Zi importantă privind protecţia femeilor.
Ziua de 25 noiembrie a fost desemnată de Adunarea Națiunilor Unite drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
În acest context, polițiștii argeșeni, împreună cu reprezentanții A.N.I.T.P. au desfășurat o activitate informativ-preventivă, în avans, cu viitori asistenți medicali din cadrul Școlii Postliceale ,,CAROL DAVILA” din Pitești.
Pentru a marca semnificația zilei de 25 noiembrie, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Argeș, au desfășurat în avans, în ziua de 24 noiembrie a.c., o activitate de informare și de prevenire a violenței împotriva femeii, la Școala Postliceală ,,Carol Davila” din Pitești.
Astfel, viitorii asistenți medicali au fost informați cu privire la protecția legislativă a victimelor violenței domestice, modalitățile prin care pot depista dacă un pacient este victimă a violenței domestice, exercitată atât fizic (prin constaterea leziunilor fizice existente pe corpul acesteia), cât și psihic sau emotional ( printr-o atentă analiză a comportamentului victimei), precum și obligațiile legale și morale pe care un asistent medical le are cu privire la această infracțiune.
De asemenea, împreună cu reprezentantul A.N.I.T.P.-C.R. Argeș, au fost purtate discuții cu privire la faptul că persoanele ce provin din medii defavorizate sau cele care nu beneficiază de sprijinul familiei, cu precădere femei, pot deveni victime ale traficului de persoane. Astfel, au fost evidențiate, din perspectiva de viitori asistenți medicali, indiciile ce pot semnala o posibilă traficare a pacientului, precum și sunt mijloace morale și legale la care pot apela pentru scoaterea victimei din situația de pericol.
Totodată, în dialogul cu elevii, polițiștii argeșeni au abordat și subiectul discriminării. Astfel, polițiștii au transmis că orice persoană ce se consideră discriminată poate formula o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instituție abilitată să sancționeze contravențional faptele de discriminare.
•
ASPECTE LEGALE:
Conform art. 6 din Legea 217/2003 R, victima violenţei domestice, indiferent de gen, are dreptul:
a) la respectarea personalităţii, demnităţii şi a vieţii sale private;
b) la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
c) la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale;
d) la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum şi la asistenţă medicală gratuită, în condiţiile prezentei legi;
e) la consiliere şi asistenţă juridică gratuită, în condiţiile legii.
f) alte drepturi prevăzute de lege.
Legea instituie mijloace pentru protecția victimelor violenței domestice, unul dintre acestea fiind ordinul de protecție provizoriu. Acesta se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. Pentru a asigura eficiența aplicării acestuia, legea prevede și sancțiuni, nerespectarea prevederilor ordinului de protecție provizoriu fiind prevăzută ca infracțiune, ce se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Drepturile persoanelor sunt garantate prin Constituție. Potrivit art. 16, cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Orice cetățean are dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și acces liber la justiție.
Legislația din România acordă o mare importanță respectării drepturilor omului, indiferent de gen, și prevede o gamă largă de infracțiuni comise cu violență, cea mai mare parte fiind cele prevăzute de Codul Penal.
Totodată, conform art. 77 din Codul Penal, săvârșirea unei infracțiuni pentru motive legate de gen constituie circumstanță agravantă.