Ieri-dimineaţă, la Piteşti a avut loc o analiză a activităţilor desfăşurate în 2016 de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Piteşti, din care fac parte Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Argeş şi Vâlcea, la care au participat şefii centrelor precizate şi specialişti antidrog, dar şi reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar, Poliţiei Argeş şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti.
Proiecte implementate
Potrivit inspectorului Marius Neacşu, CPECA Argeş şi Vâlcea au implementat, anul trecut, şase proiecte naţionale şi opt locale privind prevenirea consumului de stupefiante (inclusiv etnobotanice), tutun şi alcool în şcoală. În decembrie 2016, în evidenţele CPECA Argeş erau înregistraţi 37 de beneficiari ai serviciilor de asistenţă medicală şi psihologică (faţă de 41 în luna ianuarie 2016). Specialiştii centrului au realizat 151 evaluări medicale, 463 servicii medicale, 30 de intervenţii în grup, 239 şedinţe de management de caz şi 225 informări medicale. Totodată, 38 de tineri consumatori de droguri argeşeni au solicitat să fie admişi în programul de asistenţă pentru a urma terapie de dezintoxicare care să-i ajute să renunţe la stupefiante.
Sesizaţi de medici
Anul trecut, medici din spitalele de pediatrie şi judeţean Piteşti, cel de psihiatrie Vedea, precum şi cele din Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioveni şi Costeşti au transmis către CPECA Argeş 20 de fişe standard de înregistrare a urgenţelor medicale produse ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, centrul argeşean a primit de la DIICOT Bucureşti, Constanţa şi Iaşi 15 ordonanţe de evaluare a 14 consumatori de droguri, au fost evaluate 11 persoane consumatoare şi au fost întocmite nouă rapoarte de evaluare. Pentru perioada următoare, CRPECA Piteşti îşi propune elaborarea planurilor de acţiune pentru implementarea strategiilor judeţene antidrog, continuarea proiectelor demarate în 2016 şi inţierea de noi proiecte şi campanii, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări.
Val. NICOLAU