Azi este Ziua Mondială a Sănătăţii care în 2016 are ca temă generală diabetul zaharat. Este şi motivul pentru care, ieri, la sediul Consiliului Judeţean, am vizionat un filmuleţ despre această boală cu evoluţie îngrijorătoare. Aşa am aflat, de pildă, că în România aproximativ două milioane de oameni au diabet, dintre care vreo 32.000 sunt argeşeni. Iar 80 sunt copii, inclusiv un sugar în vârstă de şase luni!
Toţi bolnavii prezentaţi în filmul respectiv conştientizau faptul că la originea diabetului zaharat stau obezitatea şi dieta nesănătoasă. Ştiu, ştiu, o să ziceţi că iar o luăm cu fast-food-urile; da, iar o luăm, poate o să pricepeţi! Dar mai e o cauză, fundamentală în opinia noastră: stresul.
O femeie spunea – în acelaşi film – că s-a îmbolnăvit de diabet zaharat în urma unui şoc. Urmarea: a început să bea cinci litri de apă pe zi şi se simţea foarte rău. Analizele de sânge i-au evidenţiat o glicemie uriaşă. Nu este un caz special. Am întâlnit foarte mulţi oameni care au păţit acelaşi lucru din cauza stresului. Aşa cum ne-a fost dat să cunoaştem şi persoane care n-au nicio treabă cu stresul, nici măcar o tulburare, acolo, deşi au funcţii de răspundere pe plan local şi naţional.
În acest context, noi nu-i vedem pe şefii CNADNR că „dau” în diabet fiindcă o tot lălăie cu proiectul strategic al autostrăzii Piteşti-Sibiu. Mai nou, cică ei au o altă „strategie”, cu şapte variante, nu cu cinci ca până acum, asta însemnând, probabil, alte studii, alte calcule, alte termene, alte şmecherii! Să bea „băieţii” câte cinci litri de apă pe zi că întârzie cu autostrada?! Vedeţi-vă de treabă! Auzi, apă!
Nici în Argeş unii cu funcţii de răspundere nu se prea stresează când investiţiile doar se… fredonează. De pildă, pierderea finanţării europene la pârtia de schi de la Moliviş, plus returnarea unei sume importante către cei care ne-au dat banii n-au produs niciun şoc în rândul unor responsabili. Ca şi în cazul autostrăzii, ei ne spun că proiectul va fi reluat, că în curând vor începe lucrările – cu cine, cu ce, unde? – dar va veni luna mai şi e campanie electorală, apoi iunie cu alegeri şi, în fine, vacanţa cu trenul din Franţa… La toamnă iar vom fi chemaţi la vot, deci din nou vor începe „din gură” lucrările la staţiunea montană. Iar pe la Moliviş pas de vreun alişveriş!…
În fine, ca să n-o mai lungim, că tot vorbim despre sănătate, noi nu l-am văzut prea stresat pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care, în urma unor declaraţii pripite, a pus practic pe butuci fabrica de lactate din Brădet. Şi nici ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, nu i-a crescut glicemia atunci când, în urma spuselor sale la fel de necumpănite despre criza bebeluşilor din Argeş, medicii de la Spitalul de Pediatrie au fost la un pas de a demisiona în bloc.
Cei doi demnitari se află încă în Guvernul condus de netulburatul Dacian Cioloş. Nicio problemă! În ţara prezidată de seninul Klaus Iohannis – al cărui proces aflăm că a fost transferat la Piteşti – ei şi alţii ca ei par imuni la şocuri şi presiuni. Au un singur stres: o dată la patru ani vor să rămână la putere. Atunci le creşte zahărul în sânge. Iar noi avem un gust amar…
Autor: Gabriel Lixandru