…Este titlul unui film din cinematografia rusă veche (1959), reluat recent de o cinematecă din capitală. E vorba despre o frumoasă poveste de dragoste, pe fondul războiului, care face imposibilă întoarcerea cocorilor şi a speranţelor. Europenii consideră aceste păsări ca fiind simbolul vigilenţei şi loialităţii, iar în Japonia ele sunt comori naţionale, simboluri ale dragostei şi fidelităţii, ale speranţei şi longevităţii.
Cocorul, pasăre migratoare fascinantă prin graţie şi comportament, are ciocul ascuţit, gâtul şi picioarele lungi, între unu şi doi metri înălţime, o deschidere a aripilor de 2,20 metri, iar durata de viaţă este de 30-40 de ani. Speciile acestor păsări sunt pe cale de dispariţie, pentru că oamenii le distrug habitatul. În nordul Germaniei se poate vedea şi auzi cocorul cenuşiu; acolo sunt cam 5.000 de perechi, iar în Europa – până la 75.000. În octombrie, ei se pregătesc pentru marea călătorie în ţările calde şi atunci fac escală pe insulele de la Marea Baltică. De exemplu, pe Insula Rugen.
Am făcut recent o excursie pe această insulă special pentru a vedea păsările respective. Se estimează că jumătate din populaţia cocorilor din Europa de Vest face popas toamna pentru a se hrăni cu grăunţele de cereale rămase pe câmp. Excursiile organizate de cluburile pentru protecţia naturii pun la dispoziţie vaporaşe care îi conduc pe turişti, pe înserat, la 300-400 metri distanţă de apele linştite unde cocorii înnoptează, la adăpost de duşmani. Ei dorm în picioare şi se pare că unii stau de pază. Zborul lor disciplinat, în cârduri, însoţit de sunetul „trompetelor” din gât este fascinant. I-am observat cu binoclul aterizând lin pe apă, iar apoi s-a lăsat o linişte deplină. Cei mai mulţi îşi aleg apoi ruta spre sudul Franţei sau spre Spania. De 20 de ani există concepte pentru protecţia cocorilor, iar toamna se oferă mulţi să înregistreze numărul acestor păsări călătoare.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.