Ediţia din acest an (a VI-a) a Conferinţei „Zilele Asistentului Medical Argeşean”, cu tema „Indiferent de loc, în orice condiţii, acces la sănătate” a fost una de colecţie. Deloc întâmplător, conferinţa a debutat, în anul Centenarului, în oraşul regal (Curtea de Argeş), acolo unde îşi doarme somnul de veci familia regală făuritoare a României Unite.
Evenimentul a fost organizat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Argeş, în contextul în care data de 12 mai este declarată Ziua Internaţională a Asistentului Medical.
La Curtea de Argeş, în prezenţa autorităţilor locale şi a asistenţilor medicali, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a dat binecuvântare organizatorilor pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele de sănătate iniţiate. O adevărată caravană a sărbătoririi asistenţilor medicali, evenimentul a continuat la Câmpulung, în cealaltă capitală a Ţării Româneşti, la Mioveni, oraş emblematic al modernităţii urbanistice argeşene contemporane, şi s-a încheiat în Piteşti, reşedinţa judeţului.
Un adevărat tur de forţă care s-a desfăşurat în faţa a peste 1.300 de asistenţi medicali din cele patru oraşe.
Evenimentul de la Piteşti a fost onorat cu prezenţa de preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, de senatorii Cristina Stocheci şi Gheorghe Marin, de deputatul Nicolae Georgescu, de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, Daniel Muşat, de directorul executiv al DSP Argeş, Sorina Honţaru, de directorul adjunct al DGASPC Argeş, Iuliana Matei, de reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, ai Spitalului de Pediatrie şi ai Spitalului Militar.
Cu această ocazie, preşedintele Dan Manu, medic de profesie, a precizat, încă o dată, faptul că sănătatea reprezintă o prioritate a mandatului său şi a menţionat investiţiile făcute în beneficiul unităţilor sanitare din judeţ şi, implicit, în beneficiul sănătăţii argeşenilor. De altfel, şi preşedintele OAMGMAMR, Estera Stămoiu, a subliniat eforturile depuse de administraţia judeţului pentru îmbunătăţirea infrastructurii medicale.
Conducerea Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş a înmânat trofee asistenţilor medicali care s-au remarcat în activitate. Au fost premiaţi, astfel, toţi cei care aduc onoare profesiei de asistent medical prin împletirea armonioasă a profesionalismului cu empatia faţă de problemele pacienţilor.
Cu această ocazie, a fost prezentat un scurt film în care s-a arătat importanţa profesiei de asistent medical în sistemul de sănătate şi un film care evidenţiază implicarea, pe front, a familiei regale şi a surorilor medicale.
Potrivit preşedintelui OAMGMAMR Argeş, Estera Stămoiu, dacă la începuturile instituţiei posibilităţile de desfăşurare a activităţii erau reduse, între timp „au fost făcuţi paşi importanţi, din punct de vedere legislativ, pentru consolidarea identităţii instituţionale şi a statutului profesiei de asistent medical, ceea ce a permis iniţierea şi desfăşurarea unor campanii şi proiecte de sănătate menite să vină în sprijinul argeşenilor, dar şi unei game variate de cursuri de educaţie continuă pentru asistenţii medicali din judeţul nostru, care au devenit, aşa cum au remarcat şi autorităţile, O FORŢĂ”.
S-a tras cortina, aşadar, peste un eveniment remarcabil care a reunit autorităţile argeşene, reprezentanţii de seamă ai unităţilor sanitare judeţene şi asistenţii medicali argeşeni.