalat cu o ‘thick line’: daca am dat spaga la doctor, sa nu mai dam niciodata; daca am bagat vreodata mana intr-un ‘buzunar’ care nu era al nostru, sa nu mai facem asta niciodata; daca am acceptat vreodat un ‘cadou’, sa nu mai facem asta din nou; daca am ‘uitat’ sa platim taxe pe un mic castig realizat, sa nu mai uitam niciodata din nou.
Dar cand spun asta imi dau deja seama ca nu e prea corect: pe unde sa stearga ‘linia groasa’ uitarea? Coruptia sau evaziunea fiscala de milione de lei trebuie pedepsita, desigur (si banii trebuiesc recuperati); complicitatea minora (poate chiar din teama) trebuie si ea pedepsita, proababil cu ceva blandete… Oricum, as vrea sa cred ca incepe o noua era 🙂