Ieri, la iniţiativa prefectului Cristian Soare, a avut loc o conferinţă aniversară dedicată Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. La eveniment au luat parte oameni din administraţia locală, şefi din învăţământ, personalităţi din cultură şi, evident, directori de presă şi jurnalişti. Finanţarea, perspectivele economice, informarea corectă, derapajele, comunicarea între instituţii – toate aceste subiecte au fost dezbătute fără cenzură la întâlnirea de ieri, aşa cum, de altfel, este normal într-o societate eliberată de „menghina” comunistă.
O presă atât de liberă, că… derapează
„Primul şi poate cel mai important aspect de care merită să ne legăm este bunul-simţ – elementul de bază pe care orice jurnalist profesionist ar trebui să-l posede şi să-l cultive. Astăzi, necesitatea de a selecta şi comunica rapid informaţia reprezintă o sabie cu două tăişuri, căci uneori poate duce şi la derapaje sau la pierderea în lucruri nesemnificative” – a spus Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Argeş.
Tot legat de bun-simţ, directorul ziarului „Argeşul”, Mihai Golescu, a subliniat faptul că presa a ajuns atât de liberă încât uneori, poate prea des, alunecă în extreme. „Apar astfel derapaje care contrazic bunul gust (…). În plus, presa are anumite responsabilităţi şi, în mod normal, ar trebui să acţioneze ca o supapă care să detensioneze societatea şi să avertizeze puterea. De multe ori, însă, mai ales în ultima perioadă, tensiunea socială a dus la ieşirea în stradă a celor nemulţumiţi, care au schimbat puterea” – a mai adăugat directorul ziarului nostru.
Lupta pentru supravieţuire
Există însă un element indispensabil supravieţuirii presei – finanţarea sau, mai bine spus, subfinanţarea. Jurnaliştii şi directorii de instituţii au recunoscut această problemă a cărei rezolvare stă, momentan, în abilitatea şefilor de presă de a atrage bani şi de a gestiona cheltuielile. Perspective pe termen lung sunt. După o luptă îndelungată a Uniunii Ziariştilor Profesionişti (dl. Mihai Golescu este preşedintele filialei Argeş a UZPR), şi activitatea de presă a fost recunoscută drept una de creaţie (precum a scriitorilor, de pildă) şi remunerată ca atare, la pensionare. Conform noii legi promulgate la sfârşitul lui aprilie de către preşedintele Klaus Iohannis, jurnaliştii ar urma să primească, la pensie, o bonificaţie suplimentară de 50% din valoarea pensiei. Până atunci însă, lupta pentru supravieţuire naşte cel puţin un semn de întrebare: „Vom mai apuca să ne bucurăm de această pensie?”. La nivel global, profesia de ziarist este considerată una dintre cele mai riscante şi solicitante meserii.
„Dincolo de aniversare şi libertate, avem problema statutului de jurnalist în România. Este o cenzură economică, nu avem sustenabilitate: nesiguranţa locului de muncă, salarizare precară ş.a.m.d. Toate acestea duc la vulnerabilitate. Şi oamenii din presă trebuie să trăiască aşa cum se cuvine” – a declarat Cristina Munteanu (director, Antena 1 Piteşti).
Practica îi… omoară
Poate tocmai din acest motiv instituţiile de presă spun că mulţi studenţi de la jurnalism tratează cu superficialitate practica în domeniu. O fi şi vina profesorilor că nu-i canalizează mai bine, însă este evident faptul că, indiferent de prestigiul universităţii (de stat sau privată), fiecare tânăr îşi alege propria cale în viaţă. Prin urmare, câtă vreme profesia de jurnalist stă sub semnul nesiguranţei, problema atragerii tinerilor în breasla presei nu va dispărea.
Ar mai fi multe de spus, însă poate că puţină voie bună nu strică la ceas aniversar. Astfel, la finalul evenimentului de ieri, prefectul judeţului le-a oferit diplome celor mai prestigioase publicaţii din judeţ, printre care şi cotidianului „Argeşul”.
George OLTEANU
2 Comentarii
Ioan
Libertatea este o iluzie….atata timp cât….statele mafiote ale lumii, marile și micile puteri…..restricționează agresiv și abuziv…..libertatea cuvântului….dar lărgesc constant….libertatea hotiei si incalcarea drepturilor omului. În România nu putem vorbi de libertate….în contextul în care….nu putem dialoga la nivel public de subiecte ca: Ion Antonescu, Mișcarea Legionara, rolul etnicilor evrei în aducerea și impunerea comunismului în România dar și în distrugerea și asasinarea elitelor romanilor, despre rolul prezentei armatei SUA pe teritoriul Romaniei si amenințările la adresa securității naționale, despre asasinatul economic la adresa Romaniei….comis de asa-zișii democrați….ai lumii…vezi Petrom….etc….care….după ce ne-au jefuit….se afiseaza ca mari salvatori financiari…ai Romaniei …Libertatea este pentru dulăi…nu și pentru….căței….paradoxal…..cetățenii sunt liberi în măsura în care….sunt slugile unor licurici…o libertate dirijata…în 1989 s-a schimbat o cusca comunista cu alta cusca..capitalista….tot o cusca…nimic nou sub soare….Vae Victis!
:Maria
Bravo Ioane asa e. Ce naiba libertate avem ??? Comunistii sunt inca la putere. Traiasca PCR….scuze PSD.