Un incident care putea avea consecinţe dintre cele mai grave demonstrează lacunele principalilor operatori de telefonie mobilă din Romania.
Zilele trecute, un turist a căzut cu bicicleta într-o râpă din zona canionului Valea lui Stan pe Transfăgărăşan şi s-a accidentat. Alţi turişti au reuşit cu greu să îl scoată şi au sunat 112 pentru a solicita ajutor medical, dar au constatat că serviciul nu era funcţional. În timp ce rănitul a fost aşezat pe marginea drumului, o tânără a fugit spre barajul Vidraru, pentru a prinde semnal.
Un alt turist a coborât cu maşina la Poienari, de unde a reuşit să cheme ambulanţa. Întâmplarea a făcut ca Adrian Dăscălescu, şeful formaţiei Salvamont Curtea de Argeş, să se afle în zonă şi să dea o mână de ajutor la extragerea biciclistului rănit din râpă. „Nu e vina celor de la 112, ci a companiilor de telefonie mobila. Numărul gratuit pentru situaţii de urgenţă 112 poate fi apelat din orice reţea şi este valabil în orice stat european. Apelul poate fi efectuat chiar dacă abonamentul telefonului mobil nu a fost achitat şi operatorul de telefonie a suspendat numărul abonatului. În principiu, numărul de urgenţă poate fi folosit chiar dacă apelantul se afla într-o zonă fără sau dacă aceasta este acoperită de alte reţele de telefonie mobilă. Dacă cineva are nevoie de intervenţie în regim de urgenţă dar se află într-o zonă fără semnal, fireşte cu nu poate suna la 112, asa cum se întamplă în acea porţiune de pe Transfăgărăşan”, declara şeful salvatorilor montani din municipiul Basarabilor unei publicaţii locale. La rândul său, Serviciul Judeţean de Ambulanta Arges a confirmat solicitarea, numai că apelul a fost primit după circa 25 de minute de la producerea incidentului şi abia atunci o ambulanţă a plecat ca să preia victima.