# Părinţii „vânau” tigrii, în vreme ce odraslele erau pline de păduchi!
# Extra: doi au venit cu râie
În urma controlului epidemiologic efectuat în reţeaua de învăţământ preuniversitar, la reluarea cursurilor, medicii au depistat 233 de şcolari şi preşcolari care prezentau diverse probleme de sănătate.
Cu angină (amigdalită sau roşu în gât) au fost diagnosticaţi 128 de copii de toate vârstele; de asemenea, 13 şcolari au fost înregistraţi cu alte boli infecţioase. Totodată, 84 de elevi – majoritatea care învaţă în şcoli generale din mediul urban – au fost găsiţi cu păduchi (pediculoză). Şase elevi de liceu aveau micoze. Şi tot la început de an şcolar, scabia (râia) s-a… lipit de doi copii – orăşeni de la gimnaziu.
Problemele de sănătate ar putea fi şi mai numeroase, ţinând cont că, în total, au fost examinaţi 64.213 elevi dintre cei 91.436 înscrişi în 501 de unităţi şcolare din judeţ.
În mileniul III, când apa, săpunul şi şamponul sunt la îndemâna oricui, păduchii pot fi „captaţi” aproape de peste tot: de la şcoală şi grădiniţă, din transportul public, din alte locuri aglomerate. Această… molimă socială preferă colectivităţile umane şi, mai ales, grupurile de copii. Insectele parazite nu aleg dacă eşti sărac sau bogat, dacă respecţi normele de igienă intimă ori dacă eşti îngălat. Păduchii trec cu uşurinţă de la o persoană la alta prin contact direct sau prin intermediul hainelor sau a obiectelor personale.
Şampoanele care ucid păduchii costă cel puţin 40 lei, iar pieptenele special care scoate insectele moarte – 18 lei. De asemenea, este foarte important să fie spălate hainele şi lenjeria de pat în apă fierbinte sau să fie sigilate în pungi de plastic, timp de două săptămâni!
Scabia (sau râia cum mai este cunoscută sub numele popular) este o boală a pielii caracterizată de mâncărime, cauzată de un mic parazit care trăieşte şi se înmulţeşte pe piele, infestând-o. Prea mică pentru a fi vizibilă cu ochiul liber, insecta atacă pielea dintre degete, palmele, încheieturile mâinilor şi abdomenul. Scabia este o boală contagioasă. Se răspândeşte rapid în mediile aglomerate, ca spitale, centre de îngrijire, creşe, grădiniţe şi şcoli, sau în alte situaţii în care oamenii petrec perioade lungi de timp, fiind în contact apropiat unii cu alţii.
Produsele antiscabioase (loţiuni sau aerosoli de aplicat pe piele, dar şi pe lenjeria de corp sau de pat!) nu sunt foarte scumpe, însă modul de întrebuinţare trebuie să fie riguros respectat, mai ales la copii, îndeosebi în ce priveşte durata de aplicare.